logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 106 wspomaganie kierownicy nagle przestalo dzialac

wolf103 16 Sie 2007 18:49 7113 6
REKLAMA
  • #1 4184445
    wolf103
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie poprostu po przejechaniu 20metrow przestalo dzialac wspomaganie sprawdzilem bezpiecznik jest ok.
    Model mojego Peugeota 106 to diesel 1.5 rocznik 96"
    Nie wiem co moglo sie zepsuc i jak mam szukac usterke, za wszelkie info doswiadczonych fachowcow z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 4184545
    marekfiesta
    Poziom 19  
    Ocena: 320
    a sprawdziłeś na komputerze co wyskakuje jaki błąd może silniczek się skończył a bezpiecznik niekoniecznie musi byc spalony pali się przy zwarciu . ja bym sprawdził na kompie żeby duzo nie rozbierać bo poco.
  • REKLAMA
  • #3 4185353
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Tam jest elektryczne wspomaganie kierownicy??????
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4186022
    tytan58
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    Przeważnie uszkodzeniu ulega szary przekaźnik który znajduje się w komoże silnika z lewej strony.
  • #5 5305718
    wolf103
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tytan58 dzieki za fachowa porade faktycznie to byl przekaznik szary ten co odpowiada za wspomaganie jednak jego lokalizacja byla dosc dziwna a mianowicie byl zamontowany pod akumulatorem, po jego wymianie wszystko wrocilo do normy.
    Ps ma ktos moze manuala, instrukcje do nowej 106 tzn po lifftingu?
  • REKLAMA
  • #6 8047920
    Przemek2912
    Poziom 2  
    Potrzebuję pomocy
    Mam Peugeota 106 w którym zamontowałem wspomaganie kierownicy z innego Peugeota rocznik 93-94 z mechaniczna pompą z której do przekładni kierownicy idzie ciśnieniowy wężyk który się uszkodził. Potrzebuję taki wężyk ale nikt nie jest w stanie takiego znaleźć. Nie znam też nr nadwozia z poprzedniego samochodu gdzie było wymontowane wspomaganie. Może ktoś zna nr indeksu takiego wężyka lub gdzie można dostać taki wężyk.
    Jestem ze śląska. Z góry dziękuję za pomoc.
  • #7 8047966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeocie 106 diesel 1.5 z 1996 roku nagle przestało działać wspomaganie kierownicy po przejechaniu krótkiego dystansu. Bezpiecznik został sprawdzony i jest sprawny. Zalecane jest podłączenie samochodu do komputera diagnostycznego w celu wykrycia ewentualnych błędów, ponieważ silniczek wspomagania mógł ulec uszkodzeniu. Najczęstszą przyczyną awarii jest uszkodzenie szarego przekaźnika odpowiedzialnego za wspomaganie, który znajduje się w komorze silnika, często pod akumulatorem. Po wymianie tego przekaźnika wspomaganie wraca do normy. W dyskusji pojawiła się także kwestia wymiany ciśnieniowego wężyka do mechanicznej pompy wspomagania z Peugeota 106 rocznik 93-94, jednak znalezienie odpowiedniego elementu jest trudne. Podano również numery katalogowe części dla silników benzynowych i diesla, które mogą pomóc w identyfikacji właściwych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA