logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ładowanie baterii Li-Ion, Li-Pol, NiMH poza telefonem jest bezpieczne?

ks_fenix 04 Sie 2007 21:12 1263 8
  • #1 4146424
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam. Ostatnio otrzymałem ok 20 baterii od telefonów komórkowych. Wszystkie były używane. Niektóre są sprawne a nawet większość. Chciałbym je naładować i ty pojawia się pytanie. Czy podczas ładowania baterii ładowarką(ładowania nie w telefonie) bateria może się przeładować i uszkodzić? Baterie są typu LI-JON LI-POL oraz NiMH.
  • #2 4146850
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Mogę tylko powiedzieć że ja minutą takiego ładowania "wskrzeszałem" baterie które przed tym zabiegiem nie reagowały na ładowanie w telefonie. Czy to bezpieczne na "dłuższą metę"? Przypuszczam że tak ale pewności nie mam.
  • #3 4146950
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Chodzi mi głównie o to czy np układ zawarty w baterii odłącza napięcie po całkowitym naładowaniu w przypadku LI-Jon. Bo jak nie to znaczy że muszę te baterie ładować w telefonie. A tu jest problem bo nie wszystkie podejdą do mojego
  • #4 4147029
    gekeer
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Za wyłączenie ładowania baterii odpowiada układ w telefonie. Jak podepniesz baterię pod zasilacz to nie będziesz wiedział kiedy jest ona naładowana i możesz ją potem tylko wyrzucić do kosza (nie muszę chyba wspominać, że bateria powinna być ładowana odpowiednim prądem, gdyż tylko tak zachowa żywotność).
  • #5 4147232
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    To telefon wyłącza ładowanie baterii gdy jest pełna czy następuje to dopiero gdy wyjmiemy ładowarkę? Bo już jestem totalnie skołowany, jak telefon wyłącza ładowanie to jaki sens ma formatowanie?
  • #6 4147536
    gekeer
    Poziom 15  
    Za ładowanie baterii odpowiada specjalny układ w telefonie, on steruje ładowaniem. Tak samo w ładowarkach stacjonarnych (tzw. biurkowe) jest specjalny procesor, który zapobiega przed przeładowaniem. Niekiedy jest tak, że po naładowaniu baterii przechodzi na taki jakby stan utrzymywania gotowośći, wtedy co jakiś czas daje impuls na baterię, żeby była cały czas naładowana.
    Podczas formatowania należy parę razy powtórzyć pełne cykle ładowania aby bateria dobrze trzymała. Tak samo jak formatowanie twardziela, wtedy przygotowujesz go do zapisu danych :D
  • #7 4148117
    ks_fenix
    Poziom 23  
    W takim razie jak bezpiecznie mogę naładować te baterie? Oczywiście nie kupując drogich ładowarek.
  • #8 4148163
    gekeer
    Poziom 15  
    Łazić po znajomych i ładować w ich telefonach :D
  • #9 4148196
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Szkoda mi tych baterii. Zaryzykuje i podłączę je pod ładowarkę plus amperomierz i jakiś rezystor do ograniczenie prądu a ładował będę na oko i palec czyli jak zrobi się ciepła to odłączam i ewentualnie jak zwiększy swoją objętość :D

Podsumowanie tematu

✨ Ładowanie baterii Li-Ion, Li-Pol oraz NiMH poza telefonem wymaga ostrożności, ponieważ to telefon lub dedykowana ładowarka steruje procesem ładowania i zapobiega przeładowaniu. Baterie podłączone bezpośrednio do zasilacza bez odpowiedniego układu kontrolnego mogą ulec uszkodzeniu wskutek przeładowania. W telefonach i profesjonalnych ładowarkach biurkowych stosowane są układy zabezpieczające, które po pełnym naładowaniu odcinają prąd lub przechodzą w tryb podtrzymania ładunku, co zapobiega degradacji ogniw. Formatowanie baterii polega na wykonaniu kilku pełnych cykli ładowania i rozładowania, co pomaga w kalibracji i utrzymaniu pojemności. Bezpieczne ładowanie poza telefonem wymaga użycia ładowarek z kontrolą prądu i napięcia lub ładowania w telefonach, choć w praktyce można próbować ograniczać prąd ładowania rezystorem i monitorować temperaturę oraz ewentualne puchnięcie ogniwa, co wskazuje na przegrzanie lub uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA