logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LG Flatron F700B - fioletowy obraz, jak naprawić?

ks_fenix 05 Sie 2007 14:52 1677 9
REKLAMA
  • #1 4148162
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam posiadam monitor LG Flatron F700B. Od jakiegoś czasu pojawiają się z nim kłopoty. Otóż niekiedy obraz na monitorze zabarwia się kolorem fioletowym. Co mogło mu się stać? I ile ewentualnie kosztowałaby naprawa. Monitor ma ok 6 lat wcześniej nie sprawiał problemów.
    Aha może to będzie istotne: jak występują te objawy często robię tak że włączam bardzo szybko i wyłączam monitor kilka razy i zazwyczaj to pomaga. Drugi mój sposób to energiczne uderzenie w bok monitora i taki zabieg czasem działa.
    Proszę o szybką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4148200
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Szukaj zimnych lutów na płytce kineskopu.
  • #3 4148226
    ks_fenix
    Poziom 23  
    A czy podczas sprawdzania czasem mnie nie kopnie jakiś kondensator? Oczywiście na wyłączonym monitorze
  • REKLAMA
  • #4 4148331
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    wycignij zasilanie z monitora w trakcie pracy. powinno w miarę sprawnie rozładować kondensatory (łącznie z sieciowym) .
    zimne luty zazwyczaj widac gołym okiem, możesz też lekko popukać w PK przy włączonym monitorze.
    pozdrawiam.

ps. rozumiem ,że przewód video sprawdzony.

Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #5 4148358
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Przeniosłem z Monitory.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 4150913
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Przewodu nie sprawdzałem ale to w 90% nie jego wina bo gdy występowały te problemy jak nim ruszałem to nic nie pomagało
  • #7 4150939
    dziki2604
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdz przewód dla pewności... Kolega mial kakże problem z kolorem /troche inne objawy/ w swoim F700B i uszkodzony był przewód video ;)

Pozdrawiam!

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.

• #8 4152602
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Już sprawdzałem poruszając kablem w różne strony. Zobaczę jutro czy są zimne luty.
    ---
    Sprawdziłem czy nie ma zimnych lutów na płytce kineskopu i wygląda na to że nie ma takowych. Co w tym przypadku powinienem zrobić

Scalono -> przycisk "zmień"!
    [_P_]
  • #9 4155904
    gadziew
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Sprawdzenie przewodu sygnałowego przez poruszanie to jak nie sprawdzenie wcale tego przewodu sprawdź kabel miernikiem każdą żyłę osobno fioletowy obraz to objaw braku koloru zielonego jeżeli do soboty nie uda CI się naprawić to postaram się podać po kolej elementy które należy sprawdzić
    Oczywiście rozumie że posiadasz przynajmniej jakiś podstawowy multimetr.
    pozdrawiam

Interpunkcja się kłania!

• REKLAMA
  • #10 4237970
    strikerbest
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przelutuj IC303 na płycie kineskopu tam występują najczęściej zimne luty w CA-131 jeśli masz inne chassi to całkiem prawdopodobne że scalak do wymiany lub przewód sygnałowy.

Przed, że stawiamy przecinek ;)
    Interpunkcja!

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG Flatron F700B wykazuje problem z fioletowym zabarwieniem obrazu, co wskazuje na brak koloru zielonego. Przyczyny mogą obejmować zimne luty na płytce kineskopu, uszkodzony przewód sygnałowy lub uszkodzenie scalaka IC303 na płycie kineskopu, szczególnie w modelach z podzespołem CA-131. Zaleca się dokładne sprawdzenie przewodu video miernikiem, a nie tylko przez poruszanie kablem, oraz wizualną inspekcję i ewentualne przelutowanie zimnych lutów. W przypadku braku zimnych lutów na płytce kineskopu, możliwa jest konieczność wymiany scalaka lub przewodu sygnałowego. Dodatkowo, rozładowanie kondensatorów poprzez odłączenie zasilania podczas pracy monitora może pomóc w diagnostyce. Metody tymczasowe, takie jak szybkie włączanie i wyłączanie monitora lub uderzanie w obudowę, mogą chwilowo poprawić obraz, ale nie rozwiązują problemu trwale.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA