logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz tranzystorowy 60W do gitary basowej – dobór głośnika, obudowy 15L, pasmo

Decado 09 Sie 2007 19:01 4645 12
REKLAMA
  • #1 4162208
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Witam,
    chciałbym wykonać głośnik razem z wbudowanym wzmacniaczem z regulacją barwy i głośności. Przekopałem całą elke ale nie znalazłem nic a nic do basówki. Myślałem o wykonaniu obudowy 15L z bass refleksem na tym głośniku, co do wzmacniacza to myślę nad jakimś tranzystorowcem 60W, tylko że musiał by miec pasmo mniej więcej od 25Hz do i tu pojawia sie następne pytanie gdyż nie wiem ile miało by wynosić górne pasmo.
    Obudowa była by wykonana z topoli(podobno najlepsze drewno do basu)
    Za zainteresowanie tematem z góry dziękuję
    Proszę o jakieś porady dotyczące wzmacniacza oraz obudowy i głośnika.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4166079
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Witam. Wiekszosc wzmacniaczy(w miare dobrych) tranzystorowcow z jakimi sie spotkalem to ma pasmo przenoszenia od 7hz-56khz - to duze przesmyk-niezle przenoszenie bo przeciez nam wystarczy od 30hz-16khz i gra ok. Na moje to wystarczylby Ci taki glosnik co przenosi takie pasmo mniej wiecej 25hz-1000hz-to tak przykladowo. Wzmacniacz to jest maly problem zrobic do takiego piecyka + do tego jeszcze jakis przedwzmacniacz z odpowiednia czuloscia do gitary i regulacja basow,altow i sopranow-chyba ze tylko ma byc dudniacy bas-konkret-to zamiast tego to tylko przedwzamacniacz-ktory wzmaocni slaby sygnal gitary + filtr dolnoprzepustowy.
  • #3 4166223
    piotre___k
    Poziom 12  
    Siema do basu ten głośnik się raczej nie nada. Poszukaj na aledrogo . Ten głośnik odpada ze względu na to iż ma gumowe zawieszenie co za tym idzie małą skuteczność . Do Gitar daje się Głośniki specjalnie do tego zaprojektowane czyli twarde zawieszenie , mały skok membrany , wysoka skuteczność , odpowiednie pasmo. Bardzo dobre są głośniki eminence a nie są tak drobie jak celestion . Poszukaj urzywki . Głośnik jest ważną rzeczą w piecu :)
  • REKLAMA
  • #4 4166739
    Decado
    Poziom 21  
    Sądzę że mógł bym się nie zmieścić w przesmyku z całą skalą basówki dlatego dla bezpieczeństwa wolę żeby miał pasmo 25Hz-5kHz, gitary basowe mają to do siebie że można na nich zagrać troszkę dźwięków ze zwykłych gitar. Co do regulacji barwy to wystarczyła by regulacja samego basu, bo nie potrzebuje nic więcej, jedynie czasami trzeba przydudnic to bym tego używał.

Skoro tamten sie nie nadał to sądzę że ten też się nie nada.
    A co powiecie o tym

Przeglądałem na alledrogo eminence ale mimo że kosztują sporo to pasmo przenoszenia jest za małe(45Hz-3.5kHz)

Dziękuję że sie zainteresowaliście tym tematem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4166971
    piotre___k
    Poziom 12  
    Pierwszy nie wiadomo jaką ma skuteczność a 2 gi ze swoimi 92db nie wypada za dobrze . Jeśli chcesz głośnik do 5 khz to poszukaj jakiegoś gitarowca eminence czy też innej firmy. Głośnik typowo gitarowy ma pasmo właśnie do 5 - 5,5 kHz . Zobacz sobie na modele eminence legend one mają skuteczność około 100 db a że 3 decybele 2 razy głośniej to można sobie go porównać do tego monacora :) Ja bym brał ja Twoim miejscu gitarowego eminenca. Sam mam 2xeminence legend v12 w swojej paczce i jestem z nich zadowolony .
  • #6 4167304
    Decado
    Poziom 21  
    A mógłbyś mi dac link do polskiego sklepu z tymi eminemcami basowymi :?: bo na google to tylko aukcje i to głównie do elektryków.

A jaki wzmacniacz polecacie :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4167379
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    firma casepack koło poznania ma eminence;] wpisz nazwe tej firmy w goglach;]
  • #8 4167435
    Decado
    Poziom 21  
    Zdecydowałem się na ten głośnik.
    A jaką obudowe do takiego pieca polecacie :?: Z basrefleksem czy zamkniętą :?:
    I jaki wzmacniacz :?: Byłem na stronie fendera w dziale suport amplifire schematic i oglądałem schematy basman100 oraz basman 25 tyle że nie było ani do pierwszego ani do drugiego płytki. Czy ktoś ma PCB do tych wzmaków :?:

Pozdrawiam
  • #9 4167462
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    ja miałem płytke przedwzmaka zaprojektowaną do basowego fendera 15w. ale nie udało mi się uruchomić;/;/
  • #11 4168000
    Decado
    Poziom 21  
    Thx a masz do tego wzmaka PCB :?:

Ponawiam pytanie o obudowe.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 4169357
    piotre___k
    Poziom 12  
    płytkę właśnie będę projektował razem z zasilaczem tylko jeszcze muszę sobie wymodzić jakieś stabilizowane do preampu i jeszcze muszę zaprojektować do przedwzmacniacza lampowego zasilacz więc może za tydzień będzie pcb.
    A obudowe to mi np bardziej podchodzą z bas reflexem ale to jest tylko moje zdanie . Mój basista np woli zamkniętą .
  • #13 4169541
    Decado
    Poziom 21  
    Dzięki za pomoc. Jak piecyk będzie gotowy to się pochwalę.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza tranzystorowego o mocy około 60W do gitary basowej wraz z doborem odpowiedniego głośnika i obudowy o pojemności około 15 litrów. Zalecane pasmo przenoszenia wzmacniacza to od około 25 Hz do 5 kHz, co odpowiada typowemu zakresowi gitar basowych, które mogą generować także wyższe częstotliwości. Wzmacniacz powinien mieć regulację barwy, głównie basu, oraz głośności. W kwestii głośnika wskazano, że ważna jest wysoka skuteczność, twarde zawieszenie membrany i odpowiednie pasmo, typowe dla głośników gitarowych. Polecano głośniki Eminence, zwłaszcza modele Legend One i Legend V12, które oferują skuteczność około 100 dB i pasmo do 5-5,5 kHz. Głośniki z gumowym zawieszeniem i niską skutecznością są odradzane. Co do obudowy, dyskutowano o wyborze między basrefleksem a obudową zamkniętą; preferencje są podzielone, choć basrefleks jest częściej polecany. Wzmacniacz można zbudować na tranzystorach, a schematy wzmacniaczy basowych Fender Basman 25 i 100 są dostępne, jednak brak jest gotowych płytek PCB. Projektowanie własnej płytki PCB i zasilacza jest rozważane. Wskazano sklep Casepack koło Poznania jako miejsce zakupu głośników Eminence w Polsce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA