logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie termopar chromoniklowej i alumiedzi bez obcego metalu i wysokiej temperatury

majkov 02 Paź 2006 17:51 2362 4
REKLAMA
  • #1 3078621
    majkov
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Chciałbym poznac Wasze koncepcje na temat połaczenia dwóch termopar (jedna ze stopu chromoniklowego druga z alumiedzi). Sposób łaczenie za pomoca lutowania innym metalem odpada ponieważ nie moze byc obcego metalu w układzie. Nie mozna tez wytworzyc zbyt wysokiej temperatury zeby cienki drucik nie odparował. Jezeli jest to mozliwe prosze o jakis układ za pomocą którego mozna było by je połaczyc za pomocą wyładowania elektrycznego. Z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3079302
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    nie rozumie co Ty chcesz zrobić czy samodzielnie wykonać termopare , czy połączyć dwie razem
    termopara jest przecież elementem samym w sobie , w zależności od wykonanego materiału ma indywidualną charakterystykę tak więc po co łączyć dwie razem
  • REKLAMA
  • #3 3081243
    majkov
    Poziom 11  
    Sorki zle sie troszke wyraziłem chodzi mi oczywiscie o wykonanie termopary z dwóch drucików, rzecz w tym ze sa one bardzo cienkie (grubosci nici). I czym je połaczyc?
  • REKLAMA
  • #4 3087127
    keybe1
    Poziom 1  
    Zgodnie z prawem trzeciego metalu połączenie obu przewodów termoelektrod może być wykonane również przy użyciu innego metalu.
    Spoina ma jednakową temperaturę, więc obecność trzeciego metalu np. lutu nie wpływa na wartość wypadkowej siły termoelektrycznej.
    Nie spotkałem się z termoelektrodą z "alumiedzi", być może chodzi o stop aluminium i niklu wtedy byłaby to bardzo popularna termopara typu K (NiCr-NiAl). Taką spoinę spawa się w płomieniu acetylenowo-tlenowym nie redukującym (cokolwiek to znaczy ;)) lub lutuje twardo jeśli temp. pracy nie przekracza 600°C.
    Przekazując powyższą wiedzę podpierałem się świetną książką POMIARY TEMPERATURY- L. Michalski, K. Eckersdorf
    Pozdrawiam
  • #5 3566570
    majkov
    Poziom 11  
    Zlutowałem je poprostu wykorzystując "prawo trzeciego metalu" wskazują poprawnie. Dzieki za podpowiedzi
REKLAMA