logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kondensatora 1-2 F z niebieskim wyświetlaczem do 250 zł - co polecacie?

tony_tr 15 Sie 2007 12:28 2391 21
  • #1 4180172
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Witam serdecznie. Interesuje mnie kondensator 1-2 F I cena do 250 zł. Prosze mnie nie zlinczowac że podaje linki ale nieraz jest bez nich cieżko, zainteresowałem sie czyms takim:

Jest w tej cenie coś lepszego i czy on ma rzeczywiście ten 1F ?? Interesuje mnie kondensator jedynie z niebieskim wyświetlaczem no i jakimś fajnym wyglądzie(ale bez przesady bo nie to najważniejsze) Chyba ze cos innego mi doradzicie, może ktoś z was sprzedaje?
  • Pomocny post
    #2 4180296
    miki87
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    tez zauważyłem ze ten sprzedawca ma bardzo tanie kondy. Moze dołoż grosza i tego kup :
  • Pomocny post
    #3 4180583
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Kiedyś ktoś na forum zamieszczał testy kondów i dietz był najbliżej podawanej wartości ,dietz jest szanowaną marką i można jej śmiało zaufać.
  • Pomocny post
    #5 4182199
    Mart15
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A na pewno potrzebujesz kondensator ?
    Podaj do czego go potrzebujesz, jaki wzmacniacz masz (moc RMS) i jakie kable posiadasz. Bo jeżeli ci przygasa przy pełnej mocy to może wina kabli (za cienkie). Kondensator stosuje się przy dużych mocach. Jeżeli masz klasycznego 4 kanałowaca o mocy np. 4x60 RMS to kondka nie potrzebujesz, szkoda kasy. Dobre kable są ważniejsze. Oblicz sobie pobór prądu.
  • #6 4183855
    miki87
    Poziom 20  
    Mart15 napisał:
    Kondensator stosuje się przy dużych mocach.

..duże moce to pojęcie względne.
    Fakt, masz racje Po 1. dobra instalacja, dobry akumulator. Ale kondensator w zapasie zawsze nie zaszkodzi. Myślę, że bardziej chodzi o szybkość oddawania dużego prądu. Czemu właśnie ma służyć kondensator. Po 2 zawsze wzbogaci zabudowę;)
  • #7 4183949
    tony_tr
    Poziom 22  
    No więc są jakieś propozycje:)?
  • #8 4184036
    miki87
    Poziom 20  
    ten co podałeś będzie odpowiedni. dodatkowo ma amperomierz.. ;) niebieskie podświetlanie, ładny wygląd. I dietz to przecież nie taka zła firma. Myślę, że powinni jeszcze zejść z ceny
  • #9 4185503
    Mart15
    Poziom 13  
    jeżeli kondensator ma służyć jako wzbogacenie instalacja o element dekoracyjny, to polecam, efekt jest fajny. Ja jednak wole słuchać muzyki niż ją "oglądać", więc wolałbym tą kasę przeznaczyć na lepszej klasy głośniki, wzmacniacz, czy kable. W końcu ma to służyć dla właściciela i do niego należy wybór. A tak w ogóle to firma dietz to dobra firma i kondensator ten będzie ładnie się prezentował w instalacji.
  • #10 4185534
    tony_tr
    Poziom 22  
    No dobra to nie obijając w bawełne... W mojej instalacji jest pewien mankament:)
    Otóż mam Wzmacniacz Crunch GP 1600.1 (około 1000rms 1 ohm) I Głośnik Rainbow Hammer 12 (400 rms) Głośnik skonfigurowany na 1 ohm więc zostaje duży zapas mocy. Teraz odnośnie instalacji mam założone kable (pozostałość po Carpowerze hpb-602, potem był jeszcze 1502... Ehh zaczynało sie od takich rzeczy:)) są to kable 10 mm^ :D Przy wyłączonym silniku nie ma mowy o glosnym słuchaniu ponieważ wyswietlacz na wzmacniaczu praktycznie przygasa.... Przy włączonym tez są spadki... I teraz pytanie co lepiej kupić wieksze kable czy kondensator :)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 4185596
    RT^
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pytanie inne, jakie auto, rok oraz ile amper ma twoj alternator? :)
  • #12 4185625
    tony_tr
    Poziom 22  
    Akumulator niedawno wymieniany 45 ah, auto to Renault Clio II 98r :) A alternator hmm pewnie tyle co w innych autach.
  • #13 4185824
    miki87
    Poziom 20  
    Mart15 napisał:
    jeżeli kondensator ma służyć jako wzbogacenie instalacja o element dekoracyjny, to polecam, efekt jest fajny. Ja jednak wole słuchać muzyki niż ją "oglądać", więc wolałbym tą kasę przeznaczyć na lepszej klasy głośniki, wzmacniacz, czy kable. W końcu ma to służyć dla właściciela i do niego należy wybór. A tak w ogóle to firma dietz to dobra firma i kondensator ten będzie ładnie się prezentował w instalacji.

rozumiem, ale kolega napisał:
    Cytat:
    Witam serdecznie. Interesuje mnie kondensator 1-2 F I cena do 250 zł
    i pokazał jaki chce kupić kondensator. Powtórzył się kolejnym postem, czy to będzie dobry wybór, a ja wypowiedziałem się w tym kierunku. Walory wizualne , zauważ umieściłem na samym końcu.
  • #14 4185919
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    Generalnei jesli masz kableki 10mm2 i wzmacniacz ok 1kw to kondensator ci niewiele pomoze.Moja rada jest taka odpusc sobie narazie konensator a spraw sobie konkretne kable,zalecal bym 30mm2.Majac juz solidne podstawy jesli chodzi o zasilanie bedzie mozna myslec o kondensatorze.
  • #15 4186254
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    tony_tr napisał:
    ...45 ah...

A może wpierw zobaczyć najsłabsze ogniwo :?:
  • #16 4187345
    dbmax
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    najlepszym i tanim sposobem jest założenie drugiego akumulatora z tyłu przy wzmacniaczu chociaż 30Ah i dopiero od niego do wzmacniacza dać przewody po 25kw oczywiście w miarę krótkie
    przy tym rozwiązaniu należy pamiętać o bezpiecznikach z przodu i z tyłu samochodu
    ten sposób rzadko jest stosowany chociaż ma wiele zalet

innym rozwiązaniem jest wymiana przedniego akumulatora na większy, montaż kabli min. 25kw. do tego kondensator 1 a najlepiej 2 Farady
    chyba różnicy wydatków nie musze przedstawiać
    dodam jeszcze że na zawody zakładam po dwa takie wzmacniacze, to wiem ile prądu potrzebują
  • #17 4188143
    olo_306
    Poziom 11  
    W jaki sposób podłącza się ten akumulator? tak samo jak kondensator? tj +/- z pierwszego akumulatora ?
  • #18 4188164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #19 4188330
    dbmax
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    drugi akumulator podłącza się równolegle czyli tak jak kondensator
    co do alternatora to życie samo pokarze czy wystarcza czy nie, jeśli będzie dobry akumulator to standart powinien wystarczyć
  • Pomocny post
    #20 4188445
    renegatt
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    I to też zależy od auta bo jedne mają standardowo mocne alternatory a inne bez gadzetów elektrycznych i małym silniku przeciętne.
  • Pomocny post
    #21 4188682
    Mart15
    Poziom 13  
    miki87 , ja dobrze rozumiem pytanie, lecz staram się rozwiązać problem kompleksowo, bo jak widzisz gość ma wzmacniacz który potrzebuje trochę amperów, a przy tym ma cienkie kable, więc problem jest i trzeba mu pomóc, dlatego staram się dążyć w każdym kierunku a nie tylko z "klapkami na oczach" odpowiedzieć lakonicznie na pytanie. Nie oto chodzi, jak widać chłopak dopiero zaczyna zabawę na dużych mocach i trzeba go uświadomić.
    Pytanie do tony_tr jakie bezpieczniki znajdują się na wzmacniaczu (jakiej mocy)
    Pozdrawiam wszystkich
  • Pomocny post
    #22 4188761
    renegatt
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    Mart15 koledzy powyżej odpisali konkretnie co trzeba zrobić i myślę, że nikt tu nie ma klapek na oczach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kondensatora samochodowego o pojemności 1-2 F z niebieskim wyświetlaczem w cenie do 250 zł. Polecano kondensator marki Dietz, uznawany za wiarygodny i zbliżony do deklarowanej pojemności, z atrakcyjnym wyglądem i amperomierzem. Wskazano jednak, że przy wzmacniaczu o mocy około 1000 W RMS i kablach 10 mm² kondensator może nie przynieść oczekiwanej poprawy. Zalecano najpierw wymianę przewodów zasilających na grubsze (np. 30 mm²) lub dodanie drugiego akumulatora podłączonego równolegle, co jest skuteczniejszym rozwiązaniem dla stabilizacji napięcia i zasilania wzmacniacza. Podkreślono, że kondensator jest bardziej przydatny przy bardzo dużych mocach i szybkim oddawaniu prądu, a jego efekt wizualny może być dodatkowym atutem. Wskazano także na konieczność uwzględnienia parametrów alternatora i bezpieczników w instalacji. Ogólnie rekomendowano kompleksowe podejście do instalacji zasilania, zaczynając od solidnych kabli i akumulatora, a dopiero potem rozważając kondensator.
REKLAMA