nie potrzebuje specjalnej wersji xp na USB tylko chce nagrać xp na Pendrive tak że jak włącze w biosie bootowanie z usb to żeby czytał mi windowsa, o to mi chodzi
Z normalnej wersji WinXP jest to fizycznie niemożliwe (już próbowałem z czym się dało, ale po prostu program nie odczytywał USB (vide Partition Magic)).
✨ Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia bootowalnego systemu Windows XP na pendrive lub dysku przenośnym. Standardowa wersja Windows XP nie jest przystosowana do uruchamiania z USB, co potwierdzają próby z różnymi narzędziami, które nie potrafiły odczytać systemu z pendrive'a. Aby uzyskać bootowalny XP na USB, konieczne jest użycie specjalnej wersji systemu przystosowanej do pracy z nośnikami USB lub posiadanie pendrive'a o pojemności co najmniej 4 GB, co może umożliwić instalację XP bezpośrednio z płyty na USB. W BIOS-ie należy ustawić bootowanie z USB jako pierwsze urządzenie. Dodatkowo, podano link do szczegółowego opisu metody instalacji wielu systemów operacyjnych na jednym pendrive, co może być pomocne przy tworzeniu bootowalnego nośnika.