logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do AMSTRAD SRX 300: pokój czy satelita do 100 zł?

Biedrona555 06 Sie 2007 11:09 1850 10
REKLAMA
  • #1 4150482
    Biedrona555
    Poziom 11  
    Witam, na samym poczatku uprzedzam ze w ogole nie mam o tym pojecia i jestem totalnym laikiem, prosze o wyrozumiałość. Sprawa jest taka: potrzebuje anteny, tylko zastanawiam się jaką wybrać tzn. chcę najtańszym kosztem odbierać nastepujące programy: TVP1,2,3,TVN,POLSAT w dobrej jakości... zastanawiam się nad zwykłą anteną pokojową (np. takie coś: http://allegro.pl/item218703709_najskuteczniejsza_antena_tv_pokojowa_zewnetrzna.html)
    ... ale potem spostrzegłem na allegro że można bardzo tanim kosztem kupić zestaw satelitarny tylko że nie wiem czy z moją kasą to będzie możliwe (do 100 zł niestety ;/ ...) ... widziałem tuner+konwerter za 30zł (http://allegro.pl/item221333531_tuner_amstrad_srx_300_konwekter_gratis.html)
    ... a do tego jakaś czasza np. 65 cm http://allegro.pl/item220692279_czasza_65_cm_ocynkowana_tv_sat_tv_n_polsat_promoc.html
    Czy do tego miałbym jeszcze coś dokupic aby mieć cały zestaw satelitarny i które rozwiązanie jest lepsze aby oglądać w dobrej jakości powyższe programy?
  • REKLAMA
  • #2 4150502
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Jest to stary tuner analogowy. Za jego pomocą nie odbierzesz żadnego polskiego programu, za wyjątkiem TVN (chyba jeszcze nadają analogowo, lecz niedługo nie będzie nawet tego programu). Nie zawracaj sobie nim głowy!
    Kup tuner cyfrowy (FTA). W tym przypadku także nie będzie możliwości odbioru niektórych programów polskojęzycznych, np. TVP1, TVP2, prawie wszystkich z grupy TVN, POLSATU (za wyjątkiem POLSATU2) ponieważ są kodowane.
    Rozwiązaniem jest zestaw np. Cyfrowego Polsatu lub Cyfry+ ale to są koszty miesięcznego abonamentu.
  • REKLAMA
  • #3 4150514
    Biedrona555
    Poziom 11  
    a co z tą anteną pokojową? Czy warto ją kupić? Będe odbierał te programy? Jeżeli nie, to jest jakaś inna, tania możliwość odbioru tych programów?

Aha... znajomy ma zestaw satelitarny tuner+czasza i odbiera pięknie TVP1,2,3 , POLSAT, TVN, a nawet 4... czy za 200 zł dostane coś co by dało rade to odebrać? (cały komplet z czasza itd...)
  • REKLAMA
  • #4 4151073
    Krzychu7
    Poziom 40  
    W "tradycyjny" sposób nie ma możliwości za pomocą odbiornika satelitarnego odebrać TVP1, TVP2, Polsatu...
    Oczywiście nie mówimy o platformach typu "Cyfrowy Polsat", "Cyfra+", "n" (abonament).
    Co do anteny pokojowej, to nawet nie wiemy gdzie mieszkasz i jaka jest odległość do nadjnika TV.
  • #5 4155495
    Biedrona555
    Poziom 11  
    moze najlepiej zrobic tak: kupie jakas antene pokojowa na TVP1,2,3 POLSAT i TVN oraz kupie tuner z czaszą dla pozostałych programów, tylko czy idzie sygnał z tych dwóch anten połączyć abym nie musiał np. przełączać kabli za telewizorem aby obejrzeć programy z tego i z tego?

...Na tunerze analogowym nie bede mógł odebrać polskich programów?
  • REKLAMA
  • #6 4155529
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Antenę pokojową możesz podłączyć do tunera satelitarnego (modulator) a kabel antenowy z tunera do telewizora. W ten sposób nie będziesz musiał przełączać przewodów. Czy telewizor oprócz wejścia antenowego ma jakieś inne (EURO, cinch) ?
    Za pomocą analogowego tunera satelitarnego odbierzesz bardzo mało stacji TV, żadnego polskiego programu nie odbierzesz. Lepiej kup choć najtańszy tuner cyfrowy.
  • #7 4155742
    Biedrona555
    Poziom 11  
    EURO mam, na Allegro wypatrzylem nawet tuner cyfrowy za 60zł więc raczej sobie go kupie, tylko że czym on się różni od tych drogich tunerów? Zapamięta mniej programów? Chciałem się jeszcze spytać czy tak ogólnie bardziej opłaca sie kupić antena pokojowa która stoi koło telewizora czy lepiej kupić popularną siatkówkę i zamontować na dachu? Jeżeli położenie ma znaczenie to kupie sobie obydwie i sprawdze która jest lepsza bo mam taką możliwość ale wolałbym od razu wiedzieć, jeżeli to jest oczywiste do stwierdzenia...
  • #8 4155765
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Antena pokojowa nigdy nie zapewni takiego odbioru jak zewnętrzna.
  • #9 4155794
    Biedrona555
    Poziom 11  
    a jak z tym tunerem cyfrowym? Za tani aby był porządny?
  • Pomocny post
    #10 4155814
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Nie wiemy nawet jakiej firmy jest to cudo. Na Allegro jest dużo tanich tunerów!
  • #11 4155858
    Biedrona555
    Poziom 11  
    Ale nie chodzi mi o coś konkretnego, pytam sie tylko czy w takiej cenie (około 60zł) idzie w ogole kupić coś co sie nie rozleci i bedzie w miare porządne, czy jednak musze troche kasy dołozyc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny i tunera do odbioru polskich programów telewizyjnych (TVP1, TVP2, TVP3, TVN, Polsat) przy użyciu tunera Amstrad SRX 300 oraz budżetu do 100 zł. Tuner analogowy Amstrad SRX 300 jest przestarzały i nie pozwala na odbiór większości polskich kanałów, które są obecnie kodowane lub nadawane cyfrowo. Zalecane jest zakupienie najtańszego tunera cyfrowego FTA, jednak nawet on nie gwarantuje odbioru wszystkich programów bez abonamentu, gdyż wiele z nich jest szyfrowanych (np. TVP1, TVP2, Polsat). Antena pokojowa zapewnia znacznie słabszy odbiór niż antena zewnętrzna (np. siatkówka montowana na dachu). Możliwe jest połączenie sygnału z anteny pokojowej i satelitarnej poprzez tuner z modulatorem, co eliminuje konieczność ręcznego przełączania kabli. Tanie tunery cyfrowe dostępne na Allegro mogą być funkcjonalne, ale ich jakość i trwałość są niepewne. Kompletny zestaw satelitarny (tuner + konwerter + czasza 65 cm) za około 100 zł jest możliwy do kupienia, lecz odbiór kanałów kodowanych wymaga abonamentu w platformach cyfrowych (Cyfrowy Polsat, Cyfra+). Ostatecznie antena zewnętrzna i tuner cyfrowy FTA to lepsze rozwiązanie niż antena pokojowa i tuner analogowy, jednak pełny odbiór polskich kanałów bez abonamentu jest ograniczony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA