Witam
Prosze o pomoc posiadam radio pioneer deh-p80mp i nie wiem jak zmienic moc z 40w na 60w
Prosze o pomoc posiadam radio pioneer deh-p80mp i nie wiem jak zmienic moc z 40w na 60w
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdamiancz napisał:Tylko że jest to tylko taka zmyła dla ludzi bo prawo ohma jest jedno![]()
P=U2/R czyli przy 12V 12*12/4 = 36W /owszem/
ale przy sygnale prostokątnym
![]()
Przy sinusoidzie /2 czyli ma 18W
a przy sygnałach zmiennych muzyka jeszcze mniej
przy 14,4V wychodzi 51,84W przy prostokącie /zniekształcenia harmoniczne = 100%/ czyli 25,5W przy sinusoidzie
I tyle można osiągnać z napięcia zasilania jak wzmacniacz pracuje w mostku /od zawsze/ Cudów nie ma , a pisać to można i milion W
Są jeszcze sztuczki z kondensatorami bootstrap itp. ale to góra parę Wat więcej i tylko mocy chwilowej
Ale jak ludzie się na to nabierająto wszystcy piszą co rok więcej W
SlaweK napisał:Mocniejsze TDA są już mostkami więc nie mogą pracować w mostku znaczy że zrobiony ze słabszych TDA. A to co pisze producent to naciągane jest jak prezerwatywa na głowę. Wiele zależy od tego o jakiej mocy się rozmawia (sinusoialnej, impulsowej, znamionowej, muzycznej, szczytowej.....) i w jaki sposób mierzonej a nie ma to nic wspólnego z jakością, najlepsze wzmacniacze audiofilskie na lampach mają po kilkanaście watów mocy.
Kolego, zerknij sobie na pierwszą stronę popularnego wzmacniacza http://pdf.elenota.pl/pdf/STMicroelectronics/4057.pdf
SławeK