logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy IGBT może zastąpić MOSFET w spawarce TIG 180A?

Bruum 04 Sie 2007 22:30 2340 2
REKLAMA
  • #1 4146656
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam szanowne grono! Pytanie jak w temacie-ma szanse to chodzić? W staruszku tig-u zastosowali dwa bycze mosfety (półmostek). Prąd wyjściowy 180A-nie za duży. Ceny za mosfety dość kosmiczne. Może poszłyby w tym miejscu igbt. Może ktoś już coś takiego ćwiczył?
  • REKLAMA
  • #2 4411420
    DARUUU
    Poziom 2  
    Osobiście odradzam stosowanie tranzystorów IGBT zamiennie z MOSFETAMI ale napewno bede z tym jeszcze walczył i próbował.
    Częstotliwości sygnałów sterujących w spawarkach są rzędu kilkudziesięciu Khz a to już jest sporo dla"wolniejszych IGBT które beda miały o wiele wieksze straty na przełączaniu więc zyskamy spore promieniowanie w radiator i niepotrzebne generujemy duże straty .Słyszałem że dla mniejszych częstotliwosci około 10Khz sie zamienia bez zadnych przeróbek i takie układy chodzą stabilnie.Przy zamianie tranzystorów nalezałoby szczególna uwage zwrócić jeszcze na pojemnośc bramki gdyz przy szybkich przebiegach mogą płynąć tam niezłe prądy impulsowe i driver może takiego katowania nie wytrzymać.
    Pozdr: idea:
  • #3 4422961
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam i dziękuję za odpowiedź! Podobne obawy miałem i stąd moje pytanie. W jednej staruszcze padły sobie dwa mosfety, dość ogromniaste. Ceny zaproponowane za nie niweczą sens naprawy. Co do szybkości to są przecież igbt pracujące w spawarkach przy ponad 50khz. Może ktoś już takiej podmiany próbował?
REKLAMA