logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak całkowicie zablokować zmianę tapety w Windows XP?

MacGyver 7 07 Sie 2007 18:49 5625 4
REKLAMA
  • #1 4155328
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Być może taki temat już był, ale jakoś nie mogę znaleźć.

Chciałbym muc zablokować tapetę w kompie w robocie żeby nikt mi nie zmieniał. Na necie znajduje jedynie metodę z wpisem NoDispBackgroundPage w HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/
    Policies/System rejestru.
    Metoda owszem działa, ale blokuje tylko zakładkę menu/tło, żeby to obejść wystarczy uruchomić dowolny plik graficzny zwykła przeglądarką i ustawić obraz jako tapetę. Zna ktoś sposób żeby całkowicie zablokować możliwość zmiany tła?
  • REKLAMA
  • #2 4155334
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Konfigurator Windows 98 :) tak sie program nazywa.

A tam skutecznie zablokujesz sobie co ci odpowiada.

jesli nie uda ci sie go znaleźć polecam program FLEXY też niezły :)
  • REKLAMA
  • #3 4155464
    kretul
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    MacGyver 7 napisał:

Chciałbym muc zablokować tapetę w kompie w robocie żeby nikt mi nie zmieniał.

A spróbuj coś takiego:
    odpal gpedit.msc i wejdź w:
    Zasady komputer lokalny/konfiguracja uzytkownika/Szablony administracyjne/Pulpit/Active desktop/

Tam możesz zabronić zmian pulpitu oraz przypisać na stałe tapetę. Może to podziała? Metoda nie zadziała w XP Home bo tam standardowo nie ma tego skryptu (można chyba doinstalować/przekopiować ;) )
  • REKLAMA
  • #4 4162803
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    gpedit.msc sprawdza się bardzo dobrze umnie w domu, niestety w kompie w robocie go nie ma :cry:. Zauważyłem jednak, że tam dostęp do rejestru systemu jest zablokowany (pewnie potrzeba się zalogować jako admin, a to tego trzeba hasła).
  • #5 4163338
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    MacGyver 7 napisał:
    dostęp do rejestru systemu jest zablokowany (pewnie potrzeba się zalogować jako admin, a to tego trzeba hasła).

Bądź też masz zarobaczony system
REKLAMA