logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 626 1.8 16V 1994 - falujące obroty i gaśnięcie na ciepłym silniku

gary1111 30 Wrz 2006 16:19 6851 10
REKLAMA
  • #1 3072049
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 68
    Szanowni koledzy mam problemik z mazda a mianowicie gdy silnik jest zimny to odpala normalnie i trzyma obroty ale wystarczy że popracuje nawet minutę i zaczyna sie horror obroty zaczynaja pływac przy próbie zwiększenia obrotów gaśnie(nawet gdy sama chodzi bez próby zwiększania obrotów takzacznie falować obrotami i strzelac w tłumik aż sama zgaśnie) przy rozgrzewajacym sie silniku kiedy sama zaczyna pływać na obrotach i strzelac w tłumik czuć z tłumika paliwo.Po próbie odpalania ja na rozgrzanym silniku nie ma szans na odpalenie .Tak samo zachowuje sie na gazie (oryginalna inst.gazowa Holenderska).Posprawdzałem już wszystkie weże połończenia kostek elekt.,wymieniłem kopułke,palec rożdzielacza,świece,przewody W/N ale tak samo.Czy mógł paść komputer?A może któryś z szanownych kolegów przerabiał już taki problem w mażdzie.Prosze o porady.Czy jest możliwe sprawdzenie błędów bez podłończenia komputera(powiedzmu na lampkę kodami błyskowymi)
  • REKLAMA
  • #2 3073112
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 605
    Walnięty czujnik temperatury cieczy chłodzącej ten co daje sygnały do komputera.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3074179
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    czujnik wymieniłem na nowy a nadal to samo
  • #4 3074410
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Ja miałem podobny problem w Fordzie. Przyczyną był uszkodzony regulator ciśnienia paliwa, który miał przedziurawioną membranę i zasysał "lewe" paliwo. W fordzie jest to urządzenie w kształcie małego bączka umieszczonego na listwie paliwowej gdzieś przy wtryskach. Jego zadaniem jest utrzymywanie właściwego ciśnienia w szynie paliwowej. Jest ono sterowane podciśnieniem zza przepustnicy poprzez cienki wężyk. Prawidłowo po ściągnięciu wężyka z przepustnicy nie ma prawa być tam śladu paliwa. Na zimnym silniku auto zapala dobrze bo paliwo zdąży odparować ale w czasie dłuższej pracy mogą być takie objawy jak u ciebie.
  • #5 3074414
    7323824
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    sprawdz cisnienie paliwa
  • REKLAMA
  • #6 3075130
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    rozumie ze na paliwie mogłby sie tak zachowywać ale dlaczego tak samo jest na gazie
  • REKLAMA
  • #7 3082846
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Pompa paliwa pracuje także na gazie (chyba że masz odłączaną pompę w momencie przejścia na gaz) tylko całe paliwo idzie na przelew więc jeżeli będzie takie uszkodzenie jak opisałem wcześniej to silnik dostanie za dużo paliwa (gaz+benzyna) i efekt może być dokładnie taki jak u ciebie.
  • #8 3086179
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    w oryginalnych instalacjach Holenderskich odcinana jest pompa paliwa a w moim przypadku zauwaZylem ze kiedy zaczyna nagrzewać sie silnik to traci iskre jest coraz słabsza jak jest zimny to ma super iskrę a jak nagrzany to gorzej niż slabą
  • #9 3087002
    paczek22
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    gary1111 sam sobie już odpowiedziałeś cewka
  • #10 3087413
    gary1111
    Warunkowo odblokowany
    ale on ma cewke wmontowana w module aparaty zapłonowego
  • #11 3091502
    wozniak.j
    Poziom 17  
    To niestety trzeba wymienić cały moduł lub znaleźć kogoś kto uzdrowi to ustrojstwo. Takich fachmanów jest dość sporo. Poza tym są jeszcze części używane.Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Mazdy 626 1.8 16V z 1994 roku, u której na rozgrzanym silniku występują falujące obroty, gaśnięcie oraz wyczuwalne wycieki paliwa z tłumika. Silnik odpala normalnie na zimno, ale po krótkim czasie pracy zaczyna mieć problemy z utrzymaniem obrotów, a próby ich zwiększenia kończą się zgaśnięciem. Objawy występują zarówno na benzynie, jak i na oryginalnej holenderskiej instalacji gazowej, która odcina pompę paliwa po przełączeniu na gaz. Sprawdzono i wymieniono czujnik temperatury cieczy chłodzącej, kopułkę, palec rozdzielacza, świece, przewody wysokiego napięcia oraz połączenia elektryczne, bez poprawy. Sugerowano sprawdzenie ciśnienia paliwa i ewentualną usterkę regulatora ciśnienia paliwa, który może powodować nadmiar paliwa i problemy z mieszanką. Jednakże, ponieważ problem występuje również na gazie, zwrócono uwagę na spadek jakości iskry po rozgrzaniu silnika. Wskazano na możliwą usterkę cewki zapłonowej w module aparatu zapłonowego, która jest integralną częścią modułu i wymaga jego wymiany lub regeneracji przez specjalistę. Diagnostyka błędów bez podłączenia komputera nie została jednoznacznie potwierdzona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA