logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeglądarki Opera i IE nie ładują stron, mimo działającego połączenia Dialnet

wahoo 02 Sie 2007 06:33 2455 17
REKLAMA
  • #1 4138022
    wahoo
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Witam. Mam problem z przegladaniem stron internetowych. Korzystam z uslugi Dialnet z Dialogu. Czasem w czasie uzywania komputera, nagle przestaja wyswietlac sie strony internetowe. Polaczenie z internetem jest ciagle dobre poniewaz bez problemu dziala GG i np. emule. Problem pojawia sie zarowno w Operze jak i w IE. Jedyna metode jaka znalazlem na naprawe tego problemu to reset komputera. Po resecie znowu przegladarki dzialaja bez problemu. Ponizej zamieszczam wyglad komunikatu jaki wyswietla Opera. Moze ten problem jest latwy do rozwiazania i jest to kwestia jakis ustawien. Bylbym wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam.

Przeglądarki Opera i IE nie ładują stron, mimo działającego połączenia Dialnet
  • REKLAMA
  • #2 4138038
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Komunikat niewiele mówi - standardowy przy problemach z połączeniem.
    Na początek proponuję
    ping www.wp.pl

Będzie wtedy wiadomo, czy jest to wina przeglądarki, czy połączenia internetowego (serwery DNS).
  • #3 4140079
    wahoo
    Poziom 20  
    Ok. Jak znow przestanie sie laczyc przegladarka z internetem to sprawdze ten ping. Na razie znow wszystko dziala. Ale co mam zrobic jak znow pojawia sie problemy? Gdzie moge szukac przyczyny? Wiem ze najprostszym rozwiazaniem jest reset komputera ale chcialbym to naprawic i miec z tym spokoj. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4140149
    charm_spider
    Poziom 22  
    Aby rozwiązać problem trzeba znać jej przyczynę. Przede wszystkim musimy wiedzieć, czy przyczyna leży po stronie Twojego komputera, przeglądarki, czy może jest to wina Twojego dostawcy internetu, czy może masz zawirusowany komputer.
    Najpierw sprawdź ping.
    W międzyczasie sprawdź komputer pod kątem adware, wirusów, itp.
  • #5 4140685
    wahoo
    Poziom 20  
    Sprawdzalem juz komputer Kasperskym i AVG Anti Spyware. Nic nie znalazlem. Sprawdzalem ten ping. Jesli to jest ta wartosc "czas" to najczesciej mam ok 50. Dziwi mnie to ze jak nie moge ogladac stron to nadal mi dziala GG oraz np: emule.
  • #6 4140983
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    GG oraz emule nie wykorzystują serwerów DNS, które są niezbedne do prawidłowego działania www‎.

Dlatego ping (z lini poleceń) pomógłby naprowadzić nas na rozwiazanie problemu, gdyż - upraszczając - www‎.wp.pl w przeglądarce korzysta z DNS, a ping www‎.wp.pl - nie, podobnie jak GG czy emule.
  • #7 4141072
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    radek68??? Ke? Uzywajac wp.pl zawsze korzystasz z DNS. Roznica bedzie przy:
    -ping wp.pl
    -ping 212.77.100.101
    W obydwu przypadkach powinno sie dostac odpowiedz, a jezeli tylko w drugim, to winny jest zly DNS.
  • #8 4141836
    radek68
    Poziom 20  
    Co ja napisałem?! :|
    Platon - oczywiście, że tak!
    Zupełnie co innego miałem na myśli, a bzdury jakieś mi się nawypisywały!

Chciałem napisać:
    Dlatego ping (z lini poleceń) pomógłby naprowadzić nas na rozwiazanie problemu, gdyż - upraszczając - ping www‎‎.wp.pl tak jak i w przegladarce korzysta z DNS, w przeciwieństwie do GG czy emule.

I będziemy wtedy wiedzieli, czy szfankuje sama przeglądarka, czy DNS.
    Bardzo dobrym pomysłem jest skorzystanie, oprócz

ping www‎‎.wp.pl
    z
    ping 212.77.100.101

- to też wirtualna polska, tyle tylko, że taki zapis nie korzysta z DNS.
    Jesli oba pingi dadzą odpowiedź, to problem leży po stronie przeglądarki.
    Jeśli tylko ten drugi - DNS (lub system)
  • REKLAMA
  • #9 4141934
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Pozostaje jeszcze sprawa p2p.
    Wielokrotnie borygam się z tym u klientów (w kablówce).
    3 bitorenty, do tego emule, azureus, dc++ i pytanie: czy macie jakąś awarię bo strony nie działają.
  • REKLAMA
  • #10 4147268
    wahoo
    Poziom 20  
    Znow pojawil sie ten sam problem. Jesli dzialaja mi strony internetowe to okienko ping www.wp.pl pokazuje wartosci, jednak kiedy nie moge wejsc na strony internetowe okienko ping www.wp.pl otwiera sie na chwilke po czym znika. Nic sie nie wyswietla. Moze to cos pomoze w ustaleniu problemu.
  • #11 4147296
    charm_spider
    Poziom 22  
    Nie znika samo, ale wcześniej wyświetla się komunikat, którego treść dobrze byłoby poznać...
    Sugeruję nie wpisywać w okienku "uruchom" ping www.wp.pl, ale wpisać cmd, i tam wpisać ping www.wpl.pl, wtedy okienko nie będzie się zamykało. I wtedy będzie mógł Kolega napisać, jaki komunikat został wyświetlony.
  • #12 4147479
    wahoo
    Poziom 20  
    Dzieki za podpowiedz. Rzeczywiscie po wpisaniu najpierw cmd okienko pozostaje i mozna spokojnie przeczytac komunikaty. Niestety teraz nie moge sprawdzic co sie dzieje jak strony nie dzialaja bo teraz znow wszystko dziala. Musze poczekac az znowu internet przestanie wyswietlac strony i wtedy sprawdze co i jak. Na razie dzieki.
  • #13 4147599
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jak stronki przestana smigac, to zamiast adresu stronyw pasku przegladarki wpisz jej adrs IP.. jak sie otworzy to znaczy ze siada DNS... a to już wina twojeo ISP
  • #14 4147835
    radek68
    Poziom 20  
    lub - prościej: w pasku adresu przeglądarki internetowej wpisz zamiast
    http‎://www‎.wp.pl
    Wpisz
    212.77.100.101
    I zobacz czy "wirtualna" Ci się po prostu otworzy.
  • #15 4189128
    wahoo
    Poziom 20  
    Witam.
    Dzis now wystapily wyzej wspomniane problemy z internetem. Postepowalem zgodnie z poradami.
    Po wpisaniu w przegladarce www.wp.pl wyswietla sie komunikat jak na obrazku na poczatku tematu, po wpisaniu w przegladarke 212.77.100.101 rowniez pojawia sie w/w obrazek.
    W "Uruchom" wpisalem cmd a nastepnie ping www.wp.pl , wyskoczyl komunikat o niemozliwosci znalezienia hosta. Po wpisaniu ping 212.77.100.101 pojawialy sie normalne pingi.
    Gdzie moze tkwic problem?
  • #16 4189150
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    1. Dialog ostatnio nie ma dobrych notowań (przerwy w dostawach iternetu itp) - czytalem ostatnio w "sieci", a wypada, ze to moze być ich wina.
    (zadzwonić i zapytać...)

2. Pominięto (chyba) jeszcze jeden problem.
    Wystarczy że np w systemie jest ograniczona ilosc połaczeń (standardowao tak chyba jest) i wtedy, gdy kilka programów korzysta z sieci = będzie taki komunikat.

Eksperymentowalem kiedyś z ograniczeniem (z 1024 przeszedlam na np 64) i mialem identyczny efekt.
    (czyli np GG ok , a w Operze identyczny komunikat).

Ps - oczywiście to tylko kolejna chęc pomocy. ;)
  • #17 4189524
    wahoo
    Poziom 20  
    Przerw w dostawie internetu nie mam.
    Gdzie moge sprawdziwc czy mam ograniczona liczbe polaczen?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzystający z usługi Dialnet od Dialogu zgłasza problem z ładowaniem stron internetowych w przeglądarkach Opera i Internet Explorer, mimo aktywnego połączenia internetowego, które umożliwia działanie komunikatorów GG i programów P2P (eMule). Problem ustępuje po restarcie komputera. Wskazano, że problem może dotyczyć serwerów DNS, co potwierdzają testy ping: brak odpowiedzi na ping domeny (np. www.wp.pl) przy jednoczesnej odpowiedzi na ping bezpośrednio po adresie IP (212.77.100.101). Sugerowano sprawdzenie połączenia pingiem z poziomu wiersza poleceń (cmd), aby uniknąć automatycznego zamykania okna. Wskazano również możliwość ograniczenia liczby jednoczesnych połączeń TCP w systemie operacyjnym, co może powodować blokadę przeglądarek przy intensywnym korzystaniu z sieci (np. wielu programów P2P). Zalecano także sprawdzenie stanu komputera pod kątem wirusów i adware oraz kontakt z dostawcą internetu w celu weryfikacji ewentualnych przerw w dostawie usługi. Podsumowując, problem najprawdopodobniej wynika z błędnej obsługi DNS lub ograniczeń systemowych dotyczących liczby połączeń sieciowych, a nie z samej przeglądarki czy sprzętu użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA