logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Combo basowe. Zaprojektowanie pudła. Końcówka mocy.

quniq 01 Sie 2007 22:25 1582 8
REKLAMA
  • #1 4137423
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Na początku chcę się zapytać, czy ten dział ;]
    Chciałbym zbudować własne combo basowe. Będzie to moja pierwsza konstrukcja. Chodzi o to, żeby pograć w domu, może za jakiś czas z gitarą elektryczną, albo perkusją. Proszę was, forumowicze, żebyście pomogli mi zaprojektować całe pudło.
    Chcę, żeby piec miał jakieś 40-60 w rms. Jeżeli chodzi o końcówke mocy, to kupie coś na allegro - tylko jaką? Piec ma być bez przedwzmaka - mam go w efekcie (Zoom b1), ale z eq - nie koniecznie graficznym. Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 4174098
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zrob sobie najlepiej caly piecyk od podstaw razem ze wzmacnaczem i przedwzmacniaczem i filtrem basowym(do basowej gitarki to wtedy ladnie przypasi-wlaczany i wylaczany przelacznikiem) Schematow wzmacniaczy i przedwzmacniaczy tranzystorowych na elektrodzie jest full..... zlokalizuj sobie na allegro jakis glosnik 30cm/12"/4ohm-8ohm i zobacz jego parametry-wtedy z nich wyliczysz pudlo(bassreflex-zamkniete). Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4175092
    quniq
    Poziom 21  
    Daj jakies konkretne tematy, schematy. Dzieki w góry
  • #4 4191653
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zobacz-poszukaj na elektrodzie-tego jest naprawde fuull-ja ostatnio zrobilem wzmacniacz 150W/4-160hm / kanal i dziala-super- na tranzystorach. Zorientuj sie jaki glosnik Cie interesuje-na jaki Cie stac itd. Na moje to powinienes sobie zakupic szerokopasmowy 12"/30cm lub 15"/38cm i mocy ok 150W-sinus. Musisz zadecydowac co chcesz . Znajdziesz wiele glosnikow(najlepiej Tonsil) z parametrami z ktorych obliczysz objetosc obudowy itd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 4238284
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Ja polecam zrobić całe combo według jakiegoś fabrycznego schematu. Nie będziesz się potem musiał zastanawiać czemu brzmienie Ci się nie podoba. Jeśli chodzi o przedwzmacniacz to jest on chyba najważniejszy i nie łudź się, że z tym zoomem będzie ok. Sam mam przedwzmacniacz w efekcie digitecha ale w piecu zbudowałem drugi, gdyż bez niego efekt był kiepski. Na zoomie sobie gainu nie dodasz za bardzo np.
  • #8 4238297
    quniq
    Poziom 21  
    To daj jakieś konkrety. A z tymi fabrycznymi piecami... Hmm.. Nie będą za trudne?? Tak się składa, że płytek jeszcze nie trawiłem...
  • #9 4238307
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Jeśli nie trawiłeś jeszcze to chyba jeszcze za wześnie na taką konstrukcję. Ja sam zrobiłem combo do gitary i zastosowałem przedwzmacniacz janka, który krąży na elektrodzie. Wzmacniacz jest jakiś na tranzystorach ale najważniejszy jest przedwzmacniacz bo to on kształtuje brzmienie. Poszukaj jakiegoś samego przedwzmacniacza ewentualnie bo ja z basem nie miałem do czynienia za wiele. Gdybym składał combo teraz to pewnie zrobiłbym dokładną kopię innej konstrukcji ale i tak nie jest źle. Tu możesz go zobaczyć http://secretplace.ovh.org/index.php?action=piec .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy własnego combo basowego o mocy 40-60 W RMS, przeznaczonego głównie do użytku domowego, z możliwością podłączenia gitary elektrycznej lub perkusji. Zalecane jest samodzielne zaprojektowanie całego wzmacniacza wraz z przedwzmacniaczem i filtrem basowym, który można włączać i wyłączać przełącznikiem. Do obliczenia wymiarów obudowy sugeruje się wybór głośnika szerokopasmowego 12" (30 cm) lub 15" (38 cm) o impedancji 4-8 Ω i mocy około 150 W sinus, np. marki Tonsil, z uwzględnieniem parametrów głośnika do konstrukcji bassreflex lub obudowy zamkniętej. Wzmacniacz mocy można kupić gotowy na aukcjach internetowych lub zbudować na podstawie dostępnych schematów tranzystorowych, np. wzmacniacz 100 W lub prostszy wzmacniacz z tranzystorami HEXFET. Podkreślono, że przedwzmacniacz jest kluczowy dla brzmienia i nie zawsze efekty typu Zoom B1 zapewnią odpowiednią jakość, dlatego warto rozważyć osobny przedwzmacniacz, np. popularny schemat "janka" dostępny na forach. Osoby bez doświadczenia w trawieniu płytek PCB powinny rozważyć gotowe schematy i stopniowo zdobywać wiedzę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA