logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-on-DVD-ROM. Nie czyta płyt DVD, płyty CD czyta.

Macylapka 06 Sie 2006 12:24 3639 10
REKLAMA
  • #1 2885665
    Macylapka
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Koledzy mam prawie nowy ( ma zaledwie rok :P) dvd rom firmy liteon... Problem jest tego typy ze po włożeniu płyty do dvd nie czyta ich natomiast płyty cd czyta... Przeczyściłem soczewke jednak to nic nie pomogło... Co z nim może być? Czy kwalifikuje sie juz na smieci bo siadł układ optyczny i jeszcze da sie go hospitalizować?
  • REKLAMA
  • #2 2885742
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy nie czyta wszystkich plyt DVD?Mowie o roznych firmach,plytach nagranych jak i oryginalnych np:z czasopisama?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2885804
    Macylapka
    Poziom 15  
    Wszystkich dvd sprawdzane na płytach z : -gazety, -danymi, -filmami...
  • #4 2888133
    Macylapka
    Poziom 15  
    Jest jeszcze jedna taka rzecz... Po włożeniu do napędu jakiej kolwiek płyty zawiesza kompa... Jest możliwosć że jest padniety soft? Jak go można wgrać?
  • REKLAMA
  • #5 2888358
    kamel191
    Poziom 12  
    Też tak miałem z napędem liteon`a. Chodził on na jakiejś badziewnej płycie głównej i procku durona i każdy napęd padał mniej więcej po roku. O dziwo po przełożeniu napędu do innego komputera napęd chodził bardzo dobrze. Chwilowo pomagało całkowite rozebranie napędu przeczyszczenie i nasmarowanie prowadnicy po której poruszał się laser i "przeruszanie" silniczka który porusza laserem bo się przycina.
  • REKLAMA
  • #6 2888373
    chlo
    Poziom 17  
    Miałem podobny problem z napędem DVD-RW lite-on model 1693S. Przestał bootować płyty,wypalać nawet markowych dvd.Podobnie miałem go rok czasu.Wysłałem maila do serwisu on-line lite-on'a,kazali mi wrzucić nowy bios w nagrywarkę,a ta zwariowała.Poszedłem do sklepu,gdzie ją kupiłem i oddałem na gwarancji(gwarancja przeciez 24 m-ce),a po 3 tygodniach dostałem nową nagrywareczkę, nowszy model :)
  • #7 3771984
    Player69
    Poziom 1  
    Ja mam podobny problem z LiteOn-SOHW1693s. Mój napęd zamiast "RW", ma "RM". Jednak najgorsze to, że czyta i nagrywa płyty DVD bez zarzutu, nie czyta płyt CD. Napęd "mieli" płytę CD, ale nie pokazuje zawartych na niej plików. Wgrałem sterownik KS0A i problem jest dalej. Nie wiem co mam z tym zrobić. Pomóżcie :cry::cry::cry:
  • #8 3828822
    Pawlo1986
    Poziom 11  
    Player69 napisał:
    Ja mam podobny problem z LiteOn-SOHW1693s. Mój napęd zamiast "RW", ma "RM". Jednak najgorsze to, że czyta i nagrywa płyty DVD bez zarzutu, nie czyta płyt CD. Napęd "mieli" płytę CD, ale nie pokazuje zawartych na niej plików. Wgrałem sterownik KS0A i problem jest dalej. Nie wiem co mam z tym zrobić. Pomóżcie :cry::cry::cry:

mam podobny problem co kolega wyżej?? jakies sugestie?? co moize pomóc w takiej sytuacji?
  • #9 4161953
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    Co do nazwy nagrywarki że sie zwie RAM RM RD i itp. to nie ma znaczenia (ja to miałem w LiteOn-ie dużo modeli ale z żadnym nie było problemu). Jeśli jest na gwarancji wymienią na 100% (na najnowszy model =) )
  • #10 4330771
    aras_nt
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ja polecam polutowanie plytki sterujacej napedem u mnie to pomoglo w 3 na 5 napedow. pozdro
  • #11 4330802
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Macylapka napisał:
    Jest możliwosć że jest padniety soft? Jak go można wgrać?

Proszę
    http://www.cdrinfo.pl/biosy
    ale obawiam sie ,że za wiele ci to nie da
    jak napęd ci się zawiesza ale spróbować można

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada niemal nowy napęd Lite-On DVD-ROM, który nie odczytuje płyt DVD, natomiast płyty CD działają poprawnie. Próba wyczyszczenia soczewki nie przyniosła efektu. Wkładanie płyt DVD powoduje zawieszanie się komputera, co sugeruje możliwe uszkodzenie mechanizmu optycznego lub problem z oprogramowaniem firmware. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące rozebrania i nasmarowania prowadnicy lasera oraz „przeruszania” silniczka laserowego, co czasowo pomagało. Inni użytkownicy mieli podobne problemy z napędami Lite-On, w tym modelami DVD-RW 1693S i SOHW1693s, gdzie występowały problemy z odczytem i nagrywaniem płyt DVD lub CD. Proponowano aktualizację firmware (biosu) napędu, jednak nie zawsze przynosiło to poprawę. W przypadku gwarancji zalecano wymianę urządzenia na nowy model. Jeden z użytkowników zasugerował lutowanie płytki sterującej jako potencjalne rozwiązanie. Problemy mogą wynikać z uszkodzenia układu optycznego, wadliwego firmware lub mechanicznych zacięć prowadnicy lasera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA