Witam. Mam taki problem. Zaczynam sobie pisać w Bascom na Atmega 16
Program wyszedł baaardzo długi a ma tylko służyć do ustawiania temperatur. Ale do rzeczy. Nie wyświetla mi wszystkich znkaów. Dokładniej to raz wyświetla raz nie
Po wykonaniu tego programu (wklejam cały kawałem z konfiguracją) powinienem w dolnej linii dostać "Tg= 45 Td=25 "
Po zrobieniu reset dostaje np "Tg= 45Td = 2" albo "Tg= 4 Td = 2 2"
Napis W pierwszej linii pojawia się ale nie zawsze.
Nie mam pojęcia gdzie może być błąd - czy w programie czy w konstrukcji - chociaż tą akurat uznaję za ok bo to płytka zakupiona i na programie dołączonym przez sprzedawcę działa bez problemów (ale nie ma tam użytych żadnych klawiszy - a u mnie są).
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł chętnie poczytam.
pawełJ
Program wyszedł baaardzo długi a ma tylko służyć do ustawiania temperatur. Ale do rzeczy. Nie wyświetla mi wszystkich znkaów. Dokładniej to raz wyświetla raz nie
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 16000000
Config Portc = Output
Config Pina.2 = Input ' enter
Config Pina.3 = Input 'dół
Config Pina.4 = Input 'góra
Config Pina.7 = Output 'led testowy
'Config Pina.6 = Output 'led testowy
Dim Menu As Byte 'liczenie które menu
Dim Tg As Byte , Td As Byte , Zm As Byte , M As Byte 'zmienne temperatur
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.4 , Db5 = Portc.5 , Db6 = Portc.6 , Db7 = Portc.7 , E = Portc.3 , Rs = Portc.2
Config Lcd = 16 * 2
Cursor Off
Cls
Menu = 0
' ustawiam zmienne menu
Tg = 45
Td = 25
Set Pina.2
Set Pina.3
Set Pina.4
M = 2
Gosub Wyswietl3
<jakis program>
...
Wyswietl3:
Locate 1 , 1
Lcd " M E N U "
Locate 2 , 1
Lcd "Tg= " ; Tg ; "Td = " ; Td ; " "
Return
Po wykonaniu tego programu (wklejam cały kawałem z konfiguracją) powinienem w dolnej linii dostać "Tg= 45 Td=25 "
Po zrobieniu reset dostaje np "Tg= 45Td = 2" albo "Tg= 4 Td = 2 2"
Napis W pierwszej linii pojawia się ale nie zawsze.
Nie mam pojęcia gdzie może być błąd - czy w programie czy w konstrukcji - chociaż tą akurat uznaję za ok bo to płytka zakupiona i na programie dołączonym przez sprzedawcę działa bez problemów (ale nie ma tam użytych żadnych klawiszy - a u mnie są).
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł chętnie poczytam.
pawełJ