logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audio - nagrywanie dźwięku z efektami - niby proste, ale...

loocasm 12 Sie 2007 01:08 3311 17
REKLAMA
  • #1 4169439
    loocasm
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie!

Oto zwięzły opis mojego problemu...
    Posiadam kartę muzyczną Creative Fatal1ty. Jestem pod wrażeniem jej możliwości technicznych, które chciałbym w pełni wykorzystać, ale zdaje się, że nie wiem jak.
    Chciałbym nagrywać dźwięk wpływający do karty, ale już zmodyfikowany przez efekty, które można doń dodać, np. Reverb, Compressor itp. Dodatkowo chciałbym mieć możliwość słuchania podkładu, którego nie chcę nagrywać.
    Jeśli nieco zagmatwałem sprawę, już podaję przykład konkretnej sytuacji:
    Odtwarzam np. na winampie prosty podkład, do którego gram na klawiszu (dzięki temu gram równo i w tonacji...). Klawisz jest wpięty do kompa pod line-in karty muzycznej. W consoli (oprogramowanie Creative) dodaję do line-in efekty, np. pogłos. Chcę nagrać swoją grę + efekty ASIO z karty ale BEZ odtwarzanego podkładu.
    Czy to w ogóle możliwe?
    Prostym wyjściem jest zaznaczenie do nagrywania jako źródło "What you hear", ale wtedy nagrywa się także podkład...
    Zna ktoś rozwiązanie takiego problemu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 4169478
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Korzystając z ustawień głośności w Panelu Sterowania (Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> Głośność urządzenia / Zaawansowane -> Opcje -> Właściwości -> Ustawienia głośności / Nagrywanie) wybierz jako nagrywanie odpowiednie wejście (AUX, mikrofon) - koniecznie zaznacz "Zaznacz" pod odpowiednim wejściem. W panelu Creative wybierz to samo.
  • #3 4170228
    loocasm
    Poziom 15  
    Witam,
    dziękuję za odpowiedź.

Niestety, to byłoby zbyt piękne...;)

Gdy robię tak jak kolega napisał, nagrywa się dźwięk wejściowy ale niestety bez efektów ASIO :(

Czy jest inny sposób?

Z góry dziękuję za pomoc
    Łukasz
  • #4 4170245
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    A mozesz sobie sciagnac program
    Magix Music Maker 11 , tam masz NAPRAWDE MNOSTWO OPCJI ktore wycisna z twojej dzwiekowki siodme poty.
    Program prosty w obsludze ale bardzo rozbudowany.
  • #5 4170401
    loocasm
    Poziom 15  
    Czy ten program na pewno pozwoli mi na nagranie sygnału wejściowego oraz efektów ASIO dodawanych do niego w czasie rzeczywistym, ale bez podkładu odtwarzanego na kompie?

Czy ktoś miał może podobny problem...? Czy ktoś w ogóle używa kart Creative do tworzenia (nagrywania!) muzyki...? :/
  • #6 4170589
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Magix to kolorowa zabawka dla dzieci.
    Jeżeli mówimy o ASIO, to coś ze stajni Steinberga (np. Cubase VST, ale program tani nie jest).
    Jeżeli chodzi o ustawienia, to poszukaj w EAX Control Panel, ale przynajmniej u mnie (SB Live!) efekt na wejście jest zakładany dopiero przy miksowaniu na wyjściu więc dźwięk w Rejestratorze dźwięku nagrywany jest bez efektów. Musiałbyś nagrywać z wyjścia Wave, a wtedy będzie słychać podkład.
    Ewentualnie, jeżeli masz szybki sprzęt, możesz założyć efekt real-time programowo np. w SoundForge albo Audition. Możesz też nagrać dźwięk, i dopiero poddać go obróbce.
    No i nie dziw się - Creative Fatal1ty cool się nazywa, kosztuje kilkaset złotych i w zastosowaniach domowych jest rewelacyjna, ale jeżeli chodzi o zastosowania profesjonalne / studyjne to jest śmieszna. Z resztą profesjonalne karty kosztują 1500 zł i więcej.

Spróbuj jeszcze poszukać w instrukcji do oprogramowania karty, może tam coś znajdziesz. Ewentualnie pomoc techniczna Creative.
  • REKLAMA
  • #7 4170655
    loocasm
    Poziom 15  
    Dziękuję za konkretną odpowiedź :)

W muzyce siedzę nie od dziś, ale zawsze wystarczało mi nagrywanie swojej gry (klawisz, gitara) taką jaka wchodziła do kompa - czyli wprost z line-in.

Odkąd mam kartę X-Fi i widzę jej możliwości ASIO, zacząłem się zastanawiać na ile można je wykorzystać w domowym studio.

Skoro można efekty nałożyć selektywnie na wejscia, tzn. np. na liniowe efekt taki i taki, na mikrofonowe taki i taki... to raczej znaczy, że karta dodaje efekty zanim trafią one na wyjście...?
    W takim razie gdyby istniał program, który potrafiłby dokładnie określić co ma być nagrywane, wszystko byłoby pięknie...
    Zaznaczyłbym sobie wtedy sygnał liniowy i efekty, nie zaznaczałbym Wave (bo to jest ten podkład którego nie chcę) i sprawa byłaby załatwiona...

Chodzi mi więc o program pozwalający na większą kontrolę nad sprzętem... Czy istnieje taki?
    Może to kwestia sterowników?

Karta może ma "śmieszne" oprogramowanie i jest przeznaczona dla graczy... Ale z tego co widzę i słyszę jej możliwości techniczne naprawdę są wielkie...
    Czy zatem trzeba płacić wielkie sumy za "studyjne" karty muzyczne o zbliżonych możliwościach, ale za to z oprogramowaniem, które pozwala na "wszystko"?
    Przecież wychodzi z tego, że kupując teraz kartę studyjną zapłaciłbym w rzeczywistości za możliwość zaznaczenia kilku źródeł dźwięku do nagrywania, zamiast jednego - jak teraz...

Z góry dziękuję za pomoc
    Łukasz

P.S. Dokumentacja zdaje się troszkę lekceważyć ludzi chcących tworzyć muzykę, a na forum Creative wolą się zastanawiać nad innymi, dla mnie śmiesznymi sprawami, zamiast odpowiedzieć na moje pytanie :(
  • #8 4170777
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Tak to już jest z Creative i sterownikami ;). Oj, popracowałbyś na studyjnej Yamaszce, to na widok Creative z górnej póły tylko byś się ciepło uśmiechnął... :). Oczywiście, sam jestem fanem Creative, bo robią najlepsze karty dźwiękowe codziennego użytku.
    No ale do rzeczy. Tak jak pisałem, nie mam pojęcia, co mogą modele Creative nowsze od mojego, bo ich nie używałem. Ja sam nie mam obsługi ASIO. W moim przypadku wychodzi na to, że efekty są nakładane na sygnał wejściowy dopiero przy miksowaniu sygnału wyjściowego, a Windowsowy Rejestrator dźwięku zdaje się łapać sygnał z wejścia, przed zmiksowaniem, dlatego nie ma efektów. Pokombinuję jeszcze w tym tygodniu z innymi programami audio i dam znać.
    Jeszcze raz polecam Cubase - program nieco skomplikowany, ale możliwości ma ogromne.
  • REKLAMA
  • #9 4202979
    loocasm
    Poziom 15  
    I jakie są wyniki kombinowania...? :)

Może ktoś wpadł na to czy to, o co mi chodzi, jest możliwe?
  • Pomocny post
    #10 4204252
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Na wstępie przepraszam za zwłokę.
    Niestety w programach do obróbki dźwięku wyszło na to samo - albo nagrywa się tylko to, co z mikrofonu bez efektów, albo wszystko (wave + mikrofon) z efektami. Tak jest przynajmniej na moim Live!. A nie masz czasem dodatkowo karty zintegrowanej? Wtedy mógłbyś wykorzystać ją odtwarzania podkładu, a SB do nagrywania z efektami.
  • #11 4204527
    loocasm
    Poziom 15  
    Witam!

Ooo... chyba wyjdę jednak na całkowitego laika, ale co tam... wszak chyba od poszerzania wiedzy jest forum :)

Można używać dwóch kart dźwiękowych jednocześnie???

Na płycie głównej mam kartę zintegrowaną, ale w domu leży i się kurzy także Audigy 2... I wiadomo, której wolałbym używać jako "bonusu" do odtwarzania podkładów...;)

To jest możliwe? Windoza nie wykryje dwóch kart jako konfliktu? Czy ten "myk" działa tylko ze zintegrowanymi dźwiękówkami?

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc :) Normalnie pomnik się koledze należy :D

Pozdrawiam radosny, bo pojawiła się nadzieja na rozwikłanie moich problemów :)
    Łukasz
  • #12 4204567
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 4204601
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Owszem, można, i to całkiem komfortowo - mam tak rozwiązany Skype (rozmowy głosowe przez wbudowaną, pozostałe dźwięki przez SB) - nie muszę latać i podpinać / wypinać słuchawek. Konflikty raczej nie powinny się pojawić (zdarzało się to przy kartach ISA, przy PCI jest współdzielenie zasobów, co sprawdza się w większości przypadków). Jedyna uwaga - trzeba ustawić odpowiednio, jaki program ma korzystać z jakiej karty - np. domyślną kartą (odtwarzanie i nagrywanie) systemu będzie SB, a tylko w konkretnym odtwarzaczu ustawiasz sobie odtwarzanie dźwięku przez zintegrowaną. Ustawianie karty domyślnej znajdziesz w Panel sterowania->Dźwięki. W razie wątpliwości pytaj.
  • #14 4205240
    loocasm
    Poziom 15  
    Dziękuję, ZeeWolf!!! :D

Zamontowałem w komputerze dodatkowo starą Audigy 2, wszystko działa jak należy!
    Aż ciężko mi ogarnąć jakie teraz rozpostarły się przede mną możliwości edycji dźwięku! Każdy program może używać innej karty dźwiękowej, mogę odtwarzać coś na Audigy, do tego grać na gitarze, sumę nagrywać na X-Fi z dołączonymi różnymi efektami w zależności od źródła dźwięku, z ustawianą tymi słodkimi suwaczkami głośnością, w niby "śmiesznym" ale jakże funkcjonalnym wirtualnym mikserze w oprogramowaniu X-Fi... Mogę nagrywać dźwięk chyba w każdym "miejscu" - przed dodaniem FX, po dodaniu, sam podkład, sumę, po prostu makabra :D

Nie wiem jak dziękować koledze - teraz już chyba nie mam ograniczeń sprzętowych, nic tylko dokonywać aktu Tworzenia Muzyki!

Że też wcześniej nie wpadłem sam na to, by podłączyć po prostu drugą dźwiękówkę... Eh, ileż myśl "to nie będzie działać" przysłania człowiekowi możliwości..

Dzięki wszystkim!!!

Z poważaniem,
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #15 4209195
    loocasm
    Poziom 15  
    Jednak nie jest tak różowo... :|

Okazuje się, że wszystko działa dobrze... kiedy komputer jest mało obciążony! Dźwięk wypływający z Audigy2 jest cały czas dobry, ale z X-Fi czasem trzeszczy! Czasem - kiedy użycie karty sieciowej (też na PCI) wzrasta. Przykład: słucham mp3 na X-Fi (obojętnie na jakim odtwarzaczu), gra sobie dobrze. Podczas odsłuchu uruchamiam np. Operę z zapisaną sesją (kilkanaście otworzonych kart) i wtem słychać trzeszczenie. Gdy Opera kończy otwieranie wszystkich kart, muzyka znów gra czysto, bez zniekształceń...

Jedyne co przychodzi mi do głowy, to słaby zasilacz... Ale czy to aby to..?

Wcześniej myślałem, że ma znaczenie kolejność, w jakiej instalowałem karty (głupie, ale z Windozą różnie wszak bywa;)), więc odinstalowałem wszystko i zainstalowałem najpierw Audigy, później X-Fi, ale dalej jest tak samo.. Więc to raczej problem sprzętowy.

Zmieniałem sloty PCI w których są karty (sieciowa i muzyczne) - też bez efektu.

W razie gdyby to było pomocne, podaję na jakim sprzęcie to się dzieje: płyta główna Epox 8RDAE, procesor Sempron 3000+, dwa dyski twarde (jeden odłączałem dla testu - nie pomogło), nagrywarka dvd i już wspomniane karty muzyczne Audigy2 i X-Fi, karta sieciowa Realteka. Zasilacz "Megabajt" ;) 350W, do tej pory spisujący się dobrze...

Dziękuję z góry za wszelką pomoc w rozwikłaniu tego dziwnego problemu
    Pozdrawiam
    Łukasz

P.S. Dla ścisłości zamieszczam nagranie trzeszczenia podczas zwiększonej aktywności karty sieciowej..
    Załączniki:
    • trzaski.mp3 (287.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4209380
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Zasilacz z całą pewnością do rewelacyjnych nie należy (według niektórych opinii Megabajty to seryjni mordercy płyt głównych :)). Trochę masz obciążenie - może faktycznie zasilacz już nie wyrabia (z resztą, wymieniając go, i tak zrobisz sobie przysługę ;)) - ale niekoniecznie. To może być spowodowane obciążeniem magistrali PCI - spróbuj do testu wyjąć ze slotów PCI wszystko, co tylko możesz. Druga sprawa - to może być wspomniane dzielenie zasobów. Sprawdź we właściwościach sterowników kart, z jakiego portu (i być może IRQ) korzystają - spróbuj ręcznie ustawić je tak, aby korzystały z innych zasobów.
    W jednym przypadku pomogło też, zdaje się, zmniejszenie (albo wyłączenie) akceleracji DirectSound.
    A propos - z jakich urządzeń korzystasz przy odtwarzaniu? DirectSound czy Windowsowych?
  • #17 4209671
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jak uzywasz sterownika ASIO sprawdź czy nie można zwiększyć opóźnienia (latency) i wypróbuj też jako urządzenie do nagrywania zintegrowanej dźwiękówki, bo słychać tu i tam, że soundblastery są do tego kiepskie. A poza tym nie dziwne, że dwie kolumbryny od Creative z przerośniętymi sterownikami potrafią tak obciążyć magistralę PCI.

Dobrą kartą do domowych multimediów a przedewszystkim nagrywania i odtwarzania jest Audiotrak Progigy 7.1:
    http://www.sirius.pl/komputery/towar_cennik_7...ar_karta_36976/Audiotrak_Prodigy_71_HiFi.html
  • #18 4211087
    loocasm
    Poziom 15  
    Dziś przeprowadziłem już chyba wszystkie pozostałe testy, a oto co stwierdza się:

Problemy z trzaskami pojawiają się tylko kiedy działa karta sieciowa. Same karty muzyczne, obciążone chyba mocno (na obu włączone wszystkie możliwe efekty, EAX, Crystalizer, korektory, itd.) nie generują trzasków przy pracy. Test polegał na odsłuchu mp3 z Audigy2 przez wejście X-Fi, dodatkowo na X-Fi leciała inna mp3, wchodził dźwięk zewnętrzny przez Auxiliary2, na wszystkie ścieżki dodane były efekty - zero trzasków! (karta sieciowa była software'owo wyłączona)

Najlepszym źródłem trzasków jest słuchanie radia internetowego, to wykorzystuje w wiadomy sposób zarówno sieciówkę i kartę muzyczną ;)
    Radia słucham na Winampie, obojętnie czy wyjście to Wave Out czy Direct Sound, trzaski są.

Pojawiają się one nawet przy jedynie "przepuszczaniu" sygnału przez X-Fi, czyli np. przelatujący z wejścia liniowego sygnał też będzie już zatrzeszczony.

Wyłączenie lub zmniejszenie akceleracji sprzętowej dla obu kart (wszystkie możliwe ustawienia tych suwaczków) nie dało żadnego efektu.

W pięciu slotach PCI płyty głównej mam "jedynie" obie karty dźwiękowe i sieciówkę, zatem wszystko to, co jest mi potrzebne...

Zasilacz... Fakt, sam wiem, że sporo osób narzeka na produkty Megabajta.. Ale dziś miernikiem przyjrzałem się napięciom i jakoś nie są dziwne.. 4,98V i 12,00V w molexie. W innej wolno zwisającej wtyczce z zasilacza było 5,13V i 3,30V. Być może zasilacz jest podatny na szybkie spadki napięć, których już mierniczkiem zaobserwować nie jestem w stanie?
    A może płyta główna nawet z lepszym zasilaczem sprawiałaby niedomagania szyny PCI? (Nie wiem, czy na płycie jest stabilizacja dla szyny PCI, czy tylko dla procesora i pamięci?)
    Póki co niestety nie mam skąd wziąć lepszego zasilacza dla testu :/ a wydawać ok. 200zł na nowy tylko po to, by się okazało, że to jednak nie zasilacza wina, też mi się nie uśmiecha ;)

Dlatego z góry dziękuję za wszelaką pomoc
    Dziękuję także bardzo serdecznie za dotychczasową!
    Pozdrawiam
    Łukasz

P.S. karta pokazana przez kolegę gacekm faktycznie wydaje się być interesująca :) Ale odkąd wiem, jakie możliwości można mieć gdy w komputerze są 2 karty, ciekawi mnie, czy ona jako druga też by nie trzeszczała... ;) Widać po kondkach, że może i nie...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywania dźwięku z efektami ASIO na karcie muzycznej Creative Fatal1ty, tak aby nagrać sygnał wejściowy z nałożonymi efektami (np. pogłos, kompresor) bez jednoczesnego nagrywania podkładu odtwarzanego na komputerze. Standardowe metody, takie jak nagrywanie z "What you hear", rejestrują również podkład, a nagrywanie bezpośrednio z wejścia line-in nie zawiera efektów ASIO, gdyż efekty są nakładane dopiero przy miksowaniu na wyjściu. Propozycje obejmowały użycie programów typu Magix Music Maker, jednak są one niewystarczające do realizacji tego celu. Profesjonalne oprogramowanie Steinberga (np. Cubase VST) oferuje większe możliwości, ale jest kosztowne i skomplikowane.

Rozwiązaniem okazało się użycie dwóch kart dźwiękowych jednocześnie – Creative X-Fi do nagrywania z efektami oraz innej (np. Audigy 2 lub karta zintegrowana) do odtwarzania podkładu, co pozwala na separację sygnałów i nagrywanie tylko sygnału z efektami. Windows pozwala na jednoczesne używanie dwóch kart, pod warunkiem odpowiedniej konfiguracji urządzeń i sterowników.

Niestety, pojawiły się problemy z trzaskami i zakłóceniami dźwięku na karcie X-Fi, szczególnie przy obciążeniu systemu i współdzieleniu magistrali PCI z kartą sieciową. Przyczyną mogą być ograniczenia zasilacza, konflikty zasobów PCI lub akceleracja sprzętowa DirectSound. Zalecane jest testowanie ustawień IRQ, wyłączanie akceleracji sprzętowej oraz zwiększanie opóźnień (latency) w sterownikach ASIO. Wskazano również, że karty Creative, choć dobre do zastosowań domowych, nie są optymalne do profesjonalnego nagrywania, a lepszym wyborem do domowego studia może być karta Audiotrak Prodigy 7.1.

Podsumowując, nagrywanie sygnału wejściowego z efektami ASIO bez podkładu na jednej karcie Creative Fatal1ty jest ograniczone przez architekturę sprzętową i oprogramowanie. Użycie dwóch kart dźwiękowych i odpowiednia konfiguracja systemu to praktyczne rozwiązanie, choć wymaga uwagi przy doborze sprzętu i ustawień systemowych, aby uniknąć zakłóceń dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA