logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 - klawiatura nie podświetla się po uruchomieniu telefonu

*HaKeR* 03 Sie 2007 10:13 1038 10
REKLAMA
  • #1 4141536
    *HaKeR*
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Witam, mam taką motkę która nie podświetla klawiatury. Taśma jest na pewno ok bo mam dwie nowe i ani na jednej ani na drugiej nie podświetla. Jest tak jak włączam telefon to podświetlanie jest ok za chwile gaśnie i później już się nie zapala. Jak wrzuciłem full flasha to na chwilę gdzieś się zapaliła a teraz nadal nic!
  • REKLAMA
  • #2 4141564
    kowalito1
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam !! Mnialem tez podobny przypadek, u mnie jak przycisnelem na dole klawiszy to sie poojawilo podswietlanie. Ja rozwiazalem to w taki sposob ze zdjelem klawisze i lutownica grotowa przejechalem na dole tasmy. Pozdro Mam nadzieje ze to ci cosik pomoze
  • #3 4141584
    *HaKeR*
    Poziom 26  
    To raczej nie wina taśmy bo na dwóch nowych jest to samo. Co na płycie jest odpowiedzialne za podświetlanie klawiszy?
  • REKLAMA
  • #4 4141615
    taranek
    Poziom 18  
    jest jeszcze czujnik światła do sprawdzenia
  • REKLAMA
  • #5 4141617
    kowalito1
    Poziom 17  
    prubowales zrobic repire pds flex i full??
  • REKLAMA
  • #6 4141624
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    W tych modelach gdy jest dostateczne światło to klawiatura gaśnie. Włącz telefon w ciemności i wtedy zobacz co będzie się działo.
    pozdr
  • #7 4141676
    *HaKeR*
    Poziom 26  
    Ciemność też nic nie pomaga:/ kowalito1 jak mam zrobić to co napisałeś? mam Ultimeboxa napisz skąd pliki i co po kolei?!
  • #8 4141815
    kowalito1
    Poziom 17  
    Jesli masz ultime to poszukaj na supporcie fullflash_repair_PDS_after_flashing

Dodano po 13 [minuty]:

albo uzyj P2k easy tool. Tam masz naprawe pds razem z przeliczeniem sum kontrolnych. Puzniej wgraj full razem z flexem
  • #9 4141945
    *HaKeR*
    Poziom 26  
    Już nie wiem co z nim jest bo w ciemności załapie ale raz na jakiś czas. Kilka razy otworzę klapkę i włącza się podświetlanie ale żadko.

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

Słuchajcie a nie da się ominąć tej fotodiody tak żeby klawiaturka była podświetlona cały czas?
  • #10 4143203
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    sprawdź jeszcze stan cewki na dole taśmy - czy nie ma zimnych lutów, ewentualnie wyciągnij fotodiodę zupełnię.
  • #11 4150542
    *HaKeR*
    Poziom 26  
    zoltos, co mi da wyciągnięcie fotodiody?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Motorola V3, którego podświetlenie klawiatury gaśnie po krótkim czasie od uruchomienia, mimo wymiany taśmy na nowe egzemplarze. Podświetlenie działa chwilowo po pełnym flashowaniu oprogramowania, jednak problem powraca. W modelu tym podświetlenie klawiatury jest sterowane przez fotodiodę reagującą na natężenie światła – przy dostatecznym oświetleniu podświetlenie jest wyłączane. Zalecane jest testowanie działania w ciemności. Możliwe przyczyny to uszkodzenia lub zimne luty na cewce na dole taśmy, uszkodzenie fotodiody lub elementów na płycie głównej odpowiedzialnych za podświetlenie. Proponowane rozwiązania obejmują naprawę PDS flex za pomocą narzędzi takich jak Ultimebox lub P2k Easy Tool, wgrywanie pełnego flasha z naprawą PDS oraz ewentualne usunięcie fotodiody, aby wymusić stałe podświetlenie klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA