logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony SLV-X10 - brak obrazu, dźwięk działa, napięcia na CN 511 poprawne

Towr 13 Sie 2007 12:52 1835 7
REKLAMA
  • #1 4173708
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam!

Magnetowid nie wyświetla obrazu - mam głos, a na obrazie widać tylko czasami jakieś lekkie ciemne śnieżenie i żadnej treści obrazu.

Najpierw wziąlem i przeczyścilem głowice, oczywiście nie pomogło, później zabrałem się do wymiany elektrolitów - wymieniłem tylko te, które byly widocznie wylane na wtórnej stronie. Było też klika zimnych lutow na zasilaczu, oraz na płycie góownej.

Niestety objaw nadal taki sam...
    Napięcia na złączu CN 511 następujące:

1 - 12,93V
    2 - MASA
    3 - 12,93V
    4 - MASA
    5 - -35V
    6 - 27V
    7 - -27V
    8 - 37V
    9 - 5,8V
    10 - MASA
    11 - 12V

Napięcia wydaja się być sprawne, ale nie wiem do końca.
    Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 4174624
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Na wtórnej zasilacza wymień wszystkie elki a nie tylko wylane.
  • REKLAMA
  • #3 4175950
    Towr
    Poziom 18  
    Podmieniłem wszystko i bez zmian....
  • REKLAMA
  • #4 4179095
    Towr
    Poziom 18  
    Wydaje mi się, że w tym maagnetowidzie problem jest z głowicą, a dokladniej że obraca się za szybko, ponieważ jak lekko zwolnię ją palcem to obraz się pokazuje...
  • #5 4179556
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Wymień jak są elektrolity na płytce od dysku wizyjnego pod spodem magnetowidu.
    Bo nie pamiętam jak ma ten model.
  • #6 4182946
    Towr
    Poziom 18  
    Wymieniłem 4 elektrolity na silniku głowicy 3x po 1uF i 1x 4,7uF. Nadal bez zmian... silnik obraca się z bardzo dużą szybkością... Czy może jest tam coś jeszcze, co steruje obrotami silnika?
  • #7 4183045
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Może nie dochodzą do procesora serwo impulsy z czujnika halotronowego z płytki głowic.
    Pozostaje Ci tylko jeszcze wymiana sterownika silnika głowic, wymiana elektrolitów w obrebie procka servo jak i jego sama podmiana.
    Pomierz jeszcze jego okolice bo może cos tam jest uszkodzone oraz sprawdź dokładnie płytkę ze sterownikiem głowic bo może jest tam jakaś przerwa.
  • REKLAMA
  • #8 4183073
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Towr napisał:
    Czy może jest tam coś jeszcze, co steruje obrotami silnika?

Za to pytanie temat powinien trafić do działu "Początkujący Serwisanci".
    W momencie stwierdzenia, że obroty dysku wizyjnego są za szybkie od razu należało pójść tym tropem.
    Oba napędy - DRUM i CAPSTAN pracują w układzie serworegulacji. Oznacza to, że w przypadku niewłaściwych obrotów dysku wizyjnego należy sprawdzić, czy układ SERVO otrzymuje sygnał prędkości D-FG oraz zmierzyć wartość napięcia sterującego D-Control podanego na silnik DRUM.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Sony SLV-X10 ma problem z wyświetlaniem obrazu – dźwięk działa, a na ekranie pojawia się jedynie lekkie, ciemne śnieżenie. Po wyczyszczeniu głowicy i wymianie widocznych elektrolitów na wtórnej stronie zasilacza problem nie ustąpił. Napięcia na złączu CN 511 są zgodne z normą. Wymieniono wszystkie elektrolity na wtórnej stronie zasilacza oraz na silniku głowicy (3x 1µF i 1x 4,7µF), lecz problem pozostał. Obserwacja wskazuje, że silnik głowicy obraca się zbyt szybko, a lekkie spowolnienie palcem powoduje pojawienie się obrazu. Sugeruje się sprawdzenie sygnałów serwo, w tym impulsów z czujnika halotronowego na płytce głowicy oraz sygnałów D-FG i napięcia sterującego D-Control na silniku DRUM. Zalecana jest także kontrola i ewentualna wymiana układu sterownika silnika głowicy oraz elektrolitów w obszarze procesora serwo, a także dokładne sprawdzenie płytek i połączeń pod kątem przerw i uszkodzeń.
REKLAMA