logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nowy komputer do gier proszę o radę buduje potwora

owca_bwooy 01 Sie 2007 18:39 1505 9
REKLAMA
  • #1 4136399
    owca_bwooy
    Poziom 10  
    Witam wszystkich elektro-dodowiczów :) wiem że tego typu posty nie należą do najbardziej lubianych ale nie ukrywam że to forum uważam za jak najbardziej rzetelne w rozpatrywaniu problemów natury komputerowej a problem mam... Ponieważ jak napisałem buduje mojemu siostrzeńcowi potwora do gier, co by mu starczył na ło cho cho... za takie samo ło cho cho w zł. Wiec chcę abyście ewentualnie doradzili mi lub poprawili moje błędy w składzie. Powiem tylko że na pewno wchodzi w rachubę tech. SLI i w przyszłości planowane dokupienie drugiej karty (to najbliższej), ramu 2 gb oraz podkręcenie procesora jak ów zamontowany będzie niedomagał...
    Osobiscie nie wiem dokładnie jaką kartę graf dobrać, wybrałem GALAXY ze względu na dobrą opinię... zresztą sami rzućcie okiem...

Procesor Intel Core2 Duo E4400 2,0GHz (S775) BOX
    element zawiera: wentylator procesora

Płyta główna DFI LanParty UT NF680i LT SLI-T2R

Karta graficzna GeForce 8600 GE Galaxy 512MB HDTV & DVI (PCI-E)

Pamięć RAM Kingston HyperX DDR2 2GB 800MHz CL5

Dysk twardy IDE/SATA Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

Zasilacz Zasilacz do obudowy Tagan 600W - U33 2-Force II Series

Z góry dziękuję za posty wszystkim forumowiczom i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4136404
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4136466
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    I podany zestaw nie jest takim "ło ho ho" cenowym. Podobny mam w domu do prac biurowo-projektowych.

procesor mam nadzieję podkręcasz, więc zakup lepsze chłodzenie. Karta grafiki nie jest niczym porywającym, może lepiej 8800 z DX10 - bardziej przyszłościowe? 2GB ramu też nie powala, zwłaszcza, jeśli komputer miałby chodzic pod MS Vista.
  • #4 4136545
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To nie jest potwór, tylko potworek co najwyzej ;)

Jak to jest max, na ile masz pieniadzy, to zmien procesor na E2160, na tansza plyte bez SLI (niepotrzebne) i kombinuj jakby tu uzbierac 400zł do 8800GTS.
  • REKLAMA
  • #5 4136650
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Niby taki potwór a wygląda na owieczkę. Stary napisz ile kasy chcesz przeznaczyć na tego kompa! Wtedy będzie można Ci doradzić! Z twojego postu wynika,że komputer bedzie kosztował około 2tyś zł. A to jest standardowa kwota na komputer. Na jako takiego potworka trzeba około 1-2 tyś wiecej, a na prawdziwe monstrum:) około 5 tyś i więcej.
  • #6 4138279
    owca_bwooy
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za zainteresowanie moją sprawą :)
    No wiec tak kasa to miała być do 3500... zł ale młody mi mówił ze jak do 4000 zł wyprosi. No wiec może z tym potworem to przesadziłem macie racje są lepsze dostępne komponenty tyle że miałem na myśli potwora w przedziale cenowym tym niższym bo jak by to powiedzieć siostra moja jak by zobaczyła kartę graf za 1500 zł to by nie przyjęła tego do wiadomości... ale nie ważne jeżeli macie jakieś wydajniejsze konfiguracje w zanadrzu to bardzo chętnie rzucę okiem. Co do karty graf jak pisałem po prostu zaufałem renomie firmy i cenie która dopełniła zestaw do prawie 4000 zł czyli lekko do "progu tolerancji cenowej".

Pozdrawiam i jeszcze raz z góry dziękuję.

P.S MS VISTA jak na razie odpada... będzie hulał na XP.

P.S. II bzygfrydzie ja cenami z komputronika się sugerowałem więc wierzcie mi że cena doszła do 4tys. po dodaniu obudowy, karty muz(młody sie uparł Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer) i DVD nagrywarki.. dodam że kom nie będzie kupowany u "zdzierotronika"
  • #7 4139237
    Tomo66
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    a jakie masz głośniki do kompa że chcesz taką kartę jak zwykłe pierdziawki crteative to wybij sobie z głowy taka kartę starczy najtańszy x fi albo live 5.1 poza tym seria x fi to nieporozumienie
    a co do tego potwora to nastawiałem sie na coś ekstra a jak przeczytałem to mnie śmiechem zalało nawet komputer jaki ja mam to nie potwór 8800GTX 4gb ram i e6600
  • REKLAMA
  • #8 4139822
    owca_bwooy
    Poziom 10  
    słuchaj Tomo66 twoje cenne uwagi bardzo mi pomogły mam nadzieje ze wyczujesz ironie ale na wszelki wypadek Ci napisałem... Co do tego potwora to fakt przesadziłem... i pisałem o tym wcześniej przepraszam jeżeli Cię zawiodłem... nic nie powiedziałeś mi czego bym sie nie domyślił ale jak mówię siostrzeniec sie uparł uparł i tyle też uważam ze wyrzuca pieniądze w błoto jeśli chodzi o tą kartę ale to jego osobista tragedia mnie interesuje bardziej jaka płytę aby mógł go sobie rozwinąć potem i troszkę podkręcić... za dobrymi radami Platona i chwała mu za to myśle o zmianie płyty na taką z chipsetem Intel 965 a konkretnie Asus ROG Commando 1.1 karte tamtą wywaliłem i zamieniłem na reszte sami obaczcie:

Procesor: Intel Pentium Dual Core E2160 1.8 GHz (S775) BOX
    Grafika: GeForce 8800 GTS Asus 320MB TV & 2x DVI (PCI-E)
    Płyta: Asus ROG Commando 1.1
    Kartę tez mu odradzę... pozdrawiam i dziękuje wszystkim którzy chcą pomóc i tobie za ironię też dziękuję Tomo66...
  • #9 4139936
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Najlepiej wyedytuj pierwszy post czyli temat, oszczedzi Ci to nastepnych komentarzy
  • #10 4140035
    wir_us
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ale płyta z chipsetem nForce 680i bez cpu pracującego na szynie 1333MHz nie ma najmniejszego sensu to tak jakby pchać do drogiego kompa 512 MB RAM.
    Moja propozycja za 4 kafle, 2 opcje do wyboru:
    1.
    Płyta główna Asus P5N-E SLI chipset nForce 650i
    CPU Intel C2D E6750 -2,66 GHz FSB 1333 MHz
    Pamięć RAM 2x2GB GeIL DDRII-800MHz CL4
    Grafa Asus GF8800GTS 320MB lub 2xAsus GF8600GTS 512MB (większa wydajność graficzna okupiona mniejszą ilością pamięci ram)
    Dysk Seagate Barracuda 7200.10 250GB SATAII z zapisem prostopadłym
    Napęd optyczny LG SuperMulti GSA-H42NBBB
    Obudowa transformer
    Zasilacz Pentagram 460W
    Cena około 3800pln

2.
    Płyta Asus P5B Deluxe
    CPU Intel C2Quad Q6600 4 rdzenie x 2,4GHz 8MB L2 cache
    Pamięć RAM 2x1GB GoodRAM CL4 667MHz
    Grafika Asus GF8800 GTS 320MB
    320GB Seagate Barracuda 7200.10 SATAII z zapisem prostopadłym
    Napęd optyczny LG SuperMulti GSA-H42NBBB
    Obudowa transformer
    Zasilacz Pentagram 460W
    Cena około 3900-4100pln

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować komputer do gier o budżecie około 3500-4000 zł, określając go jako "potwora" w niższym przedziale cenowym. Wstępna konfiguracja obejmuje procesor Intel Core2 Duo E4400 2,0 GHz, płytę główną DFI LanParty UT NF680i LT SLI-T2R, kartę graficzną GeForce 8600 GE Galaxy 512MB oraz 2 GB pamięci RAM Kingston. Forumowicze zwracają uwagę, że zestaw nie spełnia oczekiwań wydajnościowych dla "potwora" do gier, sugerując wymianę procesora na Intel Pentium Dual Core E2160 lub Core2 Duo E6750, lepszą płytę główną bez zbędnego SLI lub z chipsetem Intel 965, oraz kartę graficzną z serii GeForce 8800 GTS lub GTX dla lepszej przyszłościowości i wydajności. Zalecane jest także zwiększenie pamięci RAM do 2x2 GB oraz zastosowanie lepszego chłodzenia procesora w przypadku podkręcania. Dyskusja podkreśla, że karta Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer jest przesadzona, a lepszym wyborem byłby tańszy model X-Fi lub Live 5.1. Propozycje konfiguracji za około 3800-4100 zł obejmują płyty Asus P5N-E SLI lub Asus P5B Deluxe, procesory Intel Core2 Duo E6750 lub Core2 Quad Q6600, pamięć RAM 2-4 GB, karty graficzne Asus GeForce 8800 GTS oraz dyski Seagate Barracuda 7200.10 SATAII. System operacyjny to Windows XP, gdyż Vista została odrzucona. Autor ostatecznie planuje zmianę płyty na Asus ROG Commando 1.1 i kartę na GeForce 8800 GTS Asus 320MB, rezygnując z pierwotnej karty Galaxy 8600 GE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA