logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w głośnikach i słuchawkach Realtek AC97 Audio przy obciążeniu systemu

Cumle 15 Sie 2007 10:20 1914 4
REKLAMA
  • #1 4179733
    Cumle
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum.

Mam następujący problem.

Na wstępie dodam tylko, że jestem delikatnie mówiąć amatorem w poniższym temacie tak więc proszę bez śmiechu.

Oto w kolumnach oraz słuchawkach podłączonych do komputera słychać trzaski lub tzw. szum zakłucający wszystko inne. Dzieje się tak podczas odtwarzania muzyki z dysku twardego, efekt szczególnie się nasila gdy w tym samym czasie odpalam/zamykam inną aplikację (np. skypa), powstaje efekt jakby dodatkowe obciążenie procesora/komputera generowały dodatkowe zakłócenia.

Zakłócenia słychać równolegle w słuchawkach i głośnikach.

Wg mnie to pewnie połączenie gniazda wtyczek (słuchawki/głośniki) z płytą główną nie posiada chyba styku (może gdzieś lut lekko puścił ?).

Moja karta dzwiękowa to Realtek AC97 Audio.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4179746
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    A więc zintegrowana. Jeśli kolega ma taką możliwość to niech zamontuje kartę dźwiękową na PCI i zobaczy czy jest poprawa. Po zamontowaniu karty na PCI należy wyłączyć w BIOS'ie kartę zintegrowaną.
  • REKLAMA
  • #3 4179777
    Cumle
    Poziom 10  
    Dodatkow chciałem jeszcze dodać, że cała ta sytułacja nie powstała z dnia na dzień tylko jeśli mozna tak powiedzieć, wzrastała przez ostatnie powiedzmy pół roku, aż do momentu gdy stała się nieznośna tj. dzisiaj.

Jeśli chodzi o kratę to spróbuję tak zrobić, jednak dopiero w przyszłym tygodniu :-(

Czy ktoś ma może jeszcze jakieś sugestie ?
  • REKLAMA
  • #4 4179786
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Karty zintegrowane tak mają, czasami. Jak kolega się może domyśla układ dźwiękowy znajduje się na płycie głównej więc tego raczej napewno się nie przeskoczy. Może kolega spróbować wyczyścić gniazda jack.

Może kolega odinstalować i zainstalować ponownie sterowniki. Może to coś da.
  • #5 6256165
    Cumle
    Poziom 10  
    Masę czasu upłynęło i dopiero dzisiaj zobaczyłem, że nie poinformowałem o wynikach moich działań.

Tak więc zamontowałem kartę dźwiękową na PCI wyłączyłem w BIOS'ie kartę zintegrowaną i wszystko śmiga na 100%.

Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za zwłokę :-)
REKLAMA