logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop Flash 6J – identyfikacja, opis gniazd Jack, synchronizacja dwóch sztuk

marcin_marcepan 03 Sie 2007 14:21 1167 4
REKLAMA
  • #1 4142337
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam
    Poszukuje informacji na temat stroboskopów z poniższych rysunków.
    nie wyglądają na samoróbki a jedyny opis to na płytce Flash 6J.
    Jak widać posiadają gniazda Jack (podejrzewam że do sterownika.
    Mam 2 takie egzemplarze i chciałbym je zsynchronizować.
    Połączyłem oba przewodem jack ale żaden nie reaguje.
    Proszę o pilną pomoc.
    Stroboskop Flash 6J – identyfikacja, opis gniazd Jack, synchronizacja dwóch sztuk
  • REKLAMA
  • #2 4142371
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    to chyba jednak samoróbka albo złóż to sam
  • REKLAMA
  • #3 4142408
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Nie sądze.
    1. Nikt w domu niw wykona takiej obudowy (spawy, malowanie proszkowe)
    2. płytka lutowana maszynowo z soldermaską
    3. sposób mocowania płytki do obudowy (gwinty śrub zamalowane farbą) raczej nie sądze żeby komuś chciało się bawić w takie duperele
  • REKLAMA
  • #4 4142481
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Wszystkie "tanie" stroba wykonane są tak samo! Na zasadzie rozladowania pojemności... To jest LIPA! I radzę to zapamiętać wszystkim początkującym jak i dobrym elektronikom! Owszem można zbudować "dlugowieczne" "strobo na tej zasadzie, ale trzeba trochę glową ruszyć ;) Nie mniej jednak (nie zniechęcając początkujących) jest to możliwe i to tanimi środkami!

Pozdrawiam.

PS: Przepraszam, ale musialem... Odpowiedź na Twoje pytanie - Jeśli chodzi o zsynchronizowanie dwuch (czy więcej jednakowych) stroboskopów, to muszą one posiadać przynajmniej 2 gniazda (Jack, albo inne) Ten co podajesz ma pewnie synchro, ale TYLKO z zewnętrznym sterownikiem!

marcin_marcepan napisał:
    Nikt nie wykona w domu takiej obudowy...
    Racja, ale mam znajomego, który przy pomocy uczniów szkoly "Śluszarzy" wykonuje takie obudowy... Pozostawiam to do przemyślenia innym... Ciekawe ile powstalo w ten sposób "markowych" efektów świetlnych? ...
  • #5 4142842
    marcin_marcepan
    Poziom 18  
    Przejrzałem dokładnie wnętrze i rzeczywiście można je zsynchronizować tylko za pomocą zewnętrznego sterownika (gniazdo połączone z diodą w optotriaku)
    Proszę o schemat jakiegoś prostego sterownika (tylko szybkość + ew. przyciska Flash)
REKLAMA