logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć indukcyjność anteny na niskie pasma fal?

Pisaller 17 Sie 2007 12:42 2489 2
REKLAMA
  • #1 4186739
    Pisaller
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich

Chciałbym zbudować antene (jakąś tam) na niskie pasma, gdzie fale siegają kilkudziesieciu metrów lub setek metrów. Chciałbym to zrobić sam, nie z jakis tam schematów z internetu czy książek. Problem w tym, że nie wiem jak obliczyć indukcyjność która wydłużyłaby elektrycznie moją antenę. Czy zechciałby się ktoś podzielić wiedzą?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4186988
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Kiedyś "bawiłem się" antenami CB, chodziło o wzglednie krótkie "baty", mogę Ci zasugerować sposób postępowania:
    - pierwsze przybliżenie: bierzesz drut o długości np. >1/2 fali i nawijasz go na jakimś rdzeniu dielektrycznym (włókno szklane + epoksyd). Podłączasz do nadajnika przez SWR-meter i obserwujesz wskazania, jeżeli niższy SWR jest w dolnej części pasma, to drut możesz przycinac po kawałku, sprawdzając SWR, aż minimum będzie na środku pasma (dla CB to było dość łatwe, bo pasmo to 400kHz), jeżeli niższy SWR był "w górze", to należy dowinąć trochę drutu;
    - bierzesz drut o innej długości, np. 5/8 fali i robisz te same operacje;
    - bierzesz drut o jakiejkolwiek długosci i między wyjście nadajnika (lub kabel) a antenę dajesz cewki o różnej indukcyjnosci, obserwując SWR.

Na SWR ma wpływ nie tylko fizyczna długość anteny, ale też otoczenie anteny w odległości mniejszej, niż długość fali, więc rezultaty otrzymane "na stole" mogą się nie pokrywać z własnościami tej samej anteny na dachu.
  • #3 4187696
    hawranek10
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam. Obwody LC stroi sie na GDO. Dla blizszego zapoznania sie z cewka i kondensatorem moga byc obliczenia. Pozniej miernik i nawijanie cewek plus dodawanie kondensatora i mamy wszystko gotowe. Reszta to dodatki i praktyka. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • obliczenie rezonansu.zip (28.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA