logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z instalacją oraz uruchomieniem systemu Windows XP

klosek87 04 Sie 2007 18:30 1599 6
REKLAMA
  • #1 4145952
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Witam !
    Mam komputerek na płycie Asus A7V600-X, procesor sempron 2300+, 512 mb pamięci ram , nagrywarke DVD, dysk WD80Gb sata i zasilacz Chieftec 450W. Otóż dzisiaj przy próbie załączenia go wyskakuje na sekunde blue screen i komputer sie resetuje.Nie ładuje sie nawet w trybie awaryjnym. Pomyślałem że go sformatuje i będzie wszystko ok....ale niestety tak nie było. Zainstalowałem na początku sterowniki sata i dochodzę do głównego menu instalacji gdzie pytają co robić...Wybieram że chce zainstalować system i wtedy komputer zamiera (u dołu ekranu pisze że komputer sprawdza dysk na viasraid) i tak czekam 5 minut i nic....Dodam że pare dni wcześniej miałem chyba sasera bo po podłaczeniu dysku do laptopa od razu włączyło mi się odliczanie do zamknięcia systemu. Wtedy to format poszedł gładko ale był problem ze sterownikiem sata którego nie chciał zaakceptowac w dalszym procesie instalacji...
    Jedyne co udało mi się sprawdzić to pamięć memtestem oraz dysk (pod kątem badsectorów oraz funkcje smart).
    Na chwile obecną nie mam pomysłów....a potrzebuję drugiego kompa...
    Za wszystkie rady dziękuję i pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 4147044
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4147279
    klosek87
    Poziom 24  
    Czy wystarczy dyskietka startowa z systemu Windows ME ?? Jeśli tak to przy uzyciu opcji Fdisk/mbr nic sie nie wyświetla a tylko stacja dyskietek troche popracuje. Co do formatu to nie idzie go wykonac wogole....
  • REKLAMA
  • #4 4147286
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    :arrow: Bogdan K A może tak fixmbr?

Klosek. Niech kolega naprawi MBR płytą z XP.
  • #5 4147290
    klosek87
    Poziom 24  
    Czy nie narusze w tym wypadku partycji D ?? Mam tam bardzo ważne dane...Puściłem instalatora XP i przypuszczam że miałem wpisać ten MBR po użyciu opcji R (czyli naprawy systemu). Tu równiez komputer się zawiesza na sprawdzaniu dysku na viasraid....
  • REKLAMA
  • #6 4147294
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jak sama nazwa wskazuje: mbr (główny sektor rozruchowy) więc D:\ nic się nie stanie. Niemniej jednak wszystko kolega robi na własną odpowiedzialność.
  • #7 4147339
    klosek87
    Poziom 24  
    Poszedłem do znajomego i podpiołem ten dysk i normalnie sformatowałem partycje C i zainstalowałem system więc chyba raczej awaria dysku odpoada prawda ??? Czy mogło ulec uszkodzeniu sata na płycie głównej ??

Walcze z tym komputerem i walcze....Kupiłem nowy dysk na sata i dalej sa problemy z instalacją sysytemu...Podmieniłem płyte, pamięć, procesor, grafike (dosłownie wszystko) i nadal jest problem...
    Zapytam do pewności..Czy aby napewno dyski z interfejsem SataII działają na SataI ?? (z tego co mi wiadomo trza tylko ustawić zworke)...
    Koledzy !! HELP !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji i uruchomienia systemu Windows XP na komputerze z płytą główną Asus A7V600-X, procesorem Sempron 2300+, 512 MB RAM, dyskiem WD 80 GB SATA oraz zasilaczem Chieftec 450W. Po uruchomieniu pojawia się blue screen i komputer się resetuje, nie uruchamia się nawet w trybie awaryjnym. Próba formatowania i instalacji systemu kończy się zawieszeniem podczas sprawdzania dysku na viasraid. Podejrzewano infekcję wirusową modyfikującą MBR, zalecano naprawę MBR poleceniem Fdisk /mbr lub fixmbr z dyskietki startowej (najlepiej XP). Autor obawiał się utraty danych na partycji D, jednak MBR dotyczy tylko sektora startowego partycji systemowej. Po podłączeniu dysku do innego komputera udało się sformatować partycję C i zainstalować system, co wyklucza awarię dysku. Wymieniono również płytę główną, pamięć, procesor i kartę graficzną, ale problem pozostał. Pojawiły się pytania o kompatybilność dysków SATA II z SATA I oraz konieczność ustawienia zworki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA