logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd DVD Liteon nie czyta płyt CD RW/DVD RW po reinstalacji Windowsa

szogun87 05 Sie 2007 09:22 2593 7
REKLAMA
  • #1 4147277
    szogun87
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam taki problem ze mój napęd przestał czytać płyty DVD RW i CD RW , nie wiem co to może być myślałem ze to problem Windowsa wiec go przeinstalowałem i niestety nic to nie pomogło . Proszę o jakąś pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4147280
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Niestety, powoli się kończy. Zbieraj kasę na nowy...
  • REKLAMA
  • #3 4147363
    marcin.baczewski
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Spróbuj jeszcze wyczyścić laser izopropanolem, ale raczej to już jest koniec napędu i nic jemu nie pomoże. Kup nowy napęd unikniesz dodatkowych kosztów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4148382
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Mój napęd (Stacjonarny Grundig GDP 11000 czyta płyty DVD i VCD a nie chce czytać płyt z obrazkami JPG. Co mu zaszkodziło?
  • REKLAMA
  • #5 4149440
    szogun87
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam może niejasno sformułowałem ze nie czyta po prostu pisze mi takie coś "System Windows nie może czytać z tego dysku. Dysk może być uszkodzony lub używa formatu nie zgodnego z systemem Windows" lub dysk nie jest dostępny, niepoprawna funkcja .Płytę DVD RW sprawdzałem u kumpla i jest ok . Hm Czyli Nagrywarka DVD mogła już sie skończyć ma dopiero 1,5 rok????
  • #6 4149655
    marcin.baczewski
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    To w takim przypadku pewnie nagrywarka do wymiany. Jak masz możliwość to sprawdź ją na innym komputerze. U mnie LG padło po roku i było nią niewiele nagrywane.
  • #7 4161447
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Spróbuj jeszcze wgrać najnowszy firmware.
    link-LiteOn firmware
    Tylko wybierz właściwy model, ściągnij plik, i pamętaj żeby napęd podczas upgradu firmwaru był ustawiony w kompie jako MASTER(sprawdz zworki).
    Ogólnie nie mam dobrego zdania o marce Lite-on, kiedyś miałem i posłużył mi 4 miesiące, po czym zaczeły się problemy z odczytem CD i DVD, o nagrywaniu mogłem już zapomnieć. Oczywiście firmware zawsze aktualizowałem jak tylko pojawiał się nowszy, ale mojej nagrywarce to nie pomogło , może twojej to pomoże.
  • #8 4208851
    Pascalt
    Poziom 22  
    Ocena: 143
    postaraj sie nasmarowac prowadnice (smarem do smarowania kolowrotkow zakupiony w sklepie wedkarskim). W 99% to momaga...

pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy napędu DVD LiteOn, który po reinstalacji systemu Windows przestał odczytywać płyty CD RW i DVD RW. Pomimo reinstalacji systemu problem pozostał, a komunikaty systemowe wskazują na uszkodzenie dysku lub niezgodny format. Użytkownik potwierdził, że płyty DVD RW działają na innym komputerze, co sugeruje awarię napędu. W odpowiedziach zasugerowano, że napęd może być uszkodzony i wymaga wymiany, mimo krótkiego czasu użytkowania (około 1,5 roku). Proponowano również czyszczenie lasera izopropanolem oraz aktualizację firmware, podkreślając konieczność wyboru właściwego modelu i ustawienia napędu jako MASTER podczas aktualizacji. Jeden z użytkowników podzielił się negatywnym doświadczeniem z marką LiteOn, wskazując na szybkie zużycie i problemy z odczytem. Dodatkowo zasugerowano smarowanie prowadnic napędu smarem do kołowrotków wędkarskich jako potencjalne rozwiązanie mechaniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA