logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta Soyo SY-6BA+ III nie można uaktualnić biosu.

adamo79 09 Lis 2003 15:13 1888 7
REKLAMA
  • #1 392823
    adamo79
    Poziom 11  
    Mam taki problem. Chciałem uaktualnić bios w płycie Soyo SY-6BA+ III , ale Awdflash podczas aktualizacji wypisuje komunikat "Nieznany typ flasha" i kończy pracę. Jak próbowałem zrobić kobię biosu do pliku to wykonuje to, ale po otwarciu tego pliku są w nim same kropki a później same gwiazdki. Chcę auktualnić jej bios bo kupiłem nowy dysk twardy i jak narazie bios go nie widzi. Mam kontroler Raid 133, ale on też nie pomógł, dysk jest niedostępny.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 392849
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    ech, plyty Soyo i bios, znam to..

czy przy starcie, zaraz przed ladowaniem systemu
    nic nie wypisuje (Unknown flash type) ?

ostatni bios na stronie Soyo (oraz prog. awdflash.exe):
    BIOS Revision: BA+ III_2BA6

http://www.soyo.com.tw/downloads/selectresult...e=&col1=Motherboard&col2=75&col3=BIOS+Upgrade

mozna sie jeszcze posluzyc programem UniFlash:

http://www.pppr.sk/rainbow/programs.html#UniFlash

(obsluguje sporo kostek, potrafi "na siłę" - opcja -force), jednak
    najpierw sprawdz czy nie masz uwalonego flasha.
  • REKLAMA
  • #3 392879
    adamo79
    Poziom 11  
    przy starcie systemu jest wszystko ok, wypisuje aktualną wersje biosu
  • #4 392887
    WojtasJD
    Poziom 43  
    to posluz sie UniFlashem pod czystym DOSem (przedtem poczytaj
    troche manuala bo programik ma sporo opcji).
    Zobacz czy wykryje kosc, ewentualnie nim sprobuj zrobic update
  • REKLAMA
  • #5 392935
    VIRUS
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mialem podobny problem, plyta chodzila normalnie, ale flashowac sie nie dalo - okazalo sie ze winny byl elektrolit w poblizu tego flasha. Przy uszkodzonym kondziolku widac na oscyloskopie straszne smieci w zasilaniu.
  • #6 393209
    adamo79
    Poziom 11  
    Użylem Uniflasha i on potrafił z fleszować, ale wszystkie biosy jakie ściągnełem ze strony producenta okazały się nie dobre. Za każdym razem nie pasowały sumy kontrolne. Bios przyjmuje jedynie backup'a którego zrobiłem na początku.
  • REKLAMA
  • #7 393254
    WojtasJD
    Poziom 43  
    czy aby napewno to jest SY-6BA+ III ?
    (dziwne, zeby tylko swoj backup przyjmowal jesli to jest TA plyta)

zobacz oznaczenie na plycie (na rogu albo w poblizu gniazd ISA, PCI)
    spojrz na to co wypisuje bios na dole zaraz po wlaczeniu kompa
  • #8 393287
    adamo79
    Poziom 11  
    Wiem, że to dziwne, ale sprawdzałem, to samo wypisuje bios i to samo pisze na płycie czyli SY-6A+ III

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy aktualizacji BIOS-u płyty głównej Soyo SY-6BA+ III, gdzie program Awdflash zgłasza błąd "Nieznany typ flasha" i przerywa proces. Próba wykonania kopii BIOS-u skutkuje plikiem zawierającym jedynie znaki kropki i gwiazdek. BIOS nie wykrywa nowego dysku twardego, mimo posiadania kontrolera Raid 133, który również nie rozwiązuje problemu. Podczas uruchamiania systemu BIOS wyświetla poprawną wersję, co wyklucza uszkodzenie flasha. Zalecane jest użycie programu UniFlash pod czystym DOS-em, który obsługuje wiele typów kości flash i umożliwia wymuszoną aktualizację. W jednym z przypadków podobny problem spowodowany był uszkodzonym kondensatorem elektrolitycznym w pobliżu kości flash, co powodowało zakłócenia w zasilaniu. Próby wgrania BIOS-ów pobranych ze strony producenta kończyły się niezgodnością sum kontrolnych, a BIOS akceptował jedynie oryginalną kopię zapasową. Potwierdzono, że model płyty to faktycznie SY-6BA+ III, zgodnie z oznaczeniami na płycie i wyświetlanymi informacjami BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA