logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CZ21K22T /KS1A - brak odbioru, uszkodzenie TDA9351 po burzy?

maryann 17 Sie 2007 09:22 2212 7
REKLAMA
  • #1 4186198
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Przeszedł piorun od głowicy do sieci, odpadło kilka mas.
    Po załataniu niby się włącza, jest (niekompletne w kolory) OSD i ciemne tło, czasem z przebijającym śniegiem. Nie przełącza się na AV(ani z pilota, ani przez scart)- czy to dowód padnięcia TDA9351? Ogólnie sytuacja beznadziejna, ale wolę zapytać kogoś bardziej doświadczonego, jakie są szanse...
    Zasilacz KA7632 przywierał +5.1V; po jego odłączeniu mam na ścieżce prawie 7V...; zwarta zenerka na +5V przy głowicy...
  • REKLAMA
  • #2 4186205
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Jak klientowi to bym odpuścił nawet jesli uda ci sie naprawic to po takim spustoszeniu , po czasie beda odpadac scalaki z I2C i bedzie wracał do warsztatu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4186920
    maryann
    Poziom 37  
    Ciekawe, mnie też raz wyskoczyło logowanie ale odświeżyłem i już za każym razem wchodzi. Podałem link do całej płyty; ale jak mi odpisano już ich nie mają.
    A może gdzie indziej mają płyty?
  • #7 4189137
    maryann
    Poziom 37  
    Tak, a to co na zdjęciu nawet bez klawiatury. W desperacji myślę i tą płytę bym upchnął.
  • #8 4189772
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Ale to całkiem inne menu będzie, i pilot także więc niewiem. Tam miejsce na klawisze jest ale to napewno niejest KS1A ponieważ widać że w niej na zdjęciu siedzi pion inny niż LA7840, tamten jest w TO220 bodajże LA78040 czyli to co TDA8172....ja bym się niepchał w to bo nie warto patrząc na ten TV.....to żadna rewelacja no chyba że koniecznie klient chce mieć TV Samsung...Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po uderzeniu pioruna w telewizor Samsung CZ21K22T/KS1A doszło do uszkodzenia układu TDA9351, co objawia się brakiem przełączania na wejście AV, niepełnym wyświetlaniem OSD oraz ciemnym tłem z zakłóceniami. Zasilacz KA7632 wykazuje napięcie +5,1 V, a po jego odłączeniu na ścieżce pojawia się około 7 V, co wskazuje na zwarcie zenerki przy głowicy. Próby naprawy są ryzykowne ze względu na możliwe dalsze uszkodzenia scalaków I2C. Dostępność oryginalnych płyt głównych KS1A jest ograniczona, a zamienniki z innych chassis (np. CW21M163 z S16A) różnią się konstrukcją, układem klawiatury i pilotem, co może powodować problemy z kompatybilnością i menu. Wymiana płyty na inną niż oryginalna jest zatem niezalecana ze względu na różnice techniczne i niską wartość serwisową urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA