logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Floppy disk fail(80) na używanym komputerze bez dysku - co robić?

agata23 02 Sie 2007 18:27 5529 12
  • #1 4139743
    agata23
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Dostałam uzywany komputer bez dysku, chciałam go użyć jako bezdyskowej stacji roboczej - potrzebuję działającego floppa w tym kompie.
    Gdy go uruchomiłam pojawił się komunikat: floppy disk fail (80).
    Tasiemka była podłączona prawidłowo i do płyty i do floppa - flopp świecił cały czas. Przy podłączeniu odwrotnym taśmy do floppa - nie świeci.
    Próbowałam na wyjętych z innego kompa tasiemce i floppie (który to flopp w tym innym kompie działał prawidłowo) i rezultat jest ten sam - bez zmian - "floppy disk fail (80).
    Przeczytałam na tym forum ten sam temat w którym udało się rozwiązać problem wyciągając z BIOSu baterię - wyciągnęłam ją na 3 minuty, odłączyłam i podłączyłam ponownie floppa - nie pomogło!!!!!
    Komp wystartował zgłaszając ten sam problem (80) i dodatatkowo "checksum error i że będzie load defauts" co nastąpiło po wciśnięciu klawisza.
    Przy ponownym uruchomieniu dalej zgłasza ten problem.
    Styki przeczyściłam - nie pomogło!!!
    Czy to znaczy, że floppa na tym kompie nie da się odpalić???
  • #2 4139786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4139792
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6480
    To znaczy, że:
    - stacja dyskietek jest uszkodzona,
    - kontroler FDD jest uszkodzony,
    - jest ustawiony niewłaściwy typ napędu FDD w BIOSie.
  • #4 4139793
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    A czy BIOS widzi napęd FDD i czy wogóle FDD jest włączony w BIOS'ie?
  • #5 4139795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4140913
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Bios nie wykrywa stacji fdd tak samo jak napedow optycznych czy dyskow. Oczywiscie stacyjka w biosie musi byc wlaczona jako standardowe 1.44. Jesli diodka czytnika nie gasnie to na 99% kwestia obrocenia tasmy przy plycie lub samej stacyjce.
    2. Napewno da sie odpalic jesli tylko kontroler jest sprawny, a pewnie tak jest. W najgorszym wypadku zostaje kupic jakis. ( najtajsze do 20pln)
  • #7 4151465
    agata23
    Poziom 10  
    Tasiemkę przekładałam także odwrotnie - w tym ustawieniu w ogóle nie świeci nawet przy starcie. W biosie jest włączone na FDD 1.44.
    Cały czas wyrzuca błąd 80 a dyskietka startowa nie startuje.
    Stacja dyskietek jest wzięta z drugiego komputera razem z tasiemką i jest dobra! Kupić kontroler tzn. co?
  • #8 4151551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4151669
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    agata23 napisał:
    Tasiemkę przekładałam także odwrotnie - w tym ustawieniu w ogóle nie świeci nawet przy starcie. W biosie jest włączone na FDD 1.44.
    Cały czas wyrzuca błąd 80 a dyskietka startowa nie startuje.
    Stacja dyskietek jest wzięta z drugiego komputera razem z tasiemką i jest dobra! Kupić kontroler tzn. co?

Jeżeli w tym sprzęcie jest jeszcze złącze ISA, to na upartego możesz załozyć kontroler z jakiejś starej 386. Takich kart na PCI jeszcze nie widziałem, ale możliwe że takowe również istnieją.
  • #10 4151749
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam
    warto zrobić na początek 2 rzeczy :
    1. znaleźć dobrą baterię i wymienić
    2. Zresetować bios (robiąc clr cmos)

Stacja nie może świecić ciągle.
    Dobre podłączenie stacji FDD na taśmie jest wtedy gdy przy starcie jest zgaszona.
    W biosie należy poszukać opcji floppy swap A/B i sprawdzić czy jest poprawnie ustawiona ew. zmienić.
    Szybciej będzie sprawdzić czy stacja zadziała jeśli ustawimy 3.5" 1.44MB na stacji B.
    Można spróbować ustawić opcję boot up floppy seek.

http://www.enter.pl/archiwum/tekst2.asp?p=/archiwum/bios/enter_art_nstr_sub_73985.html
  • #11 4177788
    agata23
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za porady!

Baterię przełożyłam z innego - nie pomogło!
    Przywracałam w BIOSie ustawienia domyślne - nie pomogło!
    Teraz właśnie czekam na odpowiedż z jednego sklepu czy uda się znaleźć coś takiego jak kontroler do floppa na PCI bo komp jest niezbyt stary i ISA nie ma!!
  • #12 4177853
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Witam
    Chyba nie warto kupować takiego kontrolera.
    Radzę spróbować zmienić w biosie napęd na B .
    a jeśli to nie pomoże to :
    * zmienić położenie napędu na taśmie na napęd B. (Czyli po środku taśmy).
    * CLEAR CMOS należy zrobić zworką obok baterii.
    * Warto sprawdzić czy kontroler FDD nie jest wyłączony i czy ma odp. adres.

Mogłabyś podać typ płyty głównej to by sporo ułatwiło sprawę.

Ja miałem sporo komputerów ze śmieci i nigdy nie trafiłem na zniszczony kontroler FDD.
    Łukasz
  • #13 4178867
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    Teraz właśnie czekam na odpowiedż z jednego sklepu czy uda się znaleźć coś takiego jak kontroler do floppa na PCI bo komp jest niezbyt stary i ISA nie ma!!

a czy posiadasz USB na plycie glownej? jesli tak to mozesz kupic kontroler FDD wlasnie na USB. Popatrz na Allegro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem "floppy disk fail (80)" na używanym komputerze bez dysku dotyczy braku poprawnej komunikacji między stacją dyskietek (FDD) a kontrolerem lub BIOS-em. Pomimo prawidłowego podłączenia taśmy i sprawdzenia stacji dyskietek z innego komputera, błąd nadal występuje. Wskazano, że dioda stacji nie powinna świecić ciągle, a prawidłowe podłączenie taśmy wymaga odpowiedniego ułożenia wtyczek (z przekręconym kawałkiem do stacji). Możliwe przyczyny to uszkodzona stacja dyskietek, uszkodzony kontroler FDD lub niewłaściwe ustawienia BIOS-u, w tym typ napędu i opcje takie jak "floppy swap A/B" czy "boot up floppy seek". Resetowanie BIOS-u przez wyjęcie baterii lub zworkę CLR CMOS nie przyniosło efektu. Zalecane jest sprawdzenie, czy kontroler FDD jest włączony i ma poprawny adres, a także ewentualna zmiana pozycji napędu na taśmie (np. na napęd B). W przypadku braku złącza ISA można rozważyć zakup kontrolera FDD na PCI lub stacji dyskietek na USB, choć start z USB może być problematyczny. Wymiana baterii CMOS i przywrócenie ustawień domyślnych BIOS-u nie rozwiązały problemu. Brak wykrycia napędu w BIOS-ie mimo włączonej opcji FDD 1.44MB sugeruje uszkodzenie kontrolera lub błędne podłączenie taśmy.
REKLAMA