logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa darmowe dzwonienie przez VoIP, np. Voipcheap? Protokół, umowy, urządzenia?

Demano 15 Sie 2007 14:32 5201 8
REKLAMA
  • #1 4180598
    Demano
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam nadzieje że swój post umiesciłem w odpowiednim dziale ;).. Otoż od pewnego czasu zaczałem sie zastanawiać nad funkcjonowaniem czegoś takiego jak VOIP. Obecnie są strony internetowe i zamieszczone na nich programy, które umożliwiają dzwonienie za darmo , ale np z limitami do minut np na tydzień. umożliwiają one również dzwonienie na komórki... A ja mam następujące pytanie : jak to działa ? jak to jest że jest to wogole możliwe za darmo ? taka stronka np http://www.voipcheap.com/ , rejestruje sie i gadam ze stacjonarnymi numerami za darmo. Z jakich protokołów albo urządzeń to korzysta , zeby połączyć się z telefonem ktory fizycznie mam w domu ??? są jakieś umowy miedzy operatorami czy występują jakieś bugi z ktorych takie strony korzystają ? Prosze o zaspokojenie mojej ciekawości ;-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4180868
    Demano
    Poziom 11  
    Tam juz byłem. Są to takie ogólne wiadomości , a mi chodzi o konkretną zasade działania , jakiś nie wiem dokładny schemat , czy też strukture jak co ze sobą sie komunikuje :)... dlaczego jest np tak a nie inaczej , moze adres jakiejś strony www na ktorej bylo by to dobrze opisane i wytlumaczone... i odpowiedź na moje pytanie : dlaczego niektore strony umozliwiają dzwonienie za darmo a inne nie... ?
  • #4 4180876
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Odp: Darmowe i płatne połączenia to to samo, tylko, że autorzy płatnych witryn są średnio uczciwi i pobierają forsę za usługi.:D
    Np. rozbudowana aplikacja jak skype, gdybyś był jej twórcą nie chciał byś 'drobnej pomocy finansowej' :D
  • #5 4182146
    Demano
    Poziom 11  
    to skad na rynku tyle operatorow internetowych ? nie wirze zeby kazdy "wymyslal" po kolei wszystko ...:>?
  • REKLAMA
  • #6 4182916
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Wszyscy korzystają z tej samej technologi, różnią się tylko tym, ile czasu włożyli w dopracowanie interfejsu :D.
  • REKLAMA
  • #8 4184041
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Nie ma nic za darmo. O ile po necie serfujesz w ramach jakiejś opłaty abonamentowej , to dzwonić niestety możesz przeważnie za jakieś pieniądze.
    Na stronki -serwery o których wspomniałeś dostajesz się za darmo lecz z tegoż serwera musi być punkt styku (jakiś interface) z operatorem publicznym-stacjonarnym, a dalej umowa między nimi na przekazywanie sobie połączeń. W ramach promocji, reklamy znajdującej się na stronie w ograniczonym zakresie będziesz mógł się łączyć z numerami stacjonarnymi ale po jakimś czasie darmowe dzwonienie się skończy.

Pozdrawiam
  • #9 4184762
    Demano
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za chociaż częściowe zaspokojenie mojej ciekawości :) o reszte popytam chyba wujka Googla :) a powiem jeszcze jedną rzecz . korzystam jeszcze z czegoś takiego https://www.truphone.com/
    tam to już wogole masakra jest , mam nokie e61i skonfigurowalem ją tak jak to opisane na stronie + router Wlan w domu i dzisiaj rozmawiałem 40 minut z dziewczyną ktora w angli jest. A co lepsze , na tej stronce nie ma banerow reklamowych nic... Jakaś instytucja charytatywna czy jak ? bo niby do konca roku na stacjonarne za darmo jest bez limitu minut....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Darmowe dzwonienie przez VoIP, takie jak oferowane przez serwisy typu Voipcheap, opiera się na technologii przesyłania głosu przez internet z wykorzystaniem protokołów VoIP. Połączenia są realizowane przez serwery VoIP, które łączą się z tradycyjnymi sieciami telefonicznymi za pomocą specjalnych interfejsów i umów między operatorami telekomunikacyjnymi. Darmowość takich usług często wynika z promocji, ograniczeń czasowych lub limitów minut, a także z finansowania przez reklamy lub działania marketingowe. Technicznie VoIP korzysta z protokołów takich jak SIP lub H.323 do sygnalizacji i przesyłania danych głosowych. Urządzenia wykorzystywane do VoIP to komputery z odpowiednim oprogramowaniem, telefony IP lub telefony komórkowe skonfigurowane do pracy z VoIP, często przez routery WLAN. Przykładem jest konfiguracja telefonu Nokia E61i z usługą Truphone, która oferuje darmowe połączenia na określony czas bez reklam. Różnice między operatorami VoIP wynikają głównie z jakości interfejsów i zakresu oferowanych usług, a nie z samej technologii, która jest standardowa i powszechnie stosowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA