logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile wat pobiera konfiguracja z Athlon 2500@3200 i GeForce 5900XT? Upgrade do 7600GT

qczu 06 Sie 2007 14:34 1672 8
REKLAMA
  • #1 4151074
    qczu
    Poziom 11  
    Siemka
    Mam pytanka dotyczące modernizacji kompa,

oto moja obecna konfiguracja:
    Gigabyte GA7N400-L
    AMD Athlon Barton 2500@3200
    2x512MB 400Mhz DUAL Twinmos
    Gainward GeForce 5900XT + Pentagram XC 70 Cu+
    Sound Blaster Live! 5.1
    Primary Master Seagate 120GB ATA
    Primary Slave Benq DVDRW DW1640
    Secondary Master Seagate 250GB ATA
    Secondary Slave LiteOn DVDRW 832S
    Chieftec 360W

Czy może mi ktoś powiedzieć ile w rzeczywistości pobiera mocy taki sprzęt? ( tak z czystej ciekawości :) )

Druga sprawa, to mam w planie upgrade'ować grafę, albo Galaxy 7600gt z Zalmanem, albo jakiegoś Palita 7600gt (i tu pytanie czy będzie można podpiąć Pentagrama XC 70 Cu do Palita, bo słyszałem, że one miały nieco inną budowę niż defaultowa specyfikacja nvidii, ale mogę być w błędzie).
    No i czy przy takiej karcie Chieftec da rade? :)

Z drugiej strony przy sprzyjających wiatrach, mogę pokusić się o całkiem nowy sprzęt... i sobie taki wymyśliłem:

AMD Athlon64 X2 4600+ 65W
    ASUS M2N-SLi DeLuxe
    Galaxy Geforce 7900GS 256MB Zalman
    Patriot DDR2 2x1GB 800MHz CL4
    2 dyski 320GB SATA2
    no i 2 napędy...

Czy zasilka 360W pociągnie, czy trzeba min. 400W?

Moderowany przez conQeror:

Przeniosłem z działu Overclocking, Tuning i Modding PC.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4151247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4151250
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Do nowego kompa Chief może nie dać rady, bo to starsza konstrukcja z mocną linią +5v, a nowy komp mało z niej korzysta.
    Dobrze byłoby gdybyś jednak samn zdecydował, czy chcesz zmieniać całość, czy tylko grafikę, wtedy na pewno ktoś podpowie, a tak to w zasadzie nie bardzo wiadomo co chcesz zrobić.
  • #4 4151291
    qczu
    Poziom 11  
    mam rozumieć, że gdybym teraz zmienił tylko grafę to na chiefie bedzie hulać,
    a do tej nowej konfiguracji jaki byś proponował? konkretnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4151337
    iron64
    Poziom 41  
    Tak, bo 7600 pobiera nawet mniej prądu niż 5900xt, dlatego Chief będzie ok.
    A jeśli chodzi o nowego kompa, to zacząłbym od tego, że składałbym coś na c2d, bo am2 jest mocno słabsze. Dalej brałbym pod uwagę oc lub jego brak, dopiero póżniej szukałbym zasilacza. Jedno jest pewne, ja na pewno nie szukałbym już w Chieftecach tylko w Taganach lub czymś podobnej klasy.
  • Pomocny post
    #6 4151394
    adriano321
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Gdybyś zaczął się zastanawiać nad całym kompem, to pomyśl nad E4400 lub E2160 (jakbyś nie chciał za dużo kręcić- mniejszy mnożnik). Do tego EVGA nForce 650i Ultra. Zapewne wyjdzie troszkę drożej od podanego przez ciebie lecz myślę, że warto. Ramy wystarczą nawet GoodRamy 667 na tej płycie nie będzie z nimi żadnych problemów. Zasilacz proponuję coś ze stajni Be Quiet! Straight Power E5-450W naprawdę porządne zasilacze do tego ciche lub Enermax Liberty 400W.
  • Pomocny post
    #7 4151671
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    1. Założenie: mierzymy pobór prądu w komputerku.
    Ja wykorzystuje do tego podlicznik energii elektrycznej.
    2. Zajmując się w domciu "naprawą" komputerów większość z nich podpinam pod tenże miernik szukając "mocarza" który zżera najwięcej energii elektrycznej.
    3. Porównujemy moc zestawu z tak zwanymi "kalkulatorami" znajdującym się w internecie.

I teraz tak: mój komputerek (sempron 2200) wg kalkulatora wymaga zasilacza o mocy minimum 320W. Troszkę dużo bo podle licznika pobiera w stresie 144,5W. Pentium D: kalkulator - 370W, licznik 171.
    Ze dwa tygodnie temu trafiłem na rekordzistę: Dwa Atlony zeżarły wg licznika 229W, a kalkulator podał grubo ponad 400W.
    Takie pomiary wykonuje już od dłuższego czasu - niedowiarkom polecam poszukanie w moich postach.
    Skąd się więc bierze kilowatomania w stosunku do PSU? Proste: producenci zawyżają nasze potrzeby, tak aby kupić zasilacz na którym pisze/napisane jest 0,5kW. Najgorsze jest to, że dzieci neostrady kupują byle co, - ważne, że 560W.
    Nie jestem przeciwnikiem "mocnych" zasilaczy - tylko po co?
    Jestem zwolennikiem markowych zasilaczy.

Chieftec 360W pociągnie ten zestaw z palcem w nosie.
  • REKLAMA
  • #8 4151680
    iron64
    Poziom 41  
    Te kalkulatory podają mocno zawyżone dane, właśnie dla dzieci neostrady, tak aby po kupieniu Codegena 500w ich komputer działał jako-tako.
  • #9 4152010
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Ja radzę zasilacz wybrać dobrej firmy która gwarantuje stabilność napięć i posiada zabezpieczenia które chronią płytę główną i inne wnętrznąści przed za dużym napięciem z apfc z podwójną linią 12 volt ponieważ linia 12 volt jest teraz bardzo mocno wykorzystywana między innymi do przetwornicy napięcia na płycie głównej do wytwarzania napięcia rdzenia procesora( kiedyś wykorzystywano do tego 3,3v napięcie) oprócz tego grafiki dobre są dosilane 12v.Dobrze mieć wentylator 12 cm średnicy niskoobrotowy żeby nie mieć odrzutowca w obudowie.Moc całkowita zasilacza nie wszystko o nim mówi może być nawet 450 wat a będzie kiepskiej firmy i będzie powodował zawieszenia kompa lub inne historie ( mam na myśli pójście z dymem wszystkiego co zasila).W słabych zasilaczach przeciążona linia któregoś z napięć np.5volt spowoduje zmianę napięcia 12v do wartości niebezpiecznej dla zasilanego sprzętu dlatego warto zainwestować kasę i kupić dobrej firmy zasilacz i z zapasem mocy bo to jest podstawa kompa nigdy nie wiesz co jeszcze będziesz chciał dodać lub zmienić w swoim kompie

Podsumowanie tematu

✨ Obecna konfiguracja komputera z płytą Gigabyte GA7N400-L, procesorem AMD Athlon Barton 2500@3200, 1GB RAM (2x512MB Twinmos 400MHz), kartą graficzną Gainward GeForce 5900XT z chłodzeniem Pentagram XC 70 Cu+, zasilaczem Chieftec 360W oraz innymi podzespołami pobiera realnie mniej mocy niż sugerują internetowe kalkulatory, które często zawyżają zapotrzebowanie. Pomiar poboru energii można wykonać za pomocą podlicznika energii elektrycznej, a rzeczywiste zużycie w podobnych konfiguracjach wynosi około 140-230W pod obciążeniem. Przy planowanym upgrade karty graficznej na Galaxy 7600GT z chłodzeniem Zalman lub Palit 7600GT, zasilacz Chieftec 360W powinien wystarczyć, gdyż 7600GT pobiera mniej energii niż 5900XT. W przypadku całkowitej wymiany komputera rekomendowane jest rozważenie platformy z procesorem Intel Core 2 Duo (np. E4400 lub E2160) i płytą EVGA nForce 650i Ultra, a także inwestycja w wysokiej jakości zasilacz o mocy około 400-450W od renomowanych producentów takich jak Be Quiet! lub Enermax, które zapewniają stabilne napięcia i zabezpieczenia. Zasilacze starszej konstrukcji, jak Chieftec, mogą nie być optymalne dla nowoczesnych konfiguracji ze względu na różne wymagania dotyczące linii +12V. Ważne jest, aby zasilacz posiadał mocną linię +12V, niskoobrotowy wentylator 12 cm oraz zabezpieczenia chroniące podzespoły przed przepięciami i niestabilnością napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA