logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C75 - brak zasięgu, migający wskaźnik i problem z połączeniami

ross7 07 Sie 2007 20:28 1671 8
REKLAMA
  • #1 4155708
    ross7
    Poziom 12  
    Siemens C75, zgubił zasięg i cały czas było "szukanie sieci", telefon legalny. Wymienilem wg serwisówki N901, D902 i D903. Wygrzałem dialoga i procka. Soft zmieniony(martechem). I teraz zasięg niby jest, ale wskaźnik cały czas miga (na karcie z plus gsm). Na LCD wyświetla "Plus GSM", ale przed tym napisem pojawił się dziwny prostokącik podzielony na dwie nie równe części. Przy próbie nawiązania połączenia jest sygnał typu "nie ma takiego nr-u", na 112 też nie można sie połączyć. Przy zbliżeniu fona do monitora crt pojawia się co sekunde tylko jeden pas.

Jakieś propozycje?

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4155930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4157416
    ross7
    Poziom 12  
    Zdjąłem PA i sprawdziłem tą ścieżkę miernikiem i jest cała:/ Choć może jest jakieś mikro pęknięcie, ale nie jestem pewien, spróbuję to zmostkować jeszcze i dam znać o rezultacie. A może jest to wina czegoś innego, hmmmm??

Pzdr dla wszystkich.

Mostek zrobiłem i nadal to samo, wykrzyknik przed nazwą operatora:/

Miał ktoś taki przypadek??
  • REKLAMA
  • #4 4157525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4158483
    ross7
    Poziom 12  
    Podstawiłem kilka końcówek mocy z demontażu, ale nadal to samo, cały czas wykrzyknik:/ Nowej nie posiadam w tej chwili niestety.

Dodano po 2 [minuty]:

Podstawiłem kilka końcówek mocy z demontażu, ale nadal to samo, cały czas wykrzyknik:/ Nowej nie posiadam w tej chwili niestety. Nazwa operatora pojawia się na przemian z "szukanie sieci" i wskąźnik zasięgu cały czas miga, ale zawsze jakieś kreski zasięgu pokazuje.
  • #6 4158944
    cobra695
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    W plusie jak przez jakiś okres chyba rok nie doładowujesz konta to karta traci ważność. I jest tak jakby nie było zasięgu.
  • REKLAMA
  • #7 4158958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4225255
    ross7
    Poziom 12  
    Witam! Odświeżam temat. Wlutowałem nową końcówkę i nadal to samo, czyli wykrzyknik. Telefonik co chwile pokazuje na zmiane nazwę operatora z wykrzyknikiem oraz "szukanie sieci". Sprawdzałem zasilanie końcówki, wg mnie jest ok, nie mam już pomysłów, telefon chyba zwrócę klientowi, no chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Pzdr!
  • #9 4225651
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Wykrzyknik przed nazwą operatora oznacza w siemensach problem z zasięgiem. Miałem taki sam kłopot z poczciwym A35 i pomogła dopiero wymiana switch'a. Jeżeli posiadasz elementy z demontażu, to spróbuj podstawić.

Podsumowanie tematu

✨ Siemens C75 traci zasięg, wyświetla migający wskaźnik i komunikat "szukanie sieci" mimo legalnej karty SIM Plus GSM. Po wymianie elementów N901, D902, D903, wygrzaniu układu dialog i procesora oraz zmianie oprogramowania (Martech) pojawia się wykrzyknik przed nazwą operatora, co wskazuje na problem z końcówką mocy lub jej zasilaniem. Pomimo sprawdzenia i mostkowania ścieżek oraz wymiany końcówek mocy z demontażu, problem nie ustępuje. Telefon na przemian pokazuje nazwę operatora z wykrzyknikiem i "szukanie sieci", a próby połączeń kończą się komunikatem o braku numeru. Wskazano, że w podobnych przypadkach pomocna była wymiana switcha. Możliwe przyczyny to uszkodzona końcówka mocy, brak zasilania końcówki lub uszkodzenie elementów odpowiedzialnych za przełączanie sieci.
REKLAMA