logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd programowania Atmega 8L-8PI z STK200/300 na Windows XP SP2

siwekyhy 17 Sie 2006 18:41 3146 19
REKLAMA
  • #1 2925269
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam

Kupiłem Programator ISP STK 200/300 I zacząłem kurs z strony www.patron.net.pl wszystko fajnie dopóki chce zaprogramować
    Atmega 8L -8PI Gdy daje w tools zaprogramuj wychodzi błąd
    > "C:\AVR_projekty\LED\zaprogramuj.bat"

C:\AVR_projekty\LED>REM Plik procedury programowania ATMega8

C:\AVR_projekty\LED>avrdude -p m8 -c bsd -e -U flash:w:led.hex

avrdude: AVR device not responding

avrdude: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override

this check.

avrdude done. Thank you.

Ø Process Exit Code: 1

Kombinuje juz pół dnia przeszukałem forum i nic :/ Hm Programator ISP z strony http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html o dziwo dział o co chodzi ?

Za odpowiedzi z góry dzieki :)

Dodano po 29 [sekundy]:

Uzywam widnowsa Xp z Sp2 dodam ze odblokowałem LPT

Dodano po 46 [sekundy]:

Dodam ze uzywam win Xp z SP2 i odblokowałem LPT
  • REKLAMA
  • #2 2925390
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    BYć może masz źle przypisane piny do programatora z LPT. DO AVRDUDE jest plik konfiguracyjny (tekstowy), poszukaj w nim sekcji odpowiadającej za programator o nazwie bsd (bo taki wywołujesz) i sprwdź czy wszystkie piny masz odbrze przyporządkowane.
  • #3 2926094
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Przeszukałem ale nic nie znalazłem na ten temat ;/ a w WINavR nie ma żadnej opcji o ustawieniu programatora :/ HM a czy da się za pomocą programatora programu stąd http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html zaprogramować atmege8 tymi plikami z kursu z strony Patron ?? za odp. z góry dzięki Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2926680
    Tdv
    Poziom 34  
    Rozumiesz po polsku? Wiesz co to jest plik tekstowy? To poszukaj z łaski swojej pliku w katalogu, gdzie jest WinAvr, a nie opcji w WinAvr, jak Ci się nie chce to ja już na to nic nie poradzę.
  • REKLAMA
  • #5 2926896
    siwekyhy
    Poziom 14  
    "Przeszukałem ale nic nie znalazłem na ten temat ;/ "
  • #6 2927170
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 51
    siwekyhy napisał:
    "Przeszukałem ale nic nie znalazłem na ten temat ;/ "

A do pliku konfiguracyjnego avrdude, zaglądałeś :?:
    Podłączyłeś do LPT STK200 , a w lini poleceń masz:
    C:\AVR_projekty\LED>avrdude -p m8 -c bsd -e -U flash:w:led.hex
    Porównaj sobie wpisy dla id="bsd"; i id="stk200"; , wtedy może zrozumiesz :D

Piotrek

PS
  • #7 2928099
    siwekyhy
    Poziom 14  
    probowalem w zaprogramuj wpisywac to bsd lub -bsd i dalej to samo :/
  • #8 2928246
    Tdv
    Poziom 34  
    Człowieku, naucz się czytać.
    Poszukaj tego pliku, w tym pliku poszukaj sekcji bsd i odpowiednio przypisz piny, albo sprawdź czy w tym pliku jest sekcja stk200, jeżeli jest to w lini polecenia wstawa stk200 zamiast bsd. Ale i tak sprawdź czy masz tak samo przypisane poszcególne piny portu LPT do programatora.
  • #9 2928334
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 51
    :arrow: Tdv - nie nerwujsia :D
    :arrow: siwekyhy - chyba nie rozumiesz tego co czytasz :(
    Piszesz ,że używasz STK200 , a jako parametr -p wpisujesz bsd , a to są różne programatory.
    Otwórz okienko konsoli (DOS-owe) , przyporządkuj bieżący katalog (CD) do katalogu , w którym znajduje sie plik avrdude.exe i wpisz:
    C:\WinAvr\bin>avrdude -p m32 -c stk200 -P lpt1
    wstawiając oczywiście swój model proca , a w odpowiedzi powinieneś otrzymać ...

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude: Device signature = 0x1e9502

avrdude: safemode: Fuses OK

avrdude done.  Thank you.

jeśli tak nie jest , to masz kłopoty z komunikacją/programatorkiem :(

Piotrek
  • #10 2929548
    siwekyhy
    Poziom 14  
    dopiero zaczynam zabawę z mikrokontrolerami więc nie dziwcie się ze czegoś nie rozumiem :D wiem ze programator jest oparty na układzie scalonym 74HC244 Nie wiem czemu ale na Vc i Gnd od programatora woltomierz wskazywał około 0,85 V :| załatwiłem ten problem baterią 4,5 V ale dalej nic :/ nawet po próbach o których wspomnieliście

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomniałem zapytać o to czy układ scalony 74VC244 to to samo co 74HC244 i czym one się róznią ?
  • #11 2930762
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ehh posprawdzałem cały programator i jest ok ale dalej nic nie moge zaprogramowac :/ HELP !! :)
  • #12 2932770
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Zastosuj programator Adama Dybkowskiego do którego link podałeś. Bedzie ci o wiele prościej. W polu file to programming flash musisz wrzucic plik wynikowy po kompilacji .hex i odpowiednio ustawic piny w okienu setup. Jezeli masz stk 200 wystarczy tą opcję wybrać. Proste przyjemne, szybkie i niezawodne. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 2933613
    siwekyhy
    Poziom 14  
    hMmm juz wiem co jest nie tak nie mam kwarcu :/ czemu nikt o tym nie wspomnial ?? a pisałem że jestem początkujący :/ Do atmega 8 powinienem kupić kwarc 8mhz prawda ?

Dodano po 4 [minuty]:

a ten programator Adama Dybkowskiego jednak nie działa wprowadziłem was w bład bo pisał niby że wykrywa atmega 8 ale jak odłonczyłem programator to dalej ja wykrywał ;)
  • #14 2933660
    Tdv
    Poziom 34  
    Nie musisz miec kwarcu to dego procesora - ma wbudowany rezonator (mozna ustawic 1MHz, 2MHz, 4MHz i 8MHz, domyślnie z fabryki wychodzą z ustawionym na 1MHz).
  • #15 2935875
    siwekyhy
    Poziom 14  
    hm a czy nuzka od atmega 8 opsiana AVCC to jest zasilanie zewnetrzne ?
  • #16 2935934
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    siwekyhy napisał:
    hm a czy nuzka od atmega 8 opsiana AVCC to jest zasilanie zewnetrzne ?

Tak, jest to zasilanie części analogowej (PortC i napięcie odniesienia) mikrokontrolera. Koniecznie musi być podłączone - nawet bezpośrednio do VCC (lub przez dławik - prosty filtr przeciwzakłóceniowy)
  • #17 2936604
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Programator Adama Dybkowskiego nie sprawdza obecności procesora online. Jezeli odłączyłeś kabel to zeby zauważył ze nie ma procka kliknij read signature.
  • #18 2936692
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Max_gg jak złonczę ze soba Vcc i AVcc to czy msuze dać wyższe napięcie ? czy mozę zostać zwykła bateria 4,5 V ??

Dodano po 31 [sekundy]:

Max_gg jak złonczę ze sobą Vcc i AVcc to czy muszę dać wyższe napięcie ? czy możę zostać zwykła bateria 4,5 V ??
  • #19 2936840
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Zasilanie na AVCC musi być równe VCC - czyli możesz zasilać z tej baterii, po połączeniu oczywiście...

Pozdrawiam!
  • #20 2938458
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Czy jak dopnę zasilanie do Vcc i do AVCC do muszę dać wyższe napięcie czy starczy bateria 4,5V

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam nie zauważyłem odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu programowania mikrokontrolera Atmega8L-8PI za pomocą programatora ISP STK200/300 na systemie Windows XP SP2. Podczas próby programowania przez avrdude pojawia się komunikat "AVR device not responding" i "initialization failed". Przyczyną jest nieprawidłowe ustawienie parametrów programatora w pliku konfiguracyjnym avrdude, gdzie używany jest parametr "-c bsd" zamiast właściwego "-c stk200" dla programatora STK200. Należy sprawdzić i poprawić przypisanie pinów LPT w pliku konfiguracyjnym avrdude, dopasowując je do modelu programatora. Dodatkowo zwrócono uwagę, że mikrokontroler Atmega8 ma wbudowany rezonator i nie wymaga zewnętrznego kwarcu do podstawowej pracy, a nóżka AVCC służy do zasilania części analogowej i musi być podłączona do VCC (może być zasilana baterią 4,5 V). Programator Adama Dybkowskiego z linku podanego w dyskusji jest prostszym narzędziem do programowania, ale nie wykrywa obecności procesora online bez wykonania odpowiedniej komendy. Wskazano również, że napięcie na AVCC musi być równe napięciu VCC. Podsumowując, kluczowe jest poprawne skonfigurowanie pliku avrdude.conf, użycie właściwego parametru programatora, poprawne podłączenie zasilania i zrozumienie działania mikrokontrolera bez konieczności stosowania zewnętrznego kwarcu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA