logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizator napięcia - niski pobór prądu w czuwaniu.

Ch.M. 10 Sie 2007 14:56 3065 4
REKLAMA
  • #1 4164766
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Opis działania urządzenia
    - zasilam urządzenie z baterii budząc je (AVR Mega88 z trybu power down za pomoca przerwania zewnętrznego z INT0). AVR zasilany jest poprzez TS2951cs (stabilizator 5V) i tantal za nim (10uF/25V - a także dołączałem równolegle 100uF/elektrolit). Napięcie na kondensatorze wynosi 5V do chwili przejsia w tryb uśpienia a następnie stabilizator przechodzi także w tryb uśpienia czy coś podobnego bo pobór prądu całego urządzenia wynosi ok 88uA. Wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, ze napięcie w trybie obniżonego poboru prądu zaczyna rosnąć! Nie dochodzi do pełnego napięcia zasilania ale mimo wszystko przewyższa 6V (o 0,7-1V) Kontroler niby dobrze działa (włączyłem watchdog i budzi go co 8s) bo przerwanie wybudza go i program zaczyna byc wykonywany... tyle, że przy uśpieniu powyżej kilkudziesieciu sekund program przestaje być wykonywany, mimo ze przerwanie chyba działa. Wygląda na to, że kontroler przy potraktowaniu w stanie uśpienia wysokim napięciem, po pewnym czasie zaczyna "świrować".
    W związku z powyższym może ktoś ma namiary na lepsze stabilizatory, ale także oszczędne (ten ciągnie wg. PDFa 10uA) Zadowoliłbym się i 50uA poboru prądu przez stabilizator obciązony prockiem w uśpieniu.

Dodam, ze zwykły LM78L05 ciągnie 2mA nieobciązony (obudowa TO-92)

Pozdrawiam

Poprawiłem temat - Regulamin. [c_p]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4173214
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Hej. Nie bardzo rozumiem ideii urządzenia. Czy uP przechodzi w power down i stabilizator przechodzi w shutdown? Czyli jak stabilizator przejdzie w shutdown to uP żywi się napięciem z elektrolita 100uF?
    W każdym razie możesz zerknąć na kostkę TPS76050.
    W trybie shutdown pobiera 1uA prądu.
  • REKLAMA
  • #3 4173659
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Niezupełnie :)
    Stabilizator sie po prostu wyłaczał (przewodził w tym stanie) z winy złego podłaczenia shutdown - powinno byc w stanie niskim a wisiało w powietrzu i sie stabilizator zachowywał ciekawie: przy powazniejszym obciązeniu napiecie 5V a przy mniejszym napiecie shutdown przekraczało minimalne i sie wyłączał przewodząc napięcie.
    Naprawa tego nie rozwiązała problemu, nadal program sie wygłupia...

Jeszcze sprawdze taki myk: wyłaczać (po przerwaniu i obudzeniu procka) zezwolenie na wejscie w sleep (ponoc tak jest w pdfie chociaz tego nie wyczytałem nigdzie) i każdorazowo włączać przed przejsciem ponownie w sleep.
    Co prawda AVRStudio nie wykazuje problemów z przepełnieniem stosu ani innych, ale miewa sporo bugów niestety.
    Dodam ze pisze w ASM

Twój stabilizator jest całkiem przyzwoity (poza tym, ze nie mogę go znależć w sklepach :/ ) i mysle, ze wejście enable można w nim wykorzystać do włączania procka (pomijam wtedy tryb power down. W moim stabilizatorze niestety enable musiało być w stanie niskim by układ zaczął działać.
  • REKLAMA
  • #5 4176390
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Dziekuje kolegom za pomoc i wracając do tematu, czy ktos spotkał sie przy trybach oszczedzania energii z problemem wyjscia z tego stanu?
REKLAMA