logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips chassis AA5 - uszkodzenia po burzy, brak reakcji na pilota, zielony pasek

wwwsokol 04 Sie 2007 10:13 2737 14
REKLAMA
  • #1 4144700
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Witam.
    Philips 21" AA5, dokładnego modelu nie znam bo brak kartki na tylnej ściance.
    W czasie burzy był wyłączony wyłącznikiem sieciowym oraz odpięty od anteny. Dostał od strony sieci - jest ślad przeskoku iskry na druku przy rezystorach 3549, 3550.
    Przetwornica startuje, odchylanie H też, napięcia wszystkie w normie (jedynie napięcie na wzmacniacze wizji wynosi 103V, na schemacie mam podane dwie wartości - 173V a w nawiasie właśnie 103V więc nie wiem jak to rozumieć).
    Widać zielony poziomy pasek, brak reakcji na pilota, brak fonii, dioda nie świeci.
    Znalazłem przepalony bezpiecznik 1640 100mA ,powód - uszkodzona pamięć. Po wyjęciu pamięci i wymianie bezpiecznika pasek zniknął, widać go dopiero po podniesieniu UG2 i jest biały, dioda się zapaliła. Telewizor nadal nie reaguje na pilota. Wstawiłem nową, czystą pamięć i bez zmian. Wyczytałem na forum że procesor powinien sygnalizować błyskami diody błędy, a w tym przypadku pamięć wymontowana a dioda i tak świeci. Proszę o podpowiedzi jak to ugryźć żeby nie iść w niepotrzebne koszty. Wg mnie procesor do wymiany, ale może się mylę ... Oczywiście zasilanie ma prawidłowe.
    Z góry dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4144761
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Procesor? Chyba tak, ale niewielkim stosunkowo kosztem spróbuj zrobić ramkę- TDA3654 i/lub okolice. A! i może wcześniej czujnik pilota.
  • #3 4147538
    W_marko
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Miałem Philipsa z AA5AB po burzy. Dostał trafo po wymianie miałem taki sam objaw co ty. Wymieniłem układ TDA8362e 4X. I było OK.
  • REKLAMA
  • #4 4147911
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Pion,albo rezystor 1albo 10om przez którego idzie zasilanie do pionu od trafa.Sprawdz zasilanie pionu.Sprawdz 5 volt .
  • REKLAMA
  • #5 4147976
    wwwsokol
    Poziom 24  
    W_marko nie jestem taki pewien co do tego TDA, bo jak już pisałem procek nie reaguje na pilota i nie sygnalizuje błędu mimo wyjętej pamięci. No chyba że padła jego część odpowiedzialna za odchylanie V. Z tymi poburzowcami zawsze pod górkę.

Zasilanie pionu +29V w porządku, 5V jak już pisałem nie było, po wymianie bezpiecznika i pamięci jest ok. Końcówka pionu nie reaguje na dotykanie wejścia impulsów, czyli prawdopodobnie spalona.
  • #6 4148937
    W_marko
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Właśnie chodziło mi o odchylanie. A z reakcją na pilota to niewiem.
  • #7 4151774
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Procesor wymieniony - telewizor reaguje na pilota, można włączać i wyłączać, po wyjęciu pamięci błyska kodem błędu. Wymieniłem TDA3654 ale pionu ciągle brak. Czy może być to spowodowane tym, że założyłem czystą pamięć?? Fonii również nie ma, ale końcówka sprawna bo słychać w głośnikach gdy dotknę wejścia.
  • #8 4177014
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Wymieniłem jeszcze TDA8361E 4X na taki sam i pokazał się obraz, ale za mały. Napięcia w normie, TDA wstawiony dokładnie taki sam jak był. Na razie mam tylko śnieg - prawdopodobnie coś z głowicą jeszcze jest nie tak, ale dostraja się do jakiejś stacji radiowej na VHF1 i wtedy fonia pojawia się prawidłowa.
    Tak to w tej chwili wygląda

Philips chassis AA5 - uszkodzenia po burzy, brak reakcji na pilota, zielony pasek
  • #9 4190515
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Obraz w pionie wyregulowałem, ale problem jest taki, że nie ma synchronizacji - gdy podłączę przez euro widać to gołym okiem. Trafo linii pracuje z podwyższoną częstotliwością - ok. 25 kHz. OSD wyświetla prawidłowo, teletext nie ma synchro. Prześledziłem cały tor HOR. FLYBACK i wszystkie elementy po drodze sprawne, aczkolwiek rezystory mają inne wartości niż na schemacie (takie były fabrycznie). Niestety nie mam teraz dostępu do oscyloskopu, więc muszę działać trochę po omacku, ale coraz bardziej zaczynam podejrzewać nowy TDA, że nie jest do końca sprawny (jakby co, to kupowałem w Poltronicu).
    Zauważyłem też, że napięcie zasilające wzmacniacze wizji wynosi 105 V a jeśli wierzyć schematowi powinno być 173. Oczywiście elektrolit i dioda w tej gałęzi profilaktycznie wymienione, ale bez efektu. Pozostałe napięcia z trafopowielacza zgodne ze schematem (+8, +12, +29).
    Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo powoli kończą mi się pomysły.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #11 4198727
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Dzięki kolego maryann ale Twój temat znalazłem już wcześniej i tym tropem szedłem - niestety nie znalazłem żadnej usterki :( Profilaktycznie wymieniłem elementy na nogach 39 - 42 i nic nie pomogło - synchronizacji jak nie było, tak nie ma.
  • #12 4198905
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Tam moim błędem było sprawdzenie ścieżki z danej nóżki ale tylko wjedną stronę- ta na pin40 była dobra w jednym kierunku ale urwana w drugim; i też sprawdzałem niby pół dnia.
    wwwsokol napisał:
    gdy podłączę przez euro widać to gołym okiem.
    Zaraz, w którą stronę? U mnie z euro obraz wychodził OK, wchodzący(po włączeniu 0/AV) wyglądał tak samo jak z anteny.
    Tak jeszcze pomyślałem bo niby wszystko z TDA wygląda dobrze(ten sam typ), ale za mały obraz i synchro to typowe objawy jak po włożeniu TDA z 'programem' 3Y...
  • #13 4200368
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Dokładnie, tyle że włożyłem na pewno 4X czyli taki jak był :( Spróbuję go wymienić - może się uda. A jak nie to trzeba będzie zaryzykować kolejne 60 zł. Cyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, bo mi ręce w tym momencie opadły.
  • #14 4200429
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Czy w tym TV jest TXT? Jeśli tak to może brakuje sygnału na synchro separator? Zazwyczaj sygnał ten przechodzi przez TXT.
  • #15 4232830
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Poltronic uwzględnił reklamację, wymienili TDA 8361E 4X na identyczny i teraz mam obraz ale brak kolorów. Czytając forum to typowy objaw dla niewłaściwego TDA. Mam nadzieję że jest na to jakiś sposób bo mi się nie uśmiecha kolejny raz reklamować TDA.

Na szczęście po wymianie kwarcu kolory powróciły - naprawa zakończona :)

Podsumowanie tematu

✨ Philips 21" z serii AA5 po burzy wykazywał uszkodzenia na płytce drukowanej przy rezystorach 3549, 3550 oraz przepalony bezpiecznik 1640 100mA spowodowany uszkodzoną pamięcią. Po wymianie pamięci i bezpiecznika pojawił się zielony pasek, brak reakcji na pilota, brak fonii i nieświecąca dioda. Wymiana procesora przywróciła reakcję na pilota i sygnalizację błędów diodą po wyjęciu pamięci, jednak nadal brakowało odchylania pionowego i fonii. Wymiana układów TDA3654 i TDA8361E 4X częściowo poprawiła obraz, lecz początkowo był za mały i bez synchronizacji. Po wymianie TDA8361E 4X na nowy egzemplarz z Poltronica obraz się pojawił, ale bez kolorów. Po wymianie kwarcu kolory powróciły, co zakończyło naprawę. Problemy dotyczyły głównie uszkodzeń elementów odchylania pionowego, pamięci, procesora oraz układów TDA, a także napięć zasilających wzmacniacze wizji (105 V zamiast 173 V). Synchronizacja i sygnał z separatora synchronizacji mogły być również przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA