logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windowsa zawiesza się na MoBo GB 7VT600-RZ, Sempron 2200, Goodram 512

forniceps 04 Sie 2007 20:22 23811 23
REKLAMA
  • #1 4146262
    forniceps
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Tak jak w temacie, nie wiedzieć czemu nie da się zainstalować windowsa. Zmieniałem pamięci, dysk wiec zostaje procesor lub padnięta jest płyta. Pytanie czy jedno padło czy drugie. W czym może tkwić problem?

MoBo GB 7VT600-RZ
    procek Sempron 2200
    pamieci Goodram 512 400Mhz
    Próbowałem na kilku dyskach twardych

Poprawiłam post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Proszę nie używać wielokrotnie znaków ??, to na prawdę nie są ozdobniki.
    Dziękuję.

A tak poza tym, to przy takim ogromie informacji jakimi się Kolega podzielił, to proponuję www.wrozki.pl. Jeśli jednak Kolega chciałby uzyskać konkretną odpowiedź od innych elektrodowiczów, to proszę o uzupełnienie informacji. Kiedy się zawiesza, coś na temat innych podzespołów (zakładam, że czymś ten zestaw jest zasilany), itp.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #2 4146304
    wir_us
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    W którym momencie się wiesza? Jak obraz staje w miejscu, klawiatura przestaje inicjować wciśnięte klawisze to procesor, jak w momencie wyboru dysku to zapewne wina saty więc chipset na dyskietkę F6 na początku instalacji i instalacja pójdzie dalej. Płytę najlepiej sprawdzić na innym procesorze.

Poprawiłam post.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • #3 4146658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4146793
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Co to znaczy wiesza sie ?
  • REKLAMA
  • #5 4146870
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    W którym momencie się wiesza ?
    Można zauważyć przy tym jakieś szczególne znaki ?
    Opisz dokładniej swój problem.
  • #6 4146891
    forniceps
    Poziom 10  
    Podczas instalacji windy zawiesza sie w roznych momentach jest dobrze do utwozrenia partycji formatuje ja i jak zaczyna sie instalacja windowsa to jest meksyk. Zmienialem dyski i to samo, zmienialem pamieci i tez bez zmian ,pamieci i dyski w roznych konfiguracjach rowniez nic. Skoro ani pamieci ani dyski nie maja wplywu to wnioskuje ze albo procek albo plyta glowna. Instalowalem windows pozyczony od znajomych i tez nie pomaga.
    Dysk jest pod ATA ta plyta nie ma obslugi SATA.
  • #7 4146973
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Posiadasz 2x 256 ?
  • #8 4147042
    forniceps
    Poziom 10  
    Sprawdzalem na goodram 256 400Mhz CL3 i Kingston 512 400Mhz CL2,5. Na obydwu byl ciagle ten sam problem wiec ramy moglem wylkuczyc gdyz 512 uzywam w innym kompie i jest ok.
  • REKLAMA
  • #9 4147062
    rumi
    Poziom 16  
    Witam,
    powodem może być zarówno płyta jak i procesor.
    Sprawdź jeszcze wizualnie stan elektrolitów płyty głównej, karty grafiki. Może też mieć znaczenie stan zasilacza, niestabilne napięcia.
    Powodzenia
  • #10 4147101
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    Nie koniecznie to musi być uszkodzenie płyty lub procesora, już parę razy trafiło mi się robić komp z podobnymi objawami i nie raz okazało sie że przyczyną była padająca nagrywarka lub napęd CD. Podmień napęd i ponów próbę instalacji, zastrzegam że nie jest to regułą lecz jedną z możliwych przyczyn kłopotów i warto sprawdzić czy aby nie jest tak w danym przypadku.
  • #11 4147224
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam.
    Proponuję zacząć od podania parametrów zasilacza. Sprawdź napięcia (miernikiem, pod obciążeniem).
    Przy niezbyt sprawnym zasilaczu często pojawiają się problemy z instalacją systemu.
    Do tego pamięci sprawdź Memtestem. (Tak na wszelki wypadek, to, że komputer działa na pamięci, nie oznacza, że jest ona w 100% dobra, więc przetestuj wszystkie pamięci z jakimi sprawdzałeś ;-) )
  • #12 4149444
    forniceps
    Poziom 10  
    Kwestię zasilacza pominąłem ponieważ moim zdaniem nie ma to wpływu. Zestaw pracował z Modecom`em , ale poźniej został podłaczony pod Tagan 430 U-15 prezentując identyczne objawy wieć nie sądze aby problem tkwił w zasilaczu.
    Widzę że sporo osób upatruje winy w pamęciach, tak jak pisałem wczesniej używałem Goodram oraz Kingstonów nie jednej kości ale 2 wyciągnietych z innego komputera. RAMy z feralnego zestawu pracują normalnie w innym PC. Spróbuję je przetestować, ale zakładającz że są sprawne cóż może być przyczyną procesor czy płyta?
  • #13 4149744
    Lurin
    Poziom 1  
    Ja zresetowałem biosa i to zlikwidowało problem, a byłem w takiej samej sytuacji, wiec warto sprubowac. Pozdr.
  • #14 4149776
    mcgregorx
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Sprawdż temperaturę procka

Dodano po 3 [minuty]:

Jeżeli to nie pomoże a instalujesz Xp to spróbuj zainstalować 98.
    Jeżeli 98 pójdzie masz zwalonego procka
  • REKLAMA
  • #15 4149880
    marun
    Poziom 17  
    Czy próbował Kolega tak jak sugerowałem z innym napędem CD, zwróciłem na to uwagę bo problem zaczyna się przy transferze danych z jednego nośnika na drugi. Czy mógł by Kolega rozwinąć kwestię ,,zaczyna się meksyk" bo raczej nie wiele ona wnosi i na pewno nie pomoże w rozwiązaniu problemu, w jaki sposób się zawiesza, ekran zamiera, pojawia się jakiś komunikat np. nie mogę skopiować pliku ....... itp. Przy tak skąpym opisie problemu ciężko jest coś wywnioskować.
  • #17 4152678
    forniceps
    Poziom 10  
    Już prościej tego nie opiszę, po prostu zatrzymuje się instalacja windowsa w różnych miejscach przed pytaniem o ustawienia regionalne, sieciowe itd. czyli przestaje się ładować, nie odlicza czasu w dół do końca i tak sobie stoi powieszony. Nie dochodzi do finalizacji instalacji. Stacja CD-ROM również była zmieniana. Reset BIOSu, faktycznie o tym zapomnialem, a procesor nie był kręcony, komputer wykorzystywany pzrez kobietę głównie do przegladania stron internetowych i edycji dokumentów tekstowych raczej nie jest w grupie ryzyka podkręcania.
  • #18 4152704
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Co z testowaniem pamięci przy pomocy memtest?
  • #19 4152961
    marun
    Poziom 17  
    GA 7VT600-RZ to dość wczesna konstrukcja tak jak pierwsze płyty Abit KV7 z Via KT600 (w wersji 1.0), i o ile mnie pamięć nie zawodzi to w specyfikacji początkowej nie była uwzględniona obsługa semptromów co nie znaczy że te procesory nie są poprawnie obsługiwane. W większości przypadków pomagała zmiana bios na najnowszy, podobnie sytuacja miała się z obsługą pamięci DDR 400, przy wczesnych wersjach bios też występowały problemy z poprawną współpracą tych pamięci z płytami, i to również rozwiązaniem było wgranie najnowszego biosu. Warto odwiedzić stronę producenta płyty i sprawdzić czy nie ma nowszej wersji bios niż ta która posiada nasza płyta i zobaczyć czy nie ma tam zamieszczonej adnotacji co do tego jakie błędy lub obsługę jakich nowych urządzeń dodaje nowa wersja. Jeśli zmiana biosu nie pomoże to Szanowni Koledzy już dostarczyli dużo sugestii które należało by sprawdzić.
  • #20 4155822
    forniceps
    Poziom 10  
    Jeszcze muszę uzupełnić, żeby nie było nieścisłości, od momętu kupna sprzęt działał poprawnie więc na pewno dopiero na dniach doszło do jakieś usterki.
  • #21 4155841
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    jankolo napisał:
    Co z testowaniem pamięci przy pomocy memtest?

Czy wykonał kolega tę poradę?
  • #22 4159174
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie.Miałem podobną sytuację tyle,że w laptopie.Pomogło dodatkowe chłodzenie wentylatorem.Po zainstalowaniu systemu i HDD Tune zauwazyłem,że dysk dość szybko sie grzeje.Od tej pory uważam na jego temperaturę(szczególnie podczas upałów) i jest dobrze.Pozdrawiam.
  • #23 4159698
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Ale sie uwzieliście na te pamięci i zasilacz .... Podmień grafike
  • #24 5018699
    Szumski
    Poziom 11  
    Moj hp omnibook 6100 tez niechce mi dac skonczyc instalacji. Myslalem ze to bios wiec wymienilem kosc biosu na bios taki sam. zauwazylem ze szybko sie grzeje a procesory mam 2 i oba sprawne. pamiec to samo zasilacz takze i niewiem co robic ... najdalej doszedlem do rejestrowania skladnikow.......

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się instalacji systemu Windows na komputerze z płytą główną Gigabyte GA-7VT600-RZ, procesorem AMD Sempron 2200 oraz pamięciami Goodram 512 MB DDR 400 MHz. Instalacja zatrzymuje się w różnych momentach, najczęściej podczas kopiowania plików, bez postępu i finalizacji. Wykluczono uszkodzenie dysków twardych oraz pamięci RAM, które działają poprawnie w innych systemach i zostały testowane różnymi modułami (Goodram i Kingston). Zasilacz (Modecom i Tagan 430W) również nie jest prawdopodobną przyczyną, gdyż problem występuje przy różnych zasilaczach. Sugerowano sprawdzenie stanu kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej oraz stabilności napięć zasilania. Zalecano reset BIOS-u, który w jednym przypadku rozwiązał problem, oraz aktualizację BIOS-u do najnowszej wersji, co może poprawić kompatybilność z procesorem Sempron i pamięciami DDR400. Wskazano także na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub procesora, gdyż problem nie ustępuje po wymianie innych komponentów. Dodatkowo zasugerowano testowanie pamięci programem Memtest oraz sprawdzenie temperatury procesora. Próby instalacji z różnymi napędami CD-ROM nie przyniosły poprawy. Wskazano, że problem może mieć charakter sprzętowy, związany z płytą główną lub procesorem, a także z kompatybilnością BIOS-u z używanymi podzespołami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA