Ludzie proszę o jaśniejsze wytłumaczenie jak to wszystko połączyć(TDA1518Q) lub łatwiejszy schemat bo połączyłem według poprzednich schematów co były na elektrodzie (i dupa) i coś za bardzo nie gra mi.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdj-MatyAS napisał:Rozumiem,że mówisz o połączeniu w mostek (BTL ).Jeśli tak to nogi 2 i 13 łączysz razem i doprowadzasz do nich sygnał,ale przez 220nF -zgodnie ze schematem.Nogi 3 i 7 zgodnie z opisem to masa (ground ) z tym,że 3 to masa sygnału-wejściowa,a 7 masa zasilania-z zasilacza.+ zasilacza podłącz do nogi 10 (oczywiście pozostawiając oba kondensatory tak jak narysowano na schemacie-jest ważne aby były możliwie blisko samego układu scalonego.Noga 12 -tu podłącz tylko + kondensatora100uF,a jego - do masy zasilania.Co do nóżek 2 i 4-nie łączysz ich razem (takie połączenie jest wymagane w wersji stereo,a nie w BTL-Ciebie interesuje dolny schemat-Fig4)Razem połączone są natomiast nogi 1 i 4.Głośnik podłącz do nóżek 5 i 9.No i na koniec MASY...Masa wejścia(noga 3) i masa zasilania (7) Tak naprawdę są połączone ze sobą,ale wic polega na tym,że masa zasilania (7) jest podłączona możliwie krótkim przewodem z zasilaczem-jak najbardziej "bezpośrednio",natomiast masa sygnałowa może być podłączona do masy zasilacza tam gdzie Ci wygodniej,i gdzie po podłączeniu będzie najmniej niekorzystnego "przydźwięku" lub jak kto woli "brumu" w głośniku.Rozumiem,że każdy zaczyna kiedyś od zera,ale w Twoim przypadku ...Naprawdę nie umiesz czytać schematów?
Pozdrawiam.
Już po napisaniu posta spostrzegłem , że mój Kol.z postu powyżej opisał schemat w wersji stereo.Masz więc wybór: albo , albo...
Pozdrawiam.
Cytat:A o co chodzi że wzmacniacz będzie pracował w mostku. Sorki że zadaje takie pytanie ale dopiero się uczę.
krzykrol napisał:Podłaczam 1 głośnik na 4 Ohm a napięcie to 12V.