logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać nadpisane zdjęcia z karty pamięci XD?

czapajew 06 Sie 2007 13:07 20746 12
REKLAMA
  • #1 4150824
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam
    Mam następujący problem, będąc na wakacjach zgrałem u fotografa zdjęcia na płytkę po czym skasowałem zdjęcia z aparatu i robiłem nowe. Po powrocie okazało się że na płycie nie ma wszystkich zdjęć.
    I dlatego mam pytanie czy jest możliwe przywrócenie tych wcześniejszych zdjęć z kart pamięci XD.
    Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję bo naprawdę zależy mi na tych fotkach
    Pozdrawiam

P.S.
    Jeśli jestem w nie odpowiednim dziale proszę moderatora o naprowadzenie mnie na prawidłowy.
  • REKLAMA
  • #2 4150879
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Jeżeli wszystkie zdjęcia zostały nadpisane nowymi to marne szanse na odzyskanie czegokolwiek. Zakładając że aparat zapisuje zdjęcia na karcie "po kolei" jeżeli nowych zdjęć jest mniej niż starych to istnieje szansa na odzyskanie tej "różnicy" programami typu "PC Inspector smart recovery".
  • #3 4153333
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    podłącz go do PC

Program Ontrack Easyrecovery Pro6 powinien odzyskać te zdjęcia - niestety to dość drogi soft
  • REKLAMA
  • #4 4161229
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    W internecie znajdziesz wiele programów do odzyskiwania zdjęć ze skasowanych kart pamięci. Bardzo dobrych i w dodatku bezpłatnych. Poszukaj w Google (wpisz: data recovery). Technicznie problem jest bardzo prosty. Jednak jeżeli zdjecia już zostały nadpisane, to z nadpisanych miejsc n i g d y nic nie odzyskasz. Z miejsc wolnych tak, nawet po formatowaniu karty. Pozdr.
  • #5 4162467
    Stuku
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Digital Photo Recovery - polecam ten program. Używałem wielu innych jednak ten dosłownie powalił konkurencje. Zarówno odzyskuje zdjęcia z kart jaki i z dysków twardych. Najważniejsza sprawa abyś narazie nie używał tej karty do póki nie podejmiesz się próby odzyskania utraconych zdjęć.
  • REKLAMA
  • #6 4169314
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    bogdan-pe napisał:
    W internecie znajdziesz wiele programów do odzyskiwania zdjęć ze skasowanych kart pamięci. Bardzo dobrych i w dodatku bezpłatnych. Poszukaj w Google (wpisz: data recovery). Technicznie problem jest bardzo prosty. Jednak jeżeli zdjecia już zostały nadpisane, to z nadpisanych miejsc n i g d y nic nie odzyskasz. Z miejsc wolnych tak, nawet po formatowaniu karty. Pozdr.

Nigdy nie mów "nigdy" bo się kiedyś na tym poślizgniesz...
  • REKLAMA
  • #7 4169984
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Nigdy, gdyż z nadpisanej pamięci nie odzyskasz poprzedniego zapisu. Jeśli wiesz jak działa pamięć flash, to byś się nie "ślizgał". Nie można odczytać kolejnych poziomów ładowania kondensatorów. Możliwy jest odczyt (i to najczęściej na filmach) z resztek śladu międzyścieżkowego, zapisu magnetycznego na dyskach HD lub innych nośników m a g n e t y c z n y c h (a i to nie zawsze, tylko przy korzystnym zbiegu okoliczności). Pozdr.
  • #8 4178462
    bogusdr
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam
    Musze troche przyznac racji koledze Paweł_swobodny !!!!!!
    Zapis na kartach jest rzeczywiscie inny niz na HDD ale .........jak kolega : bogdan-pe
    wytłumaczy to , ze po "recowerowaniu" karty 1 gb typu SD-- odzyskanych fotografii łącznie z kilkoma filmami jest 2,73 gb!!?? Nazwe programu pozostawie w tajemnicy.Powiem tylko ze w stanach kosztował mnie 174$.
    Pozdrawiam
  • #9 4181616
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    bogusdr) Jeżeli karta była nadpisana, nie odzyskasz. Nie bardzo rozumiem co piszesz-z 1 GB odzyskałeś 3 GB? Jeśli tak, to znaczy, że była źle sformatowana i mogłeś dużo odzyskać (nadpisana mogła być tylko część. Ale z kolei łatwo było sprawdzić czy format był zły, nie trzeba do tego programu za 174$. Jeśli pamięć była całkowicie zapisana, nie można jej ponownie odczytać. Trochę na temat pamieci flash można przeczytać tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_Flash . Pozdr.
  • #10 4181693
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    Odzyskales 2 POPRZEDNIE zapisy?? 8-O 8-O 8-O w tym momencie chyba firmy odzyskujace dane leza na lopatkach i sie nie podnosza bo odzyskanie RAZ nadpisanych danych to niezla sztuka a tu prosze, 174$ i odzyskujemy dane ktore nie istnieja...
  • #11 4184976
    bogusdr
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    jest to temat bardzo skomplikowany i zarazem ciekawy
    nie napisałem ze odzyskałem dwa poprzednie zapisy tylko z karty 1gb 2.7 gb
    nie wiem jak to wytłumaczyc ale ,firmy ktore zajmuja sie odzyskiem danych (te prosciejsze)korzystaja z tych programów co i my wszyscy i probują na tym zarobic krocie
    Jest jednak mozliwosc odzyskania wiele wiecej danych ale tym zajmuja sie juz naprawde mądrzy specjalisci.Jesli chodzi o te dane ktore odzyskałem moze to rzeczywiscie inny format karty lub co innego spowodowalo tę ciekawostkę
    Zresztą zauwazyłem ze filmy mające po kilkadziesiąt mega nie działają a po naprawie programem do defragmentacji Video plików zostało z nich tylko KILKA mega :((nie potrafie wytłumaczyc dlaczego tak jest
    Pozdrawiam wszystkich odzyskiwaczy :)
  • #13 4247274
    sxill
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    bogdan-pe - nigdy nie mow nigdy :) Zapominasz o dobrodziejstwie jakim jest system plikow, a jak wiadomo aparaty glownie stosuja FAT32 w ktorych jednostka alokacji ma 4kB. Czesto wiec zostaja niewykorzystane luki w tych jednostkach. Oczywiscie patrzac przez pryzmat mozliwosci odtworzenia zdjec ma to niewielkie znacznie (bo mozesz odzyskac naprawde niewielkie fragmenty) jednak gdybys chcial w pelni skasowac poufne dane to nalezy to miec na uwadze.

Podsumowanie tematu

✨ Odzyskiwanie nadpisanych zdjęć z kart pamięci typu XD jest bardzo trudne i często niemożliwe, zwłaszcza gdy dane zostały całkowicie nadpisane nowymi plikami. Aparaty zapisują zdjęcia sekwencyjnie, więc jeśli liczba nowych zdjęć jest mniejsza niż starych, istnieje szansa na odzyskanie różnicy za pomocą specjalistycznych programów do odzyskiwania danych, takich jak PC Inspector smart recovery, Ontrack EasyRecovery Pro6 czy Digital Photo Recovery. Ważne jest, aby nie używać karty po utracie danych, aby nie nadpisać ich całkowicie. Darmowe i płatne narzędzia do odzyskiwania danych działają na zasadzie skanowania wolnych obszarów pamięci, jednak dane z nadpisanych sektorów są zazwyczaj nie do odzyskania. Dyskusja porusza także kwestie techniczne dotyczące pamięci flash i systemu plików FAT32, gdzie jednostka alokacji 4 kB może pozostawiać niewykorzystane luki, co w niektórych przypadkach umożliwia odzyskanie fragmentów danych. Przykłady odzyskiwania większej ilości danych niż pojemność karty wynikają z błędów formatowania lub specyficznych metod odzysku stosowanych przez zaawansowanych specjalistów. Jednak pełne odzyskanie nadpisanych zdjęć pozostaje wyzwaniem nawet dla profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA