logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja dyskietek nie czyta - jak naprawić po włożeniu brudnej dyskietki?

hutnik 09 Lis 2003 08:54 4066 10
  • #1 392397
    hutnik
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Uszkodziła się stacja prawdopodobnie od włozenia brudnej dyskietki nie czyta mi dyskietek wywala komunikat ze system nie moze szczytac z okreslonego urzadzenia podmieniłem inną i jest o.k.
    Czy można naprawic ja i ewentualnie co się mogło stać ,stację czysciłem ale nie pomogło proszę o poradę.
  • #3 392424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 392428
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Wystarczy kupić w sklepie z akcesoriami komputerowymi dyskietkę czyszczącą. Jest to prawie normalna dyskietka, ale zamiast nośnika ma krążek czyszczący. Trzeba nasączyć preparatem do czyszczenia głowic video, wsadzić w napęd i kilkukrotnie próbować odczytać. Powinno pomóc.
  • #5 392433
    hutnik
    Poziom 19  
    Czysciłem głowice i nie pomagało a napedy nie są zatarte.
  • #6 393812
    hutnik
    Poziom 19  
    Uszkodzona jest głowica stacja do wyrzucenia.
  • #7 393829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 394503
    DJ Kiler
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Najlepiej to kup jakąś sprawną używaną za kilka-kilkanaście złotych(niewiem po ile chodzą). Będzie prościej niż naprawa starej
  • #9 395019
    hutnik
    Poziom 19  
    A gdzie ta zworke zrobic ???
  • #10 395031
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Masz rozkalibrowane glowice w stacji lub uszkodzona górna glowice i o ile nie myle sie co do uszkodzenia bo moze byc poprostu zanieczyszczone glowice to przy tych pierwszych przypadkach nie dasz sobie napewno rady.Więc posluchaj kolegów za niewielkie pieniadze używana stacje gdzies dostaniesz.
  • #11 395246
    hutnik
    Poziom 19  
    Dzieki głowice czysciłem ale nie pomogło mam juz inna stacje dziekuje za porady i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z napędem dyskietek pojawił się po włożeniu brudnej dyskietki, co spowodowało komunikat o niemożności odczytu z urządzenia. Możliwe przyczyny to zarysowanie lub uszkodzenie głowicy odczytującej, zanieczyszczenie lub uszkodzenie mechanizmu obracającego dyskietkę. Czyszczenie głowicy denaturatem oraz użycie dyskietki czyszczącej nasączonej preparatem do głowic video może pomóc, jednak w przypadku uszkodzenia mechanicznego napęd może być nie do naprawy. Sprawdzenie możliwości formatowania dyskietek w różnych formatach (1.44 MB i 720 KB) może wskazać na uszkodzenie czujnika formatu, które można obejść przez wykonanie zworki. W praktyce naprawa jest trudna, a rekomendowane jest zakupienie używanego, sprawnego napędu dyskietek za niewielką kwotę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA