logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ISP, STK-200, avrdude wywala error, program nie działa.

Mikemtb 06 Sie 2007 20:03 1926 5
REKLAMA
  • #1 4152104
    Mikemtb
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam
    Mam programator z zestawem uruchomieniowym STK-200, ale jak się robi jakiś projekt autonomiczny, to ciężko ciągle uP przekładać, więc pomyślałem, że sobie skręcę prosty programator ISP, żeby tylko podpinać w celu zaprogramowania, np. taki:
    http://slacklist.olek.waw.pl/smietnik/programator/index.html
    Złożyłem to dokładnie tak, sprawdzałem już ze 3 razy :), a problem jest następujący:
    Z samym programatorem napięcie na VCC jest c.a. +1.3V, co czasem jest za mało, żeby zaprogramować ( avrdude wywala error), więc podłączam zewnętrzne źródło ~5V i na VCC mam.....+3,8V, dodam ze jak jest sam programator i same źródło, to polaryzacje są zgodne, więc nie mam pojęcia o co biega, może Wy wiecie?
    Efekt jest taki, ze niby avrdude go programuje, errorów nie wywala, ale program nie śmiga, co tez mnie dziwi.
  • REKLAMA
  • #2 4152487
    kundzios
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Witam
    Lepiej kup sobie osobny STK200, ja zrobiłem go samodzielnie i źle na tym wyszedłem, bo były zimne luty i zanim udało mi się odnaleźć błędy to minęło sporo czasu.

Dlatego radzę ci kupić STK200 np na allegro ja tam kupiłem i jestem zadowolony.

Ten programator z linku, który podałeś mi sie nie podoba. To jakaś odmiana programatora Sample Electronics, która nawet nie ma rezystorów zabezpieczających port LPT. Może ktoś z elki zna ten programator i podpowie Ci.

Odnośnie tego programatora to zastosuj scalony stabilizator LM7805 i dopiero podłącz do VCC i GND. Odnośnie tego "~5" to chodziło Ci o około 5V czy zmienne 5V?

Najlepiej programować AVR'ki już zamontowane w układzie docelowym i przy włączonym zasilaniu w układzie i wtedy masz pewność, że mikrokontroler ma zapewnione zasilanie (jeśli nie popełnisz błędów podczas projektowania urządzenia :) )

Najlepiej pokaż cały schemat programatora podłączonego do AVR'ka i z podłączonym zasilaniem, wtedy będzie łatwiej pomóc.

Pozdrawiam
    Kundzios
  • REKLAMA
  • #3 4153695
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ten programator mi sie nie podoba, ja używałem czegoś podobnego ale w układ połączeń był inny:

Cytat:

DB25(lpt)------isp
    2----------------MOSI*
    4----------------RST*
    5----------------CLK*
    11---------------MISO*
    18-25-----------GND

oraz ewentualne zasilanie procesora z gameportu, usb lub gotowego układu.
    Tego programatora użyłem do zrobienia programatora USBasp. Do lini oznaczonych gwiazdką zazwyczaj daje się rezystor 330ohm w szeregu między gniazdami db25 a isp . Ja go używałem bez rezystorów i nic się nie stało.
  • REKLAMA
  • #4 4157707
    kundzios
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Rezystory chronią komputer w razie zwarć, jednak lepszym zabezpieczeniem jest bufor w programatorze STK200.
  • REKLAMA
  • #5 4157870
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Najbezpieczniej jest zrobić samemu (lub kupić STK-200). Już 2 razy zdarzyło mi się wymieniać bufor z STK-200. Gdyby nie on, 2 razy rozwaliłbym port LPT.
  • #6 4394012
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Nie 2 a raz. Elektronik jak saper - myli się tylko raz :D

Też przymierzam się do budowy stk200. Mam schemat - płytki nie trawię, bascom obsługuje z tego co mi wiadomo.

Ten programator z sample electronics... działa bo mam na avt3500, ale bezpieczny nie jest.
REKLAMA