logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra II 1.6 16V - szarpanie silnika przy 2100 obr/min, co sprawdzić?

kramer 05 Sie 2007 18:29 2736 4
REKLAMA
  • #1 4148766
    kramer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam problem, silnik 1,6 16V Astra II, na nie obciążonym silniku tj. na parkingu wciskam gaz, obroty dochodzą do 4000do 5000 i następuje ich spadek i skok, nierównomierności towarzyszą szarpnięcia silnika. W czasie jazdy odpowiada to ok 2100obr/min i zaczyna szarpć. Pytanie co może być przyczyną. Świeca zapłonowa czy cewka czy może cos innego.
    Przejechałem osobiście ok 17000km samochodem a ogólnie ma 112000 tys. Nie wiem czy były wymieniane świece, ja tego nie robiłem. W czasie spadku obrotów strasznie szarpie silnikiem tak jakby nie pracował 1 gar.
  • REKLAMA
  • #2 4149432
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Zacznij od czytania błędów komputera, bo może być wszystko - kable, świece, czujnik położenia wału, i nie wiadomo co jeszcze. Na pocieszenie, jak wchodzi powyżej 4500 to nie pracuje w trybie awaryjnym (jeszcze :)).
  • REKLAMA
  • #3 4155377
    technik0
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Napisz dokładnie jaki masz silnik. Swiece nie zawadzi zmienić.Jeśli są przewody zapłonowe to też podmień. Jeśli jest listwa zapłonowa(DIS) to też może być przyczyną(dosyć często padają). Z postu wnioskuję że kontrolka silnika nie zapala się?
    Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zapytał czy filtr paliwa i powietrza był wymieniony i czy jest LPG?
  • REKLAMA
  • #4 7021871
    nor7
    Poziom 11  
    Witam.Mam Astrę g 2002 1,6 8v silnik z16se z gazem.Wspomnę ,że mam ją od niedawna.Na początek wymieniłem świece,przew.zapł.,filtr powietrza,olej+filtr.
    Problem mam przy odpalaniu.Zakręcę kluczykiem i odpala wchodzi na ok.1000-1100 obrotów i nagle gaśnie pojawia się kontrolka silnika.Gdy zakręcę jeszcze raz to nie mogę wcale odpalić.Wtedy przekręcam kluczyk do pozycji "0" i przekręcam na I ,aż zgasną kontrolki od airbagu i inne, następnie przekręcam kluczyk i odpala tym razem nie schodzi z obrotów.Czasem za 3 razem dopiero jest bezproblemowo. Na gorącym silniku odpala bez zająknięcia.
    Drugi objaw : do ok. 2500 obrotów ma czkawkę czasem coś strzeli w rurze,szarpie idzie bardzo mułowato .Po przekroczeniu 3 tysięcy jest w miarę ,ale wydaje się ,że nie osiąga swojej pełnej mocy. Co innego na gazie:po rozgrzaniu na benzynie na gazie fika ,aż miło,nie szarpie ,ma kopa. Co to może być? dodam,że po zczytaniu jakimś testerem u mechanika wyszło,że jakiś błąd zasilania paliwa .pompa ?Pompa jakoś dziwnie piszczy.
    Wymieniłbym ją ,ale nie wiem czy wystarczy jak kupię jakiś chiński zamiennik. Doradźcie proszę ,czy te objawy mogą być spowodowane przez pompę ,filtr paliwa czy coś innego?
  • #5 7058973
    nor7
    Poziom 11  
    Wymieniłem filtr paliwa-nie pomogło.Okazało się ,że to była pompa paliwa.Podawała ciśnienie ok.1,5 bar,bo była od monowtrysku a ja mam wielowtrysk i potrzebuje 3,8 bar.
    Po wymianie OK Może komuś to pomoże
REKLAMA