logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć bootowalny Windows XP na pendrive lub dysku przenośnym?

dawid193 06 Sie 2007 11:08 10735 6
REKLAMA
  • #1 4150479
    dawid193
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam
    Jak moge zrobić XP bootowalny z Pendrive lub dysku przenośnego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4150513
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Potrzebujesz specjalnej wersji Xp na USB.
    Bootujesz z biosu, wybierając jako pierwszy pendrive.

Pozdrawiam
  • #4 4150558
    dawid193
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    nie potrzebuje specjalnej wersji xp na USB tylko chce nagrać xp na Pendrive tak że jak włącze w biosie bootowanie z usb to żeby czytał mi windowsa, o to mi chodzi
  • REKLAMA
  • #5 4150609
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Z normalnej wersji WinXP jest to fizycznie niemożliwe (już próbowałem z czym się dało, ale po prostu program nie odczytywał USB (vide Partition Magic)).
  • REKLAMA
  • #6 4150612
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Lepiej zastosować specjalną wersję na USB.
    Chyba że posiadasz pendrive 4Gb bądź większy, wtedy myślę że dałoby się zainstalować Xp z płyty na USB.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości stworzenia bootowalnego systemu Windows XP na pendrive lub dysku przenośnym. Standardowa wersja Windows XP nie jest przystosowana do uruchamiania z USB, co potwierdzają próby z różnymi narzędziami, które nie potrafiły odczytać systemu z pendrive'a. Aby uzyskać bootowalny XP na USB, konieczne jest użycie specjalnej wersji systemu przystosowanej do pracy z nośnikami USB lub posiadanie pendrive'a o pojemności co najmniej 4 GB, co może umożliwić instalację XP bezpośrednio z płyty na USB. W BIOS-ie należy ustawić bootowanie z USB jako pierwsze urządzenie. Dodatkowo, podano link do szczegółowego opisu metody instalacji wielu systemów operacyjnych na jednym pendrive, co może być pomocne przy tworzeniu bootowalnego nośnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA