logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 626 GE - niestabilne obroty i trudności z uruchomieniem silnika

Dinuś 08 Sie 2007 10:49 5093 2
REKLAMA
  • #1 4157328
    Dinuś
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Postaram się opisać mój problem:
    Silnik zazwyczaj trzyma ładnie wolne obroty w granicach 750 obr/min lecz kilka razy dziennie obroty jałowe wskakują na 1400 obr/min i wtedy można wyczuć że najprawdopodobniej silnik dostaje zbyt dużą dawkę paliwa , silnik traci moc i ma problemy płynną jazdą, gdy zatrzymam silnik w takim stanie to wtedy nie mam możliwości ponownego uruchomienia i czuć specyficzny zapach niespalonego paliwa więc przypuszczam że jest "zalany", po kilkunastu minutach dopiero z trudem można go odpalić . Tak wysokie obroty trzymią około czasem 5 minut a czasem 20 minut i później wszystko wraca do normy . Gdzy zatrzymam silnik w czasie gdy silnik pracuje w tym czasie na prawidłowych obrotach to nonowny rozruch jest idealny i pali bez żadnych problemów. Dodam że samochód jest wyposarzony w instalację gazową Staga-300 i bez znaczenia jest czy jadę na gazie albo na benzynie, powtarza się to czasem kilka razy dziennie a czasem cały dzień chodzi bezproblemowo.
    Proszę o pomoc bo jak narazie nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny, wymieniłem świece zapłonowe , filtr powietrza, przewody wysokiego napięcia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4161687
    ssmann
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    możę warto sprawdzić czujnik temperatury silnika być może przewód jest przetarty i dostaje błędne sygnały i włącza ssanie
  • #3 4194803
    Dinuś
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Gratulacje ssmann, trafiłeś w samą 10, po wymianie czujnika temperatury silnika wszystko wróciło do normy i madzia chodzi jak nowa :-)
REKLAMA