logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MT-box vs JAF do Nokii – który box wybrać do serwisu, zalety i wady obu rozwiązań

waszko 14 Sie 2007 08:23 2319 27
REKLAMA
  • #1 4176451
    waszko
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mam N-box z HWK oryginał i planuję jeszcze dokupić do Nokii jeden box, tylko nie mogę się zdecydować. Kupić Jafa czy MT-boxa, brałem też pod uwagę Uniwersalboxa, ale jakoś są one bardzo niepopularne w polsce.
    Możecie pomóc mi podjąć decyzję?
  • REKLAMA
  • #2 4176492
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    ja mam z tych trzech mtboxa i jestem z niego bardzo zadowolony, więc mogę go polecić ,wszystkie boxy do noki sa podobne więc co nie wieżmiesz będzie to uzupełnienie n-boxa
  • #3 4176495
    plociarz
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Moim zdaniem zdecydowanie mt-box pzdr
  • REKLAMA
  • #4 4176703
    msciciel2001
    Poziom 12  
    Mam mt już od jakiegoś czasu a od paru dni również jafa i gdybym miał wybierać to zdecydowanie postawiłbym na mt za jego szybkość i prostotę
  • #5 4176834
    robertos
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam MT-Boxa i naprawdę jest prosty w obsłudze,szybko działa,polecałbym właśnie jego,ale najlepiej jest posiadać oba urządzenia :)Pozdrawiam
  • #6 4176929
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Przed zakupem mozna obsługe poxa podejrzec w manualach (*.pdf):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic728799.html

Lub:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic725815.html

I wiele , wiele innych watków na forum. Smiało polecam na głowny sprzet MT-Boxa, posiłkuje sie dodatkowo UFSem z HWK , warto miec do popularnych telefonow kilka rozwiazan w serwisie.

Pozdrawiam
  • #7 4176949
    newchief
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Ja znów mam N-box+hwk i JAFa - według mnie zestaw jak najbardziej w porzo, nie zmienia to jednak faktu ze i JAF i MTbox beda bardzo dobrym uzupelnieniem UFS+HWK. :)
  • #8 4176952
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    ja pracuje na JAFie i tazke jeszcze telefonow nie zrobionych nie odesłałem, kwestia nie leży w sprzęcie moim zdaniem ale kto na ile umie sie nim poslugiwac
  • #9 4176976
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Nie boxy tworza serwis, a mądra głowa. Generalnie wymog w nokii to przynajmniej dwa urzadzenia, np ufs i mt-box, ja generalnie biore jeszcze na 3 urzadzenie jaf.
  • REKLAMA
  • #10 4177142
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    po prstu kup mt-boxa, a pozniej za jakis czas jaf-a i po problemie :)
  • #11 4177223
    JackTheNipper
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Każdy chwali swoje ja znowu uważam że JAF jest lepszy od MT. W grudniu MT znowu było ostro do przodu bo robiło jako jedyne asic11 ale teraz JAF MT zdeklasował.
  • #12 4177241
    Stokłosy
    Spec od GSM
    JackTheNipper napisał:
    Każdy chwali swoje ja znowu uważam że JAF jest lepszy od MT. W grudniu MT znowu było ostro do przodu bo robiło jako jedyne asic11 ale teraz JAF MT zdeklasował.

Napisz czym zdeklasował Jaf - Mt-boxa ?, z tym np. ze 5 pierwszych aktualizacji jafa ubijało kazda N95 jak leci. Teraz oczywiscie jest juz ok.
    A moze z tym ze nadal MT-Box jako jedyne urzadzenie robi po logach Direkt Unlok ASIC11. Czego jaf nie potrafi do dzis. Jaf , HWK tylko patchuja asic11, co zreszta wprowadził tez mt-box za free, jednak po flash simlok wraca. Direkt Unlok asic11 ma tylko GT-Server via Mt-Box...

Warto miec klilka urzadzen. Jafa warto ale najlepszy nie jest. W bb5 najlepszy jest nadal mt-box, jezeli ktos sam sobie przerabia kable i umie czytac schematy kabli - problemow nie ma z zadnym urzadzeniem.
  • #13 4177274
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    Wszyscy skupiają sie nad obsługą , mozliwościami itd ale pozostaje jeszcze jedna zasadnicza różnica której nie uwzględnił nikt . Jaf jest prawie 200 zł tańszy od MTboxa :D . Skoro możliwości podobne ....to ?
  • #14 4177279
    waszko
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Dzięki wszystkim za opinie, zdecydowałem się na MT-boxa, tym bardziej żemam już do eryków i uruchomiłem na nim oprogramowanie do nokii.
    Wygląda dobrze.
  • #15 4177292
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tanszy nie znaczy gorszy czy lepszy. Jednak to Griffin Team zapewnia najlepszy support, zapraszam do odwiedzenia nowego serwera supportu, aktualizowanego prawie codziennie. Co z tego jak bedziesz miec 200pln tansze urzadzenie ale brak najnowszych pakietow z jezykiem polskim na supporcie. I telefoniki beda chodzic do konkurencji. Warto miec obydwa uwazam. Czasy 1-ufsa w serwisie poszły do lamusa, z racji nawet na to ze ufsem nie zmienisz oprogramowania w 9300, 9300i, 9500,..... i innych...
  • #16 4177299
    Pecel
    Poziom 19  
    [quote="Stokłosy"][Napisz czym zdeklasował Jaf - Mt-boxa ?[quote]

Wszystko kwestia kabli - 7 pin i JAF deklasuje MT-boxa brakiem boot errorow itp. Co do patchowania to skoro nie trzeba za nie placic to nie rozumiem czemu ma byc to uznawane za wade. Powiem tak ani mt-box nie jest najlepszy ani jaf. Trzeba miec obydwa.
  • #17 4177317
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Co do boot errorow to przypuszczam ze Jaf ma nie mniej albo i wiecej niz MT-Box. Co do kabli temat był juz poruszany. Przy dobrze przerobionych kablach nie ma zadnych problemow - z zadnym boxem, smiem twierdzic ze dla bb5 najlepszym urzadzeniem jest mt-box - przy dobrych kablach. JaF w dct4. Warto miec oba ze wzgledu na aktualizacje oprogramowania. Raz jedno urzadzenie nadgonii i bedzie miec wiecej w obsłudze, raz drugie i zawsze jestes na Topie.

Prawda jest taka ze JAF i MT_BOX sa najlepszymi dwoma urzadzeniami do nokii na dzis. W obu trzeba przerabiac niekiedy kable w celu uzyskania komunikacji. Mniej problemow nastrecza MT-box z racji uzywania kabli od UFSa. Cos za cos jaf tanszy ale z kablami wiekszy kłopot.
  • #18 4177680
    Pecel
    Poziom 19  
    Stokłosy napisał:
    Mniej problemow nastrecza MT-box z racji uzywania kabli od UFSa. Cos za cos jaf tanszy ale z kablami wiekszy kłopot.

JAF ma mozliwosc komunikacji z bb5 na 3 sposoby: JAF box + kable 7 pin, UFS + kable 5 pin, DKU2.
  • #19 4177694
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tylko drugi sposob to chodzi po PKEYBOXIE (UFS z pkeyem) badz Pkeyu dla UFSa a nie po jaf boxie. Kabli 5 pinowych JAF Box nie obsługuje. Opisałes dwa rozne boxy a nie jeden, korzystajace tylko z jednego oprogramowania. Nikt nie kupi tych dwoch boxcow dla 3 sposobow komunikacji.

MT-Box ma dwa wystarczajace - kable od UFSa plus USB.
  • #20 4177702
    Pecel
    Poziom 19  
    Stokłosy napisał:
    Tylko drugi sposob to chodzi po PKEYBOXIE (UFS z pkeyem) badz Pkeyu dla UFSa a nie po jaf boxie. Kabli 5 pinowych JAF Box nie obsługuje.

Nie szukaj dziury w calym Czarku, lepiej sprawdz jak sobie radzi mtbox z glupim wgraniem PM jesli nie masz kredytow a jest weekend albo pozny wieczor :)
  • REKLAMA
  • #21 4177728
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Tylko ze operuje kablami najbardziej dostepnymi od UFSa - MT-Box. Nie trzeba szukac dokupowac drogich kabli JAFa. A tak komplecik z UFSem za nieduze pieniazki - bo ufsa sie opłaca kupic na same kable. I jedziesz.

Co do wgrywania PM, trzeba miec aktywne konto GT Servera - opcje dla SX4. Zgodze sie ale wystarczy 1 kredyt na koncie. Ale za to zadnych kredytow nie pobiera, przy jakiejkolwiek operacji przy pm.

Jaf to tez bardzo dobry sprzet, warto miec oba boxy.
  • #22 4178249
    GSMUnlock
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    To niech ktoś odpali na starym laptopie (Celeron 600MHz i 256RAM) JAF... i niech odpali MT-Box... Ciekawe, czy nie dostanie nerwicy czekając na reakcje JAF'a....

Dziwne bo nikt tez nie wspomniał o:
    - trialach MT-Box'a dla S-E i Alcateli
    - COM'ie wirtualnym

MT-Box ma nieco niedociągnięć np. głupieje z 6230i (NAND E i M)i nie da sie nijak tego sflashować, trza UFS'a, zmienia nazwy telefonów w INI (z np. RM-30 (6020) na RM-30 (Charlie) bardzo dziwne...)

Nie mniej jednak polecam MT-Box
  • #23 4178286
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Co do ini wystarczy uzyc z v1.33 . Co do komputerow ja uzywam 2.0ghz procek Intela core duo (dell d620) plus 2gb ramu jeszcze z niespółdzielna grafika 256mb na laptopie i jest OK. Griffin Team pisał wszedzie poczawszy od GTI ze ich produkty wymagaja dobrych komputerow.

Komplet u mnie MT-Box plus UFS z HWK daje rade. Jafa chce miec bo w nokii trzeba miec kilka rozwian.
  • #24 4178333
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    GSMUnlock napisał:
    To niech ktoś odpali na starym laptopie (Celeron 600MHz i 256RAM) JAF... i niech odpali MT-Box... Ciekawe, czy nie dostanie nerwicy czekając na reakcje JAF'a....

Dziwne bo nikt tez nie wspomniał o:
    - trialach MT-Box'a dla S-E i Alcateli
    - COM'ie wirtualnym

MT-Box ma nieco niedociągnięć np. głupieje z 6230i (NAND E i M)i nie da sie nijak tego sflashować, trza UFS'a, zmienia nazwy telefonów w INI (z np. RM-30 (6020) na RM-30 (Charlie) bardzo dziwne...)

Nie mniej jednak polecam MT-Box

Jak do Nokii to tylko MT-Box .
    Com virtualny działa bardzo dobrze (czesto wykorzystuje np przy fleszowaniu samsungów)
    Z 6230i nie ma żadnego problemu bo wystarczy tylko w scieżce dostepu do plików literkę E zmienić na M i idzie bezproblemowo.
  • #25 4178353
    Pecel
    Poziom 19  
    Fajnie tylko, ze JAF tez ma VirtualCOM, tak to wlasnie sie "porownuje" boxy majac tylko jeden z nich. A co do triali to JAF ma dodatek bez Philipsa (marny bo marny, ale darmowy i bez ograniczen).
  • #26 4205333
    Filip_f_a
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Też mnie interesuje zakup dodatkowego boxa do nokii, z tego co się dowiedziałem obsługa obu boxów jest podobna, zastanawia mnie w czym MT-BOX jest lepszy od JAF. Znajomy ma oba boxy i poleca JAFa - twierdzi, że to to samo (te same możliwości) a 200 zł w kieszeni.

Wiem za to, że MT-BOX SE nie ma sobie równych (-:
  • #27 4205448
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Filip_f_a napisał:
    Też mnie interesuje zakup dodatkowego boxa do nokii, z tego co się dowiedziałem obsługa obu boxów jest podobna, zastanawia mnie w czym MT-BOX jest lepszy od JAF. Znajomy ma oba boxy i poleca JAFa - twierdzi, że to to samo (te same możliwości) a 200 zł w kieszeni.

Chyba kolego nie czytałeś tego tematu i wielu innych.
  • #28 4205840
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Filip_f_a napisał:

Te 200pln to odrabiasz samymi trialami dla sonyericssona. Nawet wiecej masz jeszcze duzo w zapasie. Co do supportu Mt-Box nie ma sobie rownych, i jest o niebo lepszy w obsłudze nokii bb5. Warto miec oba. Jafa jednak nie brałbym pod uwage przy philipsach w ogole, bo 80% philipsow jakie miałem jaf nie obsługiwał danych wersji oprogramowania. A i tak sa to zadkie telefony co do unlok. Do phillipsow to tylko multi-box. Jaf jest dobry w nokii i niech tak pozostanie. Co do triali dla sonyericssona to korzysta on z pełnego ciagle aktualizowanego softu dla SE. Bardzo warto.
    Jednak bazowac na 1 rozwiazaniu dla nokii nie polecam.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między MT-Boxem a JAF-em jako dodatkowym boxem do serwisu telefonów Nokia, uzupełniającym posiadany N-box z HWK. Użytkownicy podkreślają, że oba urządzenia są wartościowe i często rekomendują posiadanie obu ze względu na różnice w obsłudze i aktualizacjach oprogramowania. MT-Box jest chwalony za szybkość, prostotę obsługi, wsparcie techniczne Griffin Team oraz unikalną możliwość bezpłatnego bezpośredniego odblokowania ASIC11 (Direct Unlock), czego JAF nie oferuje. JAF jest natomiast tańszy o około 200 zł i ma mniejsze problemy z boot errorami przy kablach 7-pin, choć wymaga często przeróbek kabli, które są mniej dostępne niż kable UFS używane przez MT-Box. Oba boxy obsługują komunikację z BB5, ale MT-Box korzysta z kabli UFS i USB, co ułatwia użytkowanie. Warto mieć oba urządzenia, gdyż każde z nich ma swoje zalety i wady, a ich uzupełniające funkcje zwiększają efektywność serwisu. Dodatkowo wspomniano o Uniwersalboxie, który jest mniej popularny w Polsce. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wymagań sprzętowych, triali oprogramowania oraz kompatybilności z różnymi modelami Nokii, w tym problemów z modelem 6230i. Podsumowując, MT-Box jest rekomendowany jako główne narzędzie do Nokii, a JAF jako uzupełnienie, zwłaszcza ze względu na cenę i specyficzne zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA