logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić uszkodzenie Athlon XP 2200+ lub Asus A7V600? Piszczenie głośnika.

simone70 02 Sie 2007 14:18 4164 13
REKLAMA
  • #1 4139053
    simone70
    Poziom 11  
    Problem ze sprawdzeniem uszkodzenia.
    Jak mogę sprawdzić czy uszkodzeniu uległ procek Athlonxp 2200+ , czy też płyta Asus A7V600?
    Objawy są takie, że po włączeniu zasilania głośnik systemowy piszczy z przerwami i nic więcej się nie uruchamia łącznie z biosem.
    Odłączyłem wszystko inne razem z pamięcią i grafiką i cały czas to samo. Podmieniłem też zasilacz. Podmiana procka albo płyty stwarza konieczność zakupu:(, a co kupić?

Zmieniłam temat postu oraz sam post.
    Regulamin punkt 11.1
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #2 4139056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4139064
    simone70
    Poziom 11  
    Jest to standardowa tonacja głośnika około 1sekundy długości dźwięku i pół sek przerwy
  • #4 4139158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4139163
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Ciężka sprawa jeśli nie masz niczego na podstawienie. Może być uszkodzona i płyta i procek. Zanieś do serwisu (najpierw podzwoń i ustal który ma najniższe koszty diagnozy). Dostaniesz ostateczną i dokładną diagnozę, nie będziesz na ślepo ładował się w koszta.
    Pamięć tez trzeba sprawdzić. Regularne i ciągłe pikanie to często wina RAMu. Zanieś im całego kompa.

Pozdrawiam, Janusz
  • #6 4139189
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Takie porady niech sobie kolega daruje! Ani plyta, ani procek nie jest raczej uszkodzony gdyz, gdyby procesor i plyta nie dzialaly to wogole by nie bylo sygnalow z glosnika systemowego. Poszukaj na googlu co oznaczaja Twoje pikniecia i tyle.
  • #7 4139193
    simone70
    Poziom 11  
    Wentylator też odpinałem i niestety to samo. Pod zasilaczem jest tylko płyta z prockiem i nic więcej i cały czas to samo
  • #8 4139272
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Telepatycznie nikt Tobie nie pomoże, musisz zaopatrzyć się w jakiś sposób w procesor i pamięć lub tak jak pisałem powyżej odwiedzić punkt, w którym zrobią diagnozę.
    Uszkodzona płyta główna może pikać, uszkodzony procesor również (miałem w serwisie w którym pracuję takie "kwiatki").
    Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić w googlach co to oznaczają te sygnały.

Płyta z samym procesorem nie ruszą, musisz włożyć pamięć i kartę graficzną.

Zrób reset ustawień BIOS'u. Znajdź zworkę do do resetu i przełóż ją na 5 sekund.

Pozdrawiam, Janusz
  • #9 4139429
    gbrzoska
    Poziom 11  
    A wiesz może jak masz BIOS? Na pewno da się znaleźć listę beep-errors i będzie można powiedzieć jaka jest pierwsza usterka. Podmieniłes RAM?
    Jesli próbowałeś uruchomić komputer bez ramu to speaker będzie sygnalizował jego błąd. A jeśli wcześniej błąd był taki sam to właśnie RAM może być uszkodzony. Pożycz od kolegi pasującą kość i sprawdź czy zaskoczy.
  • REKLAMA
  • #11 4139572
    simone70
    Poziom 11  
    Tak, dzięki. Właśnie szukam, ale dla award'a nie jest prosto. Gdzieś też doczytałem, że może to być pamięć. Tylko ciężko mi uwierzyć w upadek Geila po 1 roku. Ale dzięki za pomoc. W poszukiwaniach odnalazłem też fainą tabelkę beep-errors, niestety nie ma tam za dużo o awardzie. Gdy ktoś tego potrzebuje proszę o info
  • REKLAMA
  • #13 4139591
    simone70
    Poziom 11  
    Dzięki właśnie tam dotarłem, i wygląda to na pamięć
  • #14 4139646
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Dziwne, że nikt nie napisał od razu, że to pamięć. Niemal każda nowa płyta główna wydaje taki właśnie dźwięk przy braku lub uszkodzeniu pamięci RAM. Jeżeli słyszysz ten dźwięk, możesz być niemal pewien, że procesor jest sprawny. Wątpliwości może budzić jedynie to, czy płyta jest całkowicie sprawna i nie ma gdzieś uszkodzeń związanych właśnie z pamięcią RAM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy diagnozy uszkodzenia procesora Athlon XP 2200+ lub płyty głównej Asus A7V600, objawiającego się przerywanym sygnałem dźwiękowym z głośnika systemowego po włączeniu zasilania, bez uruchomienia BIOS-u. Po odłączeniu pamięci RAM, karty graficznej i innych komponentów oraz wymianie zasilacza problem pozostaje. Sygnał dźwiękowy ma standardową długość około 1 sekundy z półsekundową przerwą. Wskazówki z dyskusji sugerują, że sygnały beep mogą wskazywać na uszkodzenie pamięci RAM, gdyż brak lub uszkodzenie RAM-u generuje podobne dźwięki. Procesor prawdopodobnie jest sprawny, ponieważ w przypadku jego całkowitej awarii nie byłoby sygnałów z głośnika. Zalecane jest sprawdzenie pamięci RAM poprzez podmianę na inną kość lub diagnostykę w serwisie. Reset BIOS-u przez zworkę również może pomóc. Wskazano także na dostępność tabel beep-error dla BIOS-u Award, które mogą pomóc w identyfikacji problemu. Ostateczna diagnoza wymaga obecności pamięci i karty graficznej w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA