logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera z Duron 1300 na ECS K7S5A, Windows XP i temperatury CPU

Bedi 08 Lis 2003 17:50 1341 8
REKLAMA
  • #1 391906
    Bedi
    Poziom 13  
    Włąśnie próbuje naprawić kumplowi kompa wiesza się bez powodu w XP nawet przy rozmowie na GG a czasem podczas odpalania WIn XP
    w 98 SE jest lepiej ale tez jak puszecze film albo dlugo gada na gg to siada
    zformatowałem obie partycje z windowsami i zainstalowałem ponownie nic nie dało przyniosłem swój dysk też nic z tego
    wymieniałem kości z ramem też nic
    garta grafiki też odpoada
    jest to duron 1300 na płycie ECS K7S5A
    do nie dawna był spokuj juz prawie rok ale mówił że miał wirus nie dawno i coś zaczeło sie sypać ale niby sie go pozbył
    nie jestem pewniem zasilacze podam co wykazywał hardwer monitor w biosie po zwisie
    Vcore 1.776
    Vcc2,5V 2,480V
    Vcc3,3V 3,360V
    Vcc5 4,784V
    +12 12,480V
    SB3V 3,504V
    -12 12,131V
    SB5V 5,080V
    Vbat 3,504V
    CPUFan 3184rpm
    System temp 35
    CPUtemp 61
    tepmeratura cpu troszke mnie zdziwiła ale one potrafia chodzić stabilnie chyba do 80 stopnie dobrze mowie??
    moze ktoś podpowie procka boje sie ruszać bo ja mam Athlona XP a one są troszke kruche więc raczej ne chciał bym go sprawdzać
    moze jest jakaś inna przyczyna wieszania sie kompa??
  • REKLAMA
  • #2 391911
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    polecam sprobowac formata z parametrem "mbr", ewentualnie FDISKa
    61 masz na procku po starcie... a wiesz ze procek w czasie normalnej pracy jest wykozyst. tylko w kilku %?! jak zapuszczasz jakas gierke, czy kompresje to potrafi chodzic nawet na 100%... i jaka wtedy temp?! Moja opinia... kiepskie chlodzenie=>mozliwosc uszkodzenia procka.
    Jak masz mozliwosc to sprawdz inny. Napiecia w normie jak na "NONAMEowy zasilacz"
  • #3 391921
    Bedi
    Poziom 13  
    właś nie te 61 jest zaraz po ogladaniu filmu. Podczas ogladania zawiesil sie i odrazu wszedlem do biosu sprawdzic temp i bylo 61
  • REKLAMA
  • #4 391934
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Spec ma rację - popraw przede wszystkim chłodzenie!
  • #5 391941
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Bedi napisał:
    właś nie te 61 jest zaraz po ogladaniu filmu. Podczas ogladania zawiesil sie i odrazu wszedlem do biosu sprawdzic temp i bylo 61

No to masz zdecydowanie za duzo... ogladanie filmow to jest rybka w porownaniu z edycja, czy niektorymi grami. Zaloze sie ze nie raz (nawet bez Twojej wiedzy) bylo ponad 70*. polecam program "VCool" - w skrocie - chlodzi. (ale to tez na krotka mete, bo dziala najlepiej w przypadku gdy procek nie jest wykozystywany na max)
  • REKLAMA
  • #6 391965
    Bedi
    Poziom 13  
    jutro wioze go do serwisu bo tez temperatura CHIPSETA nie podoba mi sie radiator jest gorący a w moim kompie na tej samej płycie jest chłodny więc możliwe że płyta i porcek
  • #7 392224
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    proc do 85 powinien hulać bez problemów.....
    jak czipset jest goracy to może byc coś z płytą główną..........
  • #8 393490
    gregoryi
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Sprawdź jescze czy aby magistrala nie jest za bardzo obiążona za duża prędkość to przeważnie grzeją się chipsety na płycie głównej. Czyli ktoś kręcił nie wiedząc o skutkach. A w serwisie 3 tygodnie zgodnie z umową gwarancyjną przeleży. Tak jak pisali poprzednicy wymień cooler. znalazłem taki, że mam cały czas temp 40 C obroty to 2500 obr/min i jest rewelacyjnie cichy (wiatrak jak w zasilaczu).
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #9 395395
    Chudy III
    Poziom 12  
    Zbyt wysoka temperatura może być przyczyną wyłączania się / wieszania się. Może procesor jest podkręcony i tego to wina.

Dobrze koledzy mówią, załóż jakiś lepszy radiator a jak nie pomoże to zmniejsz częstotliwość procesora, bądź reset ustawień biosa.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Duron 1300 na płycie ECS K7S5A z systemem Windows XP zawiesza się podczas normalnej pracy, np. rozmów na GG czy odtwarzania filmów. Problem występuje również w Windows 98 SE, choć w mniejszym stopniu. Próby naprawy obejmowały formatowanie systemu, wymianę dysku i pamięci RAM, bez skutku. Pomiar temperatury CPU wskazał 61°C po zawieszeniu, co jest wyższą wartością niż oczekiwano przy takim obciążeniu, a chipset na płycie głównej jest gorący. Napięcia zasilania mieszczą się w normie, choć zasilacz jest nieznanej marki ("NONAME"). Wskazano, że temperatura procesora powinna być stabilna do około 80-85°C, ale wysoka temperatura chipsetu może wskazywać na problemy z płytą główną. Zalecane działania to poprawa chłodzenia procesora i chipsetu, wymiana radiatora, sprawdzenie magistrali pod kątem podkręcania oraz ewentualne obniżenie częstotliwości procesora lub reset BIOS-u. Program "VCool" może pomóc w krótkoterminowym obniżeniu temperatury CPU, jednak nie zastąpi fizycznego chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA