logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy lampa na komary z żarówką 10W zamiast UV będzie skuteczna?

tom83ek 06 Sie 2007 23:43 21874 5
REKLAMA
  • #1 4153029
    tom83ek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    Wszyscy wiemy jak uciążliwe mogą być komary. Ostatnio zastanawiałem się by kupić lampę na komary,która wabi komary swoim ultrafioletowym światłem, a następnie zabija komary poprzez porażenie prądem. Są takie lampy na allegro. Ale przecież promieniowanie ultrafioletowe jest szkodliwe, UVA i UVB (stosujemy okulary przeciwsłoneczne z filtrami UVA i UVB). Zatem według mnie taka lampa z jednej strony zabije komary i ale z drugiej będzie nam szkodzić na zdrowiu.

Więc można było by przerobić taką lampę kupioną na allegro, wymieniając świetlówkę liniową, na żarówkę np 10W. Tylko wtedy nurtuje mnie pytanie, czy taka lampa owadobójcza nie zamieni sie w zwykłą lampę....
    Choć teoretycznie nie powinna, bo komary do światła i tak lecą....

Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4153211
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Kupiłem kiedyś taką lampę na allegro. Nie wiem jak tam u niej ze szkodliwością ale totalnie beznadzieja. W ogóle nie działa, komary i inne owady mają w dupie tą lampę. Chciałem ćmę przysmażyć ale za żadne skarby nie chciała lecieć do tej lampy, więc ją złapałem i na siłę wsadziłem do tej lampy, to uciekła od niej, wziąłem ją w szczypce i na te druty wepchałem, popieściło ją przez chwilę i sobie odleciała.
    Ta lampa to katastrofa
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4156642
    matroxi
    Poziom 14  
    Ta lampa z tego linku wygląda dokładnie tak jak moja...
    Moja zdaję się że ma większą moc jarzeniówki bo 6Watt

Za pewne te dwa Watty tak oślepiają te latające stwory że żaden nie może trafić na lampę :D:D:D:D:D:D

Chciałbym jeszcze dodać że te lampy nie emitują UV tylko zwykłe fioletowe światło, więc za bardzo raczej nie zaszkodzi
  • REKLAMA
  • #5 4158742
    Bisuside14
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    ja też mam taką lampkę owadobójczą ma moc 2 wat i polecam zakup takiej lub innej lampki. moja lampka kosztowała 15 zł w biedronce czy w plusie i naprawdę działa zakup takiej lampki to dla mnie zbawienie bo komary czepiają sie mnie jak magnez do metalu przed chwilą patrzyłem i jest w niej w trzy i trochę komarów i innych owadów.:D

Dodano po 3 [minuty]:

rozumiem jest to zrozumiałe że nie ma być to paralizator na ,,latającą wielką zwierzynę". Bo przecież gdyby takie coś miało straszną moc rażenia to zabroniliby sprzedawać tego w takich obudowach przecież gdyby małe dziecko włożyłoby tam palec to byłaby wielka tragedia:D
  • #6 4159696
    matroxi
    Poziom 14  
    Może twoje komary są mniej cwane niż moje. Włączyłem ją na 4 dni bez przerwy i nawet jeden zabłąkany komar koło niej nie brzękł.
REKLAMA