logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt CAR300 w Astra F - jak wpisać kod po komunikacie SAFE?

ziempiotr 01 Sie 2007 15:48 2346 8
REKLAMA
  • #1 4135890
    ziempiotr
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Witam mam problemik z radyjkiem na stoliku jak podłącze radyjko to bez problemy pojawi mi sie polecenie wpisania kodu natomiast jak włożę do samochodu przekręcę stacyjkę i przycisnę AS to tylko piknie w głośnikach i wyskoczy napis safe
    Samochodzik to asterka F i to radyjko było w niej od nowosci

Co to jest?
  • REKLAMA
  • #2 4135905
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A plus po stacyjce dochodzi do niego i czy reaguje poprawnie na przekręcanie kluczyka ?

SławeK
  • #3 4136179
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam.Jak koledze pika to powinny plusy być ok.Pewnie musisz zmienić organizacje wyświetlacza.Czyli: Przytrzymujesz AS i przekręcasz kluczyk,po piknięciu wpisujesz kod.Pamiętaj żeby każda cyfrę kodu powiększyć o 1 naciśnięcie gdyż pierwsze wyskakuje 0,chyba ze któraś cyfra to zero wiec naciskasz tylko raz i zatwierdzasz AS i znowu powinno piknąć.Jak usłyszysz szum radia wtedy przytrzymaj klawisze 4 i 6.Jeżeli to nie zadziała a plusy są prawidłowo to znaczy ze masz zablokowany wyświetlacz.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4137157
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Jeśli kolega miałby zablokowany wyświetlacz to nie znikała by data a jeśli ma SAFE to jest odblokowany a tryb pracy wyświetlacza działa dopiero po wpisaniu kodu, przed nie jest to istotne.

SławeK
  • #5 4137204
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Zgadzam się co do zablokowania to faktycznie nie było by Safe.Ale co do rozdzielczości to objawy mogą na to wskazywać.I tak jak napisałem powyżej próbować przełączyć ją po wpisaniu kodu.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4137254
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3615
    A sprawdź ten plus po stacyjce. Miałem przypadek w oplu właśnie, że uszkodzona była stacyjka i nie było tego napięcia. Pomagało dopiero mocne wciśnięcie kluczyka do stacyjki. Kod do radia wpisywaliśmy z kolegą we dwójkę: jeden wciskał oburącz klucz w stacyjkę, drugi wpisywał kod.
  • #7 4137441
    ziempiotr
    Poziom 17  
    Jutro sprawdzę bo dziś nie miałem kluczyków od radyjka i faktycznie radyjko nie reaguje na stacyjkę

Dodano po 3 [minuty]:

A co do wyświetlacza pokazuje mi datę godzinę i temp.
  • #8 4137983
    zamela
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    SAFE powiadasz :P mialem taki przypadek włacz zaplon i wtedy przytrzymując przycisk AS wlacz radio powinien pojawic sie komunikat CODE no chyba ze kilak razy zle wpisales kod to bedzie to poprzedzone cyfra np 07 CODE albo jakos tak
    jesli taka operacja nie pomoze to sprubowac mozesz bez zaplonu i dalej to samo

i jeszcze jedna opcja włączyc zapłon i odstawic radio na 30 min
    pamietam ze u siebie też ładnie kombinowałem z tym radiem bo kilka razy źle kod wpisałem i był problem
    milego grzebania
  • REKLAMA
  • #9 4150592
    ziempiotr
    Poziom 17  
    Brak zasilania po krzekręceniu stacyjki dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Blaupunkt CAR300 oryginalnie zamontowanego w samochodzie Opel Astra F, które po włożeniu do auta i przekręceniu stacyjki wyświetla komunikat "SAFE" i nie pozwala na wpisanie kodu zabezpieczającego. Radio na stole poprawnie wyświetla pole do wpisania kodu. Przyczyną problemu jest brak zasilania (plus po stacyjce) do radia podczas próby uruchomienia w aucie, co powoduje, że radio nie przechodzi do trybu wpisywania kodu. Zalecane jest sprawdzenie napięcia po stacyjce oraz poprawności działania stacyjki, gdyż uszkodzona stacyjka może nie dostarczać odpowiedniego napięcia. W celu wpisania kodu należy przytrzymać przycisk AS i przekręcić kluczyk, po piknięciu wprowadzić kod, pamiętając, że każdą cyfrę kodu należy potwierdzić odpowiednią liczbą naciśnięć (pierwsza cyfra 0 wymaga jednego naciśnięcia). Po poprawnym wpisaniu kodu radio powinno wyemitować sygnał i zacząć działać normalnie. W przypadku zablokowanego wyświetlacza lub wielokrotnych błędów wpisywania kodu radio może wymagać odczekania z włączonym zapłonem lub resetu. Wyświetlacz pokazujący datę, godzinę i temperaturę wskazuje, że wyświetlacz nie jest zablokowany, a problem leży w zasilaniu i procedurze odblokowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA