Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cinquecento 704 z gaźnikiem AISAN

fajerski1 13 Aug 2007 09:17 8498 6
    fajerski1
    Level 11  
    Witam wszystkich fanów cieniasa.Mój problem polega na tym że spalanie w mieście wynosi 10l a w trasie 6l i to wszystko w wersji 704 z gaźnikiem aisan.Wiem napewno że wtym autku nie ma katalizatora i sondy lambda i wiem napewno że nie stać mnie na kupno katalizatora.Mam takie pytanie do użytkowników tego samochodu i ludzi którzy mają pojęcie odnośnie tego sprzętu - czy jakbym zamontował sondę lambda to spalanie zmniejszyłoby się ? W ASO mówili że te samochody z tym silnikiem tak mają a sonda lambda co najwyżej obniży spalanie o 0,5l.Zaznaczam że w orginale był i katalizator i sonda.Gaźnik jest po regeneracji ale i to nie pomogło bo spalanie jest takie same i jak i przed regeneracją.Pozdrawiam i czekam na pomysły .Załamany użytkownik bolida.
    miras-84
    Level 11  
    Witam, mialem podobny problem, mi moj cienki niewezmie wiecej niz 6,5litra po miescie a noge niemam lekka, duza role odgrywa katalizator, i to nietyczy sie tylko centkow tylko kazdego auta, zdemontowanie rowne jest wyzszemu "wiru" w baku, sadze ze jesli auto bedzie kompletne niepowinno ci spalic wiecej niz 7litrow, wszystko zalezy od wyregulowania gaznika, polecam dobry opis regulacji owego gaznika na www.centomania.pl
    MikePL1
    Level 16  
    No ale po jaką cholerę sonda lambda w samochodzie, który nie ma wtrysku. No pomyślcie trochę... Sonda bada ilość tlenu w spalinach aby sprawdzić czy dobrze dobiera mieszankę do wtryskiwaczy, a jak nie to ją koryguję. Skoro macie gaźnik to nie macie do czego sobie podłączyć sondy lambda bo nie macie komputera sterującego wtryskiem (no bo nie ma wtrysku). Ustawienie gaźnika decyduje o tym ile wam będzie palił.

A katalizator nie ma tu znaczenia bo on i tak jest na końcu układu i nie odpowiada za dobór mieszanki.
    miras-84
    Level 11  
    Poczytaj moze na temat japonskiego gaznika Asian i wtedy sie dowiesz po co jest sonda i katalizator, ten gaznik jest jak wtrysk jednopunktowy ktory jest sterowany modulem elektronicznym, starsze wersje centkow mialy gazniki mechaniczne wiec niepotrzebowaly katalizatorow ani sondy
    MikePL1
    Level 16  
    No ale skoro nie ma sondy to nie wyskakuje jakiś kod błędu, jakaś kontrolka? Komputer powinien zasygnalizować brak sygnału z sondy. A może nie?

No w każdym razie jeśli dobór mieszanki jest sterowany elektronicznie to sonda musi być...

Miras, ale jak działa ten 'gaźnik'? Skoro jest sterowany elektronicznie to nie ma co w nim regulować, a jednak mówisz o regulacji... Co się tam reguluje? Sorki za pytanie, ale nie znam się na takich bardziej starodawnych rozwiązaniach.
    miras-84
    Level 11  
    Nieznam sie w 100%na tym, ale w linku ktory dalem w zakladce manuale jest caly opis, regulacja jest na ciegnie ssania, jest od dodatkowej mieszanki itd, jest tam wszystko opisane, krok po kroku
    sokul
    Level 11  
    w tym aucie masz komputer ktory steruje gaznik, nie jest to nanoplex, ten komputer znjaduje sie w srodku w aucie posrodku kolo pedalow czarna skrzyneczka (od gazu po prawej stronie), ale mi po usunieciu katalizatora i odlaczeniu sondy nie pali weicej niz 7l gazu :)