logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 - krótkie podświetlenie klawiszy po zalaniu, co zrobić?

sowin90 28 Lis 2007 22:43 1943 7
REKLAMA
  • #1 4532039
    sowin90
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Jestem poczatkujacym eletronikiem. Zakupilem na allegro motorole v3 ktora miala miec uszkodzone oby dwa lcd ale miala sie uruchamiac - jest jednak inaczej. Klawiatura podswietla sie na moment gdy wcisniemy przycisk -gdy zwolniamy klikniecie rowniez jest krotkie podswietlenie. Zauwazylem ze telefon byl zalany. Co moze byc tego przyczyna? Czy kapiel w wanience ultradzwiekowej mu pomoze?
    Pozdrawiam

Moderowany przez marek216:

Na forum zabrania się pisania tematów z dodatkami: HELP, POMOCY, RATUNKU, itp niemającymi związku z problemem.
    Polecam lekturę regulaminu

• REKLAMA
  • #2 4532048
    MaWo
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    podstaw folie klawiatury na niej jest foto dioda moze cos glupiej , telefon nie jest po zalaniu ???
  • REKLAMA
  • #3 4532302
    sowin90
    Poziom 11  
    telefon na 99% jest po zalaniu jak napisalem wczesniej. to nie jest wina zadnej tasmy, ani innego podzespolu bo wrzucilem ta plyte do innej v3 i jest ta sama sytuacja. tu moza byc winna tylko plyta glowna - tylko co na niej?
  • REKLAMA
  • #4 4532751
    vip-serwis.com
    Poziom 15  
    no to masz uszkodzony filter na plycie glownej takie male szkielko przy zlaczu klawiszy,lub na zlaczu jest korozja i nie zawsze styka i dlatego powstaje efekt migania,kapiel moze pomoc ale zarazem moze uszkodzic mikrofon,takze z tym kapaniem to ostroznie bo mozesz sobie zamiast pomoc narobic roboty,do tej naprawy musisz sobie znaleźć serwisowke i potem poszukac filtra odpowiedzialnego za podswietlenie i sterowanie klawiszy,nie pamietam czy jest to jeden czy dwa filtry,dawno nie naprawialem motki v3 z takimi problemami,ewentualnie jeszcze mozesz miec probelm samego zlacza od tasmy,zobacz je dokladnie pod mikroskopem czy styki nie sa zasniedziale na plycie,

to powinno ci pomoc
  • #5 4532961
    sowin90
    Poziom 11  
    Ludzie ! to nie ma nic wspolnego z klawiszami bo telefon sie nie uruchamia tylko mruga na moment podswietlanie. Nie jest wykrywany pod usb. Ponizej podaj link do filmu ilustrujacy usterke :

http://www.wrzuta.pl/film/g5VNGrbg7Y/20071129007
  • #6 4533070
    zbyl
    Poziom 15  
    Z tego co wiem to motorola V3 nie ma żadnego filtra do podswietlenia, tylko geberator wysokiego napiecia na samej folii klawiatury i taki objaw, ze sie telefon nie włacza, a tylko na chwilę zaswieci klawiaturanie jest spowodowany sama folią klawiatury, kolega rpzeciez opisał, ze podstawiał, tak ciezko jest przeczytac wczesniejsze posty dokładnie??

słuchaj, miałem kilka takich przypadków, w dwóch czy trzech pomogło płukanie w wanience, ale do tego musisz najpierw odlutowac mikrofon, bo prawie zawsze pada podczas kąpieli. Ale jesli kapanie nie pomoze to najprawdopodobniej bedzie to wina procesora, raz mi pomogło jak go tylko przygrzałem, niestety nie próbowałem nigdy go wymieniac
  • REKLAMA
  • #7 4534050
    koras1234
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Masz zwarcie albo któryś glass obok złącza od taśmy nie łączy. Wykąp płyte, wygrzej glassy i złacze tylko go nie spal. Powinno pomóc !
  • #8 4643483
    wajda3
    Poziom 12  
    moim zdanie jest do wymiany układ PCAP pod ekranem obok złącza czytnika SIM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Motorola V3 po zalaniu wykazuje objaw krótkiego podświetlenia klawiatury przy naciśnięciu i zwolnieniu przycisku, jednak telefon się nie uruchamia i nie jest wykrywany przez USB. Problem nie leży w taśmach ani w samej klawiaturze, gdyż płyta główna z innego V3 zachowuje się identycznie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie filtra lub korozja na złączu klawiatury, zwarcia lub uszkodzenia elementów na płycie głównej, a także defekt układu PCAP pod ekranem obok złącza czytnika SIM. W Motorola V3 brak jest filtra do podświetlenia, a generacja wysokiego napięcia odbywa się na folii klawiatury. Zalecane jest ostrożne płukanie płyty w wanience ultradźwiękowej po odlutowaniu mikrofonu, gdyż kąpiel może uszkodzić mikrofon. W niektórych przypadkach pomocne było podgrzanie procesora. Dodatkowo wskazane jest dokładne sprawdzenie i ewentualne wygrzanie złączy i elementów glass przy taśmach, aby usunąć zwarcia i korozję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA