logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć bootowalny Windows XP na pendrive lub dysku przenośnym?

dawid193 06 Sie 2007 11:08 10717 6
REKLAMA
  • #1 4150479
    dawid193
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam
    Jak moge zrobić XP bootowalny z Pendrive lub dysku przenośnego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4150513
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Potrzebujesz specjalnej wersji Xp na USB.
    Bootujesz z biosu, wybierając jako pierwszy pendrive.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4150558
    dawid193
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    nie potrzebuje specjalnej wersji xp na USB tylko chce nagrać xp na Pendrive tak że jak włącze w biosie bootowanie z usb to żeby czytał mi windowsa, o to mi chodzi
  • REKLAMA
  • #5 4150609
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Z normalnej wersji WinXP jest to fizycznie niemożliwe (już próbowałem z czym się dało, ale po prostu program nie odczytywał USB (vide Partition Magic)).
  • #6 4150612
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Lepiej zastosować specjalną wersję na USB.
    Chyba że posiadasz pendrive 4Gb bądź większy, wtedy myślę że dałoby się zainstalować Xp z płyty na USB.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia bootowalnego systemu Windows XP na pendrive lub dysku przenośnym. Standardowa wersja Windows XP nie jest przystosowana do uruchamiania z USB, co potwierdzają próby z różnymi narzędziami, które nie potrafiły odczytać systemu z pendrive'a. Aby uzyskać bootowalny XP na USB, konieczne jest użycie specjalnej wersji systemu przystosowanej do pracy z nośnikami USB lub posiadanie pendrive'a o pojemności co najmniej 4 GB, co może umożliwić instalację XP bezpośrednio z płyty na USB. W BIOS-ie należy ustawić bootowanie z USB jako pierwsze urządzenie. Dodatkowo, podano link do szczegółowego opisu metody instalacji wielu systemów operacyjnych na jednym pendrive, co może być pomocne przy tworzeniu bootowalnego nośnika.
REKLAMA