logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6600 - biały wyświetlacz, czy to problem z oprogramowaniem czy sprzętem?

pbauwdeal 18 Sie 2007 12:24 2157 8
REKLAMA
  • #1 4189758
    pbauwdeal
    Poziom 11  
    Witam mam Nokię 6600. Wszystko było ładnie pięknie aż nagle wyświetlacz zrobił się biały. Podświetlanie działa, można wszystko robić poomacku..Czego to może być przyczyna?? Soft czy może wyświetlacz..albo jeszcze coś innego??!??!!
  • REKLAMA
  • #2 4189823
    rkk18
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    w zasadzie juiz sam sobie odpowiedziales na to pytanie:D
    mysle ze powinienes najpierw(jesli masz dostep) sprobowac wlozyc inny wyswietlacz...jesli nadal bedzie bialy to wymien oprogramwanie......jesli to nie pomoze bedziemy myslec dalej:D
    pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

no i oczywiscie mogl tez sie ubic uklad odpowiedzialny za wyswietlacz w tym telefonie.....
  • REKLAMA
  • #3 4191021
    edziog
    Poziom 2  
    mam podobny problem w se k750, dostalem od znajmego z bialym wyswietlaczem. Po wlozeniu nowego dalej bylo to samo ... co z tym moze byc nie tak ?
  • #4 4191375
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Co do 6600 to na 80% LCD co do k750 ten nowy to był takiego samego koloru taśmy co stary? jak nie to włożyć nowy, wgrać fulla jak nie to szukać przyczyny w HW
  • REKLAMA
  • #5 4192647
    pbauwdeal
    Poziom 11  
    Kurcze:/ W tym problem ze nie mam gdzie sprawdzic tego wyświetlacza:(
  • REKLAMA
  • #6 4193161
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Szukaj po kumplach... Albo idź do serwisu i zapytaj czy mają taką możliwość i za ile... Ewentualnie wybierz sie na giełdę elektroniczną albo na hurtownie i poproś sprzedawce o "przymiarkę" bo nie chcesz kupować w ciemno
  • #7 4309351
    Inner_Bushman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam.
    W moim przypadku wyświetlacz nie świeci wcale (nawet nie podświetla).
    Sprawdzałem na innym wyświetlaczy i nic. Jakieś rady?
  • #8 4312374
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Inner_Bushman napisał:
    Witam.
    W moim przypadku wyświetlacz nie świeci wcale (nawet nie podświetla).
    Sprawdzałem na innym wyświetlaczy i nic. Jakieś rady?

A dysponujesz jakimś sprzętem coś takiego jak Hot Air jeżeli nie to serwis polecam
  • #9 4334784
    Inner_Bushman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Sprawdziłem na innym wyświetlaczu i płyta główna działa. Najwyraźniej ten pożyczony wyświetlacz też był padnięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z białym wyświetlaczem w telefonie Nokia 6600 może wynikać z uszkodzenia samego LCD lub z problemów sprzętowych, takich jak uszkodzony układ odpowiedzialny za wyświetlacz. Zaleca się najpierw wymianę wyświetlacza na inny, aby zweryfikować, czy problem nadal występuje. Jeśli błąd utrzymuje się po wymianie LCD, należy rozważyć reinstalację oprogramowania (softu). W przypadku braku dostępu do innego wyświetlacza, warto skorzystać z serwisu lub spróbować przymierzyć wyświetlacz u sprzedawcy. Podobne problemy zgłaszane były także w modelu Sony Ericsson K750, gdzie istotne jest, aby taśma nowego wyświetlacza była zgodna z oryginałem. W sytuacjach, gdy wyświetlacz w ogóle nie świeci, a wymiana LCD nie pomaga, problem może leżeć w płycie głównej lub innych komponentach sprzętowych, co wymaga diagnostyki serwisowej, często z użyciem specjalistycznego sprzętu jak Hot Air.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA