logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Nbox do dwóch TV w różnych pokojach? Jaki przewód użyć?

bossini 16 Sie 2007 10:40 2377 9
REKLAMA
  • #1 4182990
    bossini
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Koledzy,

W związku z wykańczeniem mieszkania i prowadzeniem wszelakich instalacji ułatwiajacych życie, mam pytanie jaki przewód poprowadzić, aby z tunera nboxa wysłac obraz na jescze jedno tv w drugim pokoju?
    Czy uda sie to kablem antenowym?

Pozdrawiam,

Piotr
  • REKLAMA
  • #2 4183070
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    uda się, ale będziesz miał na obu TV ten sam program z N.
    Z reguły tunery dla szarych użytkowników nie mają podwójnej głowicy. Znaczy się zdublowanej. Zdublowana głowica wymaga puszczenia dodatkowych przewodów do dodatkowych konwerterów. Z resztą nigdy się nie spotkałem z takim tunerem ;)
    Ze "standardową" cyfrową można by sobie poradzić stosując dwa tunery oraz serwer karty dostępowej, ale jak jest z N'ką to nie mam pojęcia
  • #3 4183082
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Dokładnie jest tak jak mówi kolega wyżej, przełączając w pokoju 1 na TVN w pokoju 2 osoba będzie musiała zrezygnować z M Jak Miłość na rzecz W11 na TVN-ie więc troche słabe rozwiązanie ale innego niema niestety.
  • REKLAMA
  • #4 4183092
    bossini
    Poziom 10  
    Ale jakieś rozwiązanie to jest :)

Czyli normalnie puscić ekranowany kabel antenowy w ścianie i nie będzie problemu aby podłączyć normalny tv w sypialni z tunerem w salonie, przy załaozeniu, że w salonie i sypialni bedzie ten samprogram oglądany (jeden w HD, drugi w zwykłym trybie)?
  • #5 4183766
    mariuz
    Poziom 31  
    Nie mam pewności, czy na pewno tuner obsłuży jednocześnie wyjście hdmi i antenowe, ale i tak musisz ten kabel puścić żeby mieć zwyczjną telewizję na obu tv, więc problemu nie widzę :P
  • REKLAMA
  • #7 4183891
    bossini
    Poziom 10  
    Dzwoniłem na infolinię NTV i niestety dowiedziałem się, że tuner nie może obsłuzyc 2 odbiorników....... :(
    Nawet jesli na jedym byloby HD, a na drugim zwykłe....

Chyba poczekam na HD w kablówce
  • #8 4185066
    mariuz
    Poziom 31  
    bo zrozumieli, ze chce3sz dwa kanały. Mi dalej się wydaje, ze możliwe
  • REKLAMA
  • #9 4188174
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    to niemozliwe.........kablem antenowym tak nie rozwiazesz sprawy poniewaz n-box nie posiada modulatora. Do tv mozna go podłączyc kablem EURO,HDMI lub Component. jesli masz podłączony tv przez EURO gniazda HDMI I Component sa nieaktywne. chyba ze masz dwa LCD lub plazmy:-) wtedy mozesz jeden podlaczyc przez HDMI a drugi po componencie ale i tak na obu bedziesz ogladac to samo.
  • #10 4188402
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Można dokupić modulator zewnętrzny i puścić sygnał przewodem antenowym co nie zmienia faktu że oglądać będzie można ten kanał na obydwu OTV.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie tunera Nbox do dwóch telewizorów w różnych pokojach jest możliwe, jednak z ograniczeniami. Standardowy tuner Nbox nie posiada podwójnej głowicy, co oznacza, że na obu telewizorach można oglądać tylko ten sam program jednocześnie. Przesył sygnału można zrealizować kablem antenowym (ekranowanym), rozgałęziając sygnał na dwa odbiorniki, ale tuner nie obsługuje jednoczesnego wyjścia HDMI i antenowego dla różnych kanałów. Alternatywnie można użyć dwóch tunerów lub serwera karty dostępowej, jednak w przypadku Nboxa nie jest to standardowe rozwiązanie. Nbox nie posiada wbudowanego modulatora, więc do przesłania sygnału antenowego na drugi telewizor potrzebny byłby zewnętrzny modulator, przy czym nadal oba telewizory będą odbierać ten sam kanał. Podłączenie przez złącza EURO, HDMI lub Component jest możliwe, ale aktywne jest tylko jedno wyjście w danym momencie. W praktyce, aby mieć niezależne kanały na dwóch telewizorach, konieczne jest posiadanie dwóch tunerów lub oczekiwanie na ofertę HD w kablówce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA